Home > gaya hidup > starter kereta rosak

starter kereta rosak

February 14, 2014 Leave a comment Go to comments

image

Kereta Tak boleh start, lampu dashboard Ada,  Bila on, langsung tiada bunyi pergerakan enjin. sah Ia adalah bukan kerana bateri atau alternator tidak berfungsi. Ia Adalah kerana starter kereta sudah rosak. Biasanya kerosakan ini, Dia akan memberi tanda sebelum itu.. tandanya adalah sama Lebih kurang bila engjin Susah Nk start (ni permulaan tanda starter akan rosak)
Starter engine ini terletak di kawasan engine iaitu sebelah gear box di sebelah belakang. Ia terlindung sedikit. harga pemasangan untuk secondhand ialah rm150 –  200 dan untuk yang baru dalam  350-400. dan untuk recond Ialah dalam  250-300 ,
Tempoh pemasangan ialah  1  jam sahaja, jangka hayat sesebuah starter kereta ori ini Ialah 8 tahun hingga 9 tahun

Tip: jika nak juga dia di start, anda ketuk sedikit badan starter tersebut dengan spanar atau hammer (sedikitje) ia pasti berfungsi dan terus kanlah ke bengkel.

image

image

starter engine terletak bawah di belakang engine dan gearbox

Categories: gaya hidup
  1. hud
    January 21, 2016 at 9:00 pm

    bro kalau lampu kat dasdboard tu tak ada…bateri check kedai ,kata ok..boleh tahu apa punca?

    Like

  2. EDD
    October 15, 2015 at 1:19 pm

    Warga Orang Wangsa Maju AU3, keramat Cheras, Kuala Lumpur dan Gombak. perkhidmatan kami lebih cepat kepada anda. cawangan kami di Jalan Jejaka, Taman Maluri telah pun dibuka.

    Kami di bateriku.com akan selesaikan masalah anda.

    PERCUMA – PENGHANTARAN | PEMASANGAN | PEMERIKSAAN

    Sebarang pertanyaan hubungi :
    1-800-22-2324 – toll free
    012 – 245 8027 – call,sms,whatsapp

    *harga termurah di pasaran – harga kilang
    *bermula dr RM120 (harga walk in) (Harga berbeza mengikut jenis kenderaan)
    *servis tip top
    *bateri kering dan basah
    *beroperasi dari 9 PAGI hingga 11 MALAM setiap hari (9 pagi – 6 ptg Ahad dan Cuti Umum)

    Like

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s