Home > dunia > Israel tidak akan mendakwa wanita Arab untuk keganasan: dia mahu membunuh diri

Israel tidak akan mendakwa wanita Arab untuk keganasan: dia mahu membunuh diri

October 29, 2015 Leave a comment Go to comments

Ingat apa yang berlaku hampir sebulan lepas, seorang wanita cun, smart, bernama Asaa, di tembak askar Israel di satu station bas, kerana mengeluarkan pisau potong sayur dari begnya?

dia sebenarnya ingin diri nya di bunuh dengan cara: ditembak oleh askar /polis israel. Mungkin kerana masalah hidup, anak berumur 10thn, yang di pisahkan dari nya hasil dari penceraiannya. Mungkin juga marah kepada policy israel yang mengatakan, senjata pisau dan pistol adalah sama, (50 maut di tembak) maka boleh di tembak (permission granted). Rakyat Palestin amat marah kepada policy Israel yang melarang solat di masjid suci ketiga itu Al Quds. yang mana inilah punca ramai bangun dan rela mati, melawan policy tersebut dengan menggunakan Pisau, Mereka rela ditembak, Dia ditembak jua akhirnya, 4 das, tetapi miracle ia masih hidup.

Dia seorang university degree dalam medical laboratory bercita cita untuk menjadi guru/pensharah dalam degree beliau


LiveLeak-dot-com-1ba_1446094161-561635fc47c905cc1_1446094464.jpg.resized

Pisau yang di gunakan untuk mengacah polis israel

LiveLeak-dot-com-1ba_1446094161-1990090-18_1446094449.jpg.resizedPendakwa untuk daerah utara di Israel tidak akan menuduh asraa Zidan cuba untuk melakukan suatu tindakan keganasan. Sebaliknya, dakwaan terhadap beliau adalah untuk perbuatan jenayah.

Ahli-ahli keluarga Zidan berkata mereka tahu serta-merta bahawa dia tidak akan didakwa menjadi pengganas.
Shin Bet dan polis datang ke kesimpulan bahawa Zidan tidak cuba untuk melakukan serangan pengganas tetapi cuba membunuh diri, yang dia telah cuba beberapa kali pada masa lalu. Pada kesempatan ini, dia telah menemui cara yang asal untuk berbuat demikian.

Menurut penilaian mereka, dengan sejarah Zidan ini masalah kesihatan mental, dia membuat keputusan untuk menggunakan keadaan keselamatan semasa dan membunuh diri dalam “cara berani.”

Shin Bet dan polis juga mengkaji rakaman kejadian itu dan melihat bahawa Zidan telah berdiri di sebelah seorang lelaki ultra-Ortodoks tetapi tidak cuba untuk menikam beliau. Satu sumber di pejabat pendakwa berkata, walaupun keputusan masih belum diterima mengenai dakwaan terhadap Zidan, fakta-fakta bercakap untuk diri mereka sendiri.

Sumber itu berkata pada majlis itu dia tidak menyerang sesiapa sahaja walaupun dia boleh mempunyai pada mulanya: dia hanya menggenggam pisau dan menjerit.

“Dia tidak,” kata mereka. “Semua orang tahu beliau dan bagaimana bijak dan berjaya dia. Dia sama sekali tidak pernah terfikir untuk mencederakan orang lain. Artikel-artikel yang menerangkan beliau sebagai seorang pengganas sangat malang. Kami pasti bahawa dia akan dibebaskan dan pulang ke rumah dengan kepala dipegang tinggi.”

Zidan mempunyai seorang anak perempuan berusia 10 tahun dan dipisahkan dari suaminya. Rakan-rakannya berkata, tidak lama selepas kejadian itu bahawa dia sebelum ini pernah belajar untuk ijazah universiti di sebuah makmal perubatan dan belajar di sebuah program persediaan dengan matlamat untuk biologi pengajaran.

Advertisements
Categories: dunia
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s