Home > dunia > Petisyen untuk menangkap Netanyahu di UK

Petisyen untuk menangkap Netanyahu di UK

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu akan melawat Britain bulan depan

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu akan melawat Britain bulan depan

Petition to arrest Netanyahu on UK visit gains momentum

More than 60,000 people in the UK have so far signed the petition calling for Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu to be arrested for war crimes against Palestinians when he pays an official visit to Britain next month.

 

Lebih daripada 60,000 orang di UK setakat ini menandatangani petisyen yang meminta Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu yang akan ditangkap kerana jenayah perang terhadap rakyat Palestin apabila dia membayar lawatan rasmi ke Britain bulan depan.

Petisyen online, dimuat naik pada 7 Ogos ke laman web rasmi Parlimen UK, menuntut pemberkasan Netanyahu bagi penyembelihan ribu rakyat Palestin selama 50 hari peperangan tentera tentera Israel terhadap Semenanjung Gaza pada tahun lepas. Petisyen itu telah menerima 60454 tandatangan pada pagi Ahad, PressTV dilaporkan.

“Di bawah undang-undang antarabangsa, beliau perlu ditangkap kerana jenayah perang apabila tiba di UK untuk pembunuhan beramai-ramai lebih 2,000 orang awam pada 2014,” kata petisyen itu, merujuk kepada jadual lawatan September perdana berusia 65 tahun Israel.

  • Selepas 10,000 tandatangan, kerajaan British mesti bertindak balas dengan petisyen itu, dan selepas
  • 100,000 tandatangan, ia akan dipertimbangkan untuk perbahasan di parlimen. Tarikh akhir untuk menandatangani petisyen itu adalah 7 Februari 2016.

Walau bagaimanapun, Kementerian Israel Ehwal Luar dalam satu kenyataan awal minggu ini bahawa petisyen itu mempunyai “makna sebenar,” sambil menambah, “hubungan dua hala antara Britain dan Israel adalah lebih dekat berbanding sebelum ini.”

Israel melepaskan serangan tentera terhadap miskin Semenanjung Gaza pada awal Julai 2014. serangan itu berakhir pada 26 Ogos 2014, dengan gencatan senjata yang masuk ke dalam kesan berikut rundingan tidak langsung antara wakil-wakil dari gerakan perlawanan Palestin Hamas dan rejim Israel di ibu negara Mesir, Kaherah .

Hampir 2,200 rakyat Palestin, termasuk 577 kanak-kanak, kehilangan nyawa mereka dalam perang Israel. Lebih 11,100 orang lain – termasuk 3,374 kanak-kanak, 2088 wanita dan 410 orang tua – juga kecederaan kekal

Serangan melampau Israel keatas Gaza

Serangan melampau Israel keatas Gaza

Categories: dunia
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s