Home > dunia > Israel: 92% Jenayah Kebencian Yahudi Terhadap Palestin di Tebing Barat, Tiada yang dibawa kemuka pengadilan

Israel: 92% Jenayah Kebencian Yahudi Terhadap Palestin di Tebing Barat, Tiada yang dibawa kemuka pengadilan

Israel: 92% of Jewish Hate Crimes Against West Bank Palestinians Never Brought to Justice

Palestinian baby, Ali Dawabshe, burned to death in settler attack

Palestinian baby, Ali Dawabshe, burned to death in settler attack , beberapa hari lepas bayi di bakar hidup hidup

Seorang budak lelaki Palestin 18-bulan telah dibakar hingga mati selepas peneroka haram yahudi membakar rumah keluarganya di kampung Duma, selatan bandar Nablus, di Tebing Barat yang diduduki.
Ibu bapa Ali Saad Dawabsheh dan adiknya yang berusia empat tahun turut cedera dalam serangan itu, sumber memberitahu Al Jazeera pada pagi Jumaat.

 

A photo taken during a previous attack on Palestinian olive trees near the West Bank Jewish settlement of Yitzhar in April 2013.(Reuters)

A photo taken during a previous attack on Palestinian olive trees near the West Bank Jewish settlement of Yitzhar in April 2013.(Reuters)

Kumpulan hak asasi manusia Yesh Din telah mendedahkan bahawa beberapa 92% daripada aduan Palestin jenayah kebencian Yahudi di Tebing Barat yang diduduki ditutup dan penjenayah tidak pernah dibawa ke muka pengadilan.

Organisasi ini telah mengesan 1,045 aduan kepadanya oleh rakyat Palestin sejak 2005, menurut Israel Haaretz setiap hari.

Aduan termasuk pelbagai kesalahan seperti membakar, memotong pokok, batu-membaling, pembinaan di atas tanah Palestin, tembakan, serangan, kecurian tanaman, ancaman keganasan dan serangan.

Statistik, dikumpulkan dari tahun 2013 dan 2014, menyebabkan kumpulan hak untuk mengutuk usaha Israel untuk melawan jenayah kebangsaan sebagai “kosong”.

Mereka berkata, statistik membuktikan bahawa penciptaan unit Polis Yudea dan Samaria Daerah di Tebing Barat membawa kepada tiada perubahan dalam penyiasatan jenayah kebencian Yahudi; sebenarnya ini sebenarnya telah membawa kepada peningkatan dalam siasatan gagal ke dalam jenayah terhadap rakyat Palestin.

“Statistik membuktikan bahawa kenyataan yang tinggi diterbangkan mengenai usaha memerangi jenayah nationalistically bermotifkan adalah berongga,” kata Cohen Noa, penyelaras data di jabatan penyelidikan Yesh Din.

“Jabatan baru tidak bertambah baik oleh salah sedikitpun keupayaan pihak berkuasa penguatkuasaan undang-undang untuk menyiasat dan mendakwa penjenayah yang disyaki merosakkan rakyat Palestin, dan jenayah ideologi bermotivasi di Tebing Barat terus berkhidmat sebagai alat ugutan dan pengambilalihan tanah. ”

“Polis Israel belum menerima laporan itu, sehingga tidak ada komen mengenai data boleh dibuat,” kata seorang jurucakap Yudea dan Samaria Polis Daerah.
Baca lebih lanjut di http://www.liveleak.com/view?i=e0b_1438412635#xsW25lFDUEV0wdZK.99

Categories: dunia
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s