Home > rekreasi > Air terjun sungai chiling, chiling falls: full

Air terjun sungai chiling, chiling falls: full

November 18, 2013 Leave a comment Go to comments
Pintu masuk Santuari Chiling, masuk kedalam trekking mudah selama 5-8minit

Pintu masuk Santuari Chiling, masuk kedalam trekking mudah, selama 10-15minit

Sungai Chiling Waterfalls, Kuala Kubu Baru, Selangor, Malaysia , Air terjun sungai chiling, 3.599429,101.735065(click for map) Salah satu air terjun tercantik di Selangor. Tidaklah mudah untuk sampai ke air terjun ini, maka dengan itu, ia menyaksikan tidak ramai pengunjung yang kebiasaan nya berpusu pusu di hutan lipur dan sebagainya. Hanya satu jalan untuk sampai disana iaitu, dengan trekking, 1 jam trekking dengan terrain yang tidak begitu sukar. Sesiapa pon boleh trekking disini, orang tua 65 sehingga ke muda 12 tahun, Kerana trekking 1 jam ke air terjun sungai chiling amat mudah. Click here for video  Click Gambar Chiling terkini updated dec2014

Akan berjumpa Bangunan Jabatan santuari

Kemudian anda , Akan berjumpa Bangunan Jabatan santuari

Location Ia bermula dari kuala kubu baru ambil junction jalan menghala ke Fraser hill, chiling ini, berada di tengah tengah antara pekan kuala kubu baru dan frazer hill, Pekan kubu baru, kemudian akan berjumpa kg org asli pertak, Berjumpa Empangan Selangor yang gagah itu, Teruskan perjalanan kehadapan Sehingga berjumpa jambatan besi antiq, Disini sudah nampak signboard chilling ini, carik parking di sepanjang tepi jalan,,(anda akan nampak berderet kereta parking) kumpul, bawa beg dan semua keperluan anda, dan mulakan berjalan dari gerbang santuari chiling (gambar tepi) berjalan selama 10 minit, sehingga anda bertemu banggunan kayu jabatan perikanan dan daftar kan diri anda di sana, tulis nama ,no i.c dan alamat,  ia ini ialah, tempat base camp anda.

Daftar nama anda dan buat bayaran

Kemudian daftar nama anda dan buat bayaran, here also your camping site – base camp

Bayaran masuk Register nama dan setiap pengunjung akan di kenakan rm1 dan jika mahu untuk perkemahan rm4, deposit di kenakan dalam 5 orang, Rm150 (utk yang berkemah sahaja), di kembalikan, tidak perlu buat tempahan, just walkin sahaja, jika mahu buat tempahan juga, sila hubungi nombor ini 013-3089453 terus bercakap dengan ketua management tempat ini(yaitu yang berbaju merah gambar atas),, disini jugalah tapak perkemahan,(base camp) disini ada surau, ada toilet besar, ada shower ada satu sahaja gerai makan (light food, like laksa, burger etc), Tiada elektrik disini, jabatan santuari disini menggunakan solar system untuk kegunaan pejabat, dan spotlight di waktu malam, Tiada line celcom, maxis, umobile dan sebagainya. Anda tidak

Tapak perkemahan disini disediakan, anda tidak dibenarkan berkemah di tempat lain, hanya disini

Kemah kami, Tapak perkemahan disini disediakan, anda tidak dibenarkan berkemah di tempat lain, hanya disini, boleh memuatkan sehingga 50 kemah di sekeliling

dibenarkan berkemah selain dari tapak perkemahan ini yang disediakan ini, Disini ialah tapak pemeliharaan ikan, jadinya tidak ada rod mancing. jala , tangguk dan sebagainya di benarkan. Untuk mereka yang membawa anak anak kecil (family camping) di sini amat sesuai, ikan kelah berenang disebelah anda, mereka amat jinak, ikan kelah suka nasi, suka roti, Family camping membawa anak kecil untuk ke air terjun chiling selama 1 jam tersebut, adalah amat tidak di galakkan. (kerana jauh dan berintangan)

trekking bermula dari sini.

trekking bermula dari sini.

Untuk ke air terjun chiling, waktu pukul 3 petang ia akan di tutup, tidak

6 lintasan Crossing. untuk ke air terjun

Ini adalah Maps tracking, 6 lintasan Crossing untuk anda pergi ke air terjun (click), trekking dari lintasan 2 ke 3 adalah paling panjang – trekking aprox: 1 jam

dibenarkan selepas waktu jam 3pm, Air sungai akan naik mendadak apabila hujan lebat,, maka berhati hati.

Camping.

Untuk mereka yang bercamping, selepas register anda sudah boleh memilih tempat sesuai di tapak perkemahan tersebut dan mula memasang tent anda, anda boleh

trekking

EZ forest trekking

berehat seketika atau anda boleh terus trekking ke air terjun sungai chiling. Malam hari anda akan bergelap, maka sedikan lampu secukupnya, Tidor di malam hari di sini adalah paling amat menenangkan, bunyi cengkerik, bunyi air, kabus di sekeliling anda, sejuk yang breeze, semua ini menjadikan ia bagaikan 5 star room. amat mengujakan.

Trekking

Bagi yang ingin trekking ke sg chilling, Bawa barang penting anda, air minum secukup, makanan ringan seperti roti, makanan ikan dan sebagainya, kasut terbaik ialah selipar croc sahaja, selipar pon boleh.(kerana anda akan melintas air sungai) dan tinggalkan tent (camp anda) dan barang anda akan selamat, zip tent anda, dan mulalah mendaki trekking pelan pelan, selama 1 jam (kalau trekking laju 40 min dah sampai) ke air terjun sungai chiling. Trekking terrain nya tidaklah begitu sukar, berjalan lah dengan santai, sambil melihat keindahan hutan hujan yang amat berharga ini, sepanjang perjalanan akan di sajikan permandangan dan bau hutan yang kaya dengan flora dan fauna, Enam crossing sungai akan di tempuhi oleh anda, Di Lintasan 1 ,2,3,4,5,6 dengan ikan kelah berlegar legar di kaki anda, mereka sungguh jinak,

five crossing in total

five river crossing in total and it took 1 hour, use good slippers

Semua jalan trekking telah di tanda, maka anda tidak akan sesat, teruskan lah berjalan lagi dan lagi hingga ke lintasan ke 6 (6Crossing) iaitu lintasan terakhir dan terus berjalan 10 meter lagi , disini kita sudah boleh mendengar bunyi air terjun, kemudian tiba tiba  anda sudah sampai dan terpegun melihat kekuatan derusan air terjun chiling , yang sering di perkatakan itu, sungguh gagah bukit air terjun ini, kita boleh rasa mist (embun kabus) terbang sekeliling anda sejauh 40-60 meter dari airterjun., Ikan kelah di sini lebih besar daripada yang kita jumpa di sepanjang Lintasan sungai yang telah kita lalui, Memberi roti kepada kelah amat meriang kan hati, Kesejukkan akan terasa sebaik sahaja anda menjejakkan kaki didalam air, dan anda akan berfikir dua kali,,,adakah anda patut merendamkan badan(berenang) ditepi airterjun ini atau tidak. Keranaa kesejukkan nya………amat amat terasa. Sepastinya jika anda merendamkan badan,, anda di kelililingi ribuan ikan kelah yang jinak.

Jangan lupa,  chiling ini, hanya di buka pada hari jumaat, sabtu dan ahad sahaja, Selamat menghiking 2014-12-06 17.12.45terkini: Disember 12/14 : Ada penyewaan kemah (tent 6p) rm35, makanan ikan(utk diberi kepada ikan kelah) di jual rm2, semakin ramai yang berkunjung disini dan sampah makin bertambah,

Harus di ingat bahwa, disini tiada bakul/tong sampah, kesemua sampah mestilah di ambil sendiri oleh pengunjung dan di buang di pintu masuk yakni berhampiran parking kereta semasa kita masuk tadi, disana disediakan tong sampah besar, masih ada lagi mereka yang belum ada kesedaran sivik, masih ada yang memotong anak pokok untuk di buat tiang kemah mereka, ikan telah makin berkurangan  Semakin ramai yang datang, Ada pokok periuk kera yang di usik di ambil oleh pengunjung hutan, ada cendawan liar juga yang di usik, ada sampah yang di buang dengan sewenangnya, Kita berharap sangat Attitude yang baik, berkenaan menjaga hutan, sebelum mereka meneroka nya. SELAMAT bertrekking

Six crossing rivers are in your journey ahead, Tracks 1, 2,3,4,5,6 with kelah fish hovering at your feet, they were so tame, All trekking route was on the mark, then you will not get lost, just keep walking until you will be intriguing to see strong and wild waterfalls , Selamat mencuba http://waterfallsofmalaysia.com/51chiling.php 1469966_757983697550126_663525079_n 2013-11-17 10.49.19 2013-11-17 10.52.29

bye bye chiling, backpackers.my group

bye bye chiling, backpackers.my group

Sungai Tekala: https://abgrara.wordpress.com/2013/05/30/sungai-tekala/

Sungai Gabai: https://abgrara.wordpress.com/2011/05/15/hutan-hujan-sungai-gabai-perkelahan-terbaik-di-lembah-kelang/

Categories: rekreasi
  1. November 21, 2015 at 4:15 am

    Thanks a lot for sharing this with all of us you really know what you’re speaking
    approximately! Bookmarked. Kindly additionally visit my web site =).
    We will have a hyperlink change arrangement between us

    Like

  2. December 3, 2014 at 9:12 pm

    sabtu ni 6/12/2014 aother trip to chiling

    Like

  3. habib
    September 9, 2014 at 4:02 pm

    khemah disediakan x??

    Like

    • September 9, 2014 at 7:30 pm

      xder… untuk nk berkemah , belije kat giant. rm 120. lengkali lih pakai lagi. berkemah di ciling.. semalaman adalah amat menakjubkan.

      Like

  4. December 15, 2013 at 11:49 pm

    tak sabar nak pergi..timo kasih abgrara 4 good info🙂

    Like

  5. November 22, 2013 at 5:01 pm

    best!! nanti kita beraktiviti lagi!!!

    Like

    • November 25, 2013 at 12:19 am

      Mira: aha lagi dan lagi,,,🙂

      Like

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s