Home > Syria/Iraq > Tentera Al Assad menggila, sengaja bom pasar Duma, yang padat dengan orang ramai

Tentera Al Assad menggila, sengaja bom pasar Duma, yang padat dengan orang ramai

Tentera Al Assad menggila, sengaja mengebom pasar yang padat dengan beribu orang ramai, 110 mati on the spot, 300 cedera, Jenayah kemaknusiaan, Israel yang di kata kejam, tidaklah sekejam Al Assad, ketika orang ramai berkerumun sibuk memberi bantuan, membantu mereka yang cedera di bawa keluar, satu lagi bom di lepaskan. Menyebabkan kematian naik mendadak,

Tentera Al Assad yang dibantu kuat oleh Syiah Iran, mereka sudah tidak dapat berbuat apa apalagi, untuk berlawan dengan tentera militan Syria, satu persatu kawasan daerah yang mereka pegang telah jatuh ke tangan tentera tentera jihad Syria, Untuk melepaskan kemarahan, pasar yang tidak ada kena mengena dengan perang, di bom oleh jet pejuang Syria. Dijangka ramai lagi akan mati, kerana ramai berada dalam kecederaan cedera parah. Setakat ini 110 kematian.

Pasar ini telah  di bom kali kedua dalam minggu ini, pada 4 hari lepas 27 kematian di catitkan. Pasar Duma dan bandar Duma ini adalah di bawah kawalan pejuang sekutu Syria Revolutionaries Front iaitu Islamic FrontArmy of MujahedeenJaish al-Muhajireen wal-Ansar dan al-Nusra Front, Jarak dari ibukota damascus adalah 40km sahaja,  Ini adalah  bandar terdekat dan terhampir dengan Al Assad, yang berjaya di tawan dari tentera Syria beberapa tahun lepas,

Maps 


 

http://www.aljazeera.com/news/2015/08/casualties-air-raids-syrian-market-150816122817738.html

34a688962bad44ecacac3546c72532bd_18

Pasar Doma, Ketika orang ramai berkerumun sibuk memberi bantuan, membantu mereka yang cedera di bawa keluar, satu lagi bom di lepaskan. Menyebabkan kematian naik mendadak

Sekurang-kurangnya 110 orang terbunuh dalam rentetan serangan udara kerajaan Syria pada pasaran di Douma, sebuah bandar pemberontak-diadakan berhampiran Damsyik, kata aktivis.

Sekurang-kurangnya 300 orang cedera, dengan jumlah kematian, sebahagian besar daripada mereka orang awam, mungkin meningkat kerana ramai yang cedera berada dalam keadaan yang serius, Balai Cerap Syria yang berpangkalan di UK untuk Hak Asasi Manusia berkata pada hari Ahad.

Pertahanan awam di Douma meletakkan angka kematian pada 100.

Firas Abdullah, seorang jurugambar tempatan di Douma, memberitahu Al Jazeera bahawa ini adalah pasar utama di bandar.

“Pasar sentiasa sesak dengan orang membeli dan menjual untuk mencari rezeki,” katanya.

Serangan ke atas pasar adalah yang kedua dalam seminggu. Pada hari Rabu, serangan udara di kawasan sebelah kiri sekurang-kurangnya 27 orang terbunuh, kata Abdullah.

Rami Abdelrahman dari Balai Cerap Syria Hak Asasi Manusia berkata, penduduk tempatan telah berkumpul di tapak selepas serangan pertama untuk membantu memindahkan mangsa yang cedera apabila satu lagi serbuan melanda.

“Maklumat awal menunjukkan kebanyakan yang mati adalah orang awam,” katanya.

video disiarkan dalam talian oleh aktivis selepas serangan menunjukkan persimpangan berselerak dengan runtuhan dan logam dipintal.

Muka hadapan beberapa bangunan berdekatan muncul telah musnah oleh kuasa letupan, dan beberapa kenderaan telah terbalik dan renyuk remuk di tengah-tengah runtuhan.

 

Advertisements
Categories: Syria/Iraq
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s