Home > dunia > Kenapa ikhwanul muslimin gagal di Mesir

Kenapa ikhwanul muslimin gagal di Mesir

Suatu ketika dunia gempar apabila Mursi mengambil alih pemerintahan Mesir, bermula nya era Mursi ini, ia nampak baik di luar kotak, sehingga dia di sanjungi telah dapat mengstabilkan Mesir seketika, ia dapat menyatukan rakyat Mesir yang mempunyai 3 golongan besar seketika, Golongan besar tersebut ialah mereka sendiri(ikhwan muslim atau muslim brotherhood)  kedua ialah golongan parti sekular yang tidak mahukan Mubarak, dan yang ketiga ialah golongan kristian yang mempunyai 2 juta penganut di sana, mereka tiga golongan ini telah bersatu, meruntuhkan benteng kekuatan yang Mubarak ada ketika itu, dengan turun ke demo berdarah di jalan raya. Yang akhirnya membawa Mursi mengetuai parlimen dan seterusnya menduduki takhta Presiden Mesir,

Mursi di sanjungi, dia melakukan tambah baik dari perkhidmatan kerajaan, di tambahkan lagi ia dapat menyelamatkan peperangan Gaza dan Israel di perang 2012, dia di puja, di hormati, di ucap tahniah, oleh pemimpin besar dunia,

Kemudian apabila merasa telah selamat, warna Mursi dan bersama pemimpin rapat dari partinya muslim brotherhood telah berubah, dia telah menampakkan warnanya yang tersorok, Sesuatu yang dia dan parti nya inginkan dan mereka harus bergerak kehadapan. Sesuatu yang ingin mereka lakukan itu, akhirnya telah memakan diri dia dan partinya sendiri.

Ada mengatakan kegagalan muslim brotherhood adalah kegagalan Islam itu sendiri, membawa maksud islam telah tertewas, ia tidak dapat di tegakkan,

oh tidak, ia adalah disebabkan salah dan kelemahan mereka yang membawa Islam itu,

apakah yang menyebabkan mereka Gagal ?

Ikhwanul Muslimin atau Muslim Brotherhood

Ikhwanul Muslimin atau Muslim Brotherhood

Why Muslim Brotherhood fails in Egypt

By Mohamed Abdel Megeed

Kenapa ikhwanul muslimin gagal di Mesir 

Mesir memperingati awal bulan Julai, ulang tahun kedua menewaskan Ikhwanul Muslimin dan presiden Islam, Mohamed Morsi selepas setahun berkuasa. Dalam tempoh dua tahun itu, ada satu persoalan yang penting; apakah yang menyebabkan salah langkah serius yang membawa MB (muslim brotherhood) gagal?

Ketewasan Morsi dan kumpulannya menunjukkan beberapa aspek yang boleh menjawab soalan. Orang Mesir (voter) tidak memilih Ikhwan dalam kedua-dua pilihan raya parlimen dan presiden sebagai rakan kongsi dalam revolusi kebangkitan 25 Januari, bagaimanapun, mereka akan menolaknya sebagai kumpulan politik yang memerintah. Ini bermakna bahawa prestasi MB ini adalah tidak memenuhi cita-cita rakyat Mesir.

Kegagalan Ikhwan untuk menyesuaikan diri dengan kedudukan pemerintah yang baru juga mendorong tentera Mesir untuk menyokong pemberontakan yang paling popular yang bertujuan untuk menghapuskan Morsi dari kuasa. Isu di sini adalah bahawa MuslimBrotherhood tidak memahami kepentingan masa ini, waktu itu, di mana ia bergerak daripada menjadi pembangkang kepada yang berkuasa.

Tiga dilema utama menyumbang kepada kejatuhan pemerintahan Islam Ikhwan seperti berikut:

  • Pertama adalah berkaitan dengan pendekatan politik MB dalam menangani keadaan dan institusinya,
  • Kedua ialah persepsi masyarakat yang berterusan pengelakan ideologi Ikhwan Muslimin, dan
  • Ketiga adalah pemusatan melampau kumpulan dan kekurangan ketelusan dalam keputusan membuat.

Cara di mana Ikhwan Muslimin diuruskan apa yang dikenali sebagai negeri yang dalam memainkan peranan utama dalam kejatuhan Ikhwan. Kumpulan itu gagal untuk membaca arena politik dengan cara yang tepat. Para pemimpin MB bergegas ke mendominasi institusi utama negara Mesir, mengabaikan powerfulness daripada mereka asas-asas diwakili oleh tentera, polis, badan kehakiman, kementerian luar, media, dan alat pentadbiran negeri ini, yang melebihi 6 juta pekerja.

Semasa pemerintahan bekas Hosni Mubarak, MB bersama pergerakan politik dan revolusi lain mengalami tindakan keras keselamatan yang ketat. Selepas penyingkiran Mubarak, institusi di negeri ini amat memerlukan kepimpinan politik yang mampu membentuk semula daripada membalas atau membuka mereka. Ikhwan cuba menanam, meletakkan pemimpin dan ahli-ahlinya di institusi-institusi di Mesir yang menawarkan diri mereka sebagai alternatif rejim Mubarak untuk membalas dendam ke atasnya selepas meningkat kepada kuasa tetapi gagal teruk. Akibatnya, mereka mensia-siakan peluang yang besar untuk menggalakkan peralihan demokratik di Mesir.

Adegan yang paling ekspresif konflik antara MB dan negeri yang dalam adalah pertempuran terbuka dengan pihak berkuasa kehakiman, yang dikenali untuk sejarah tradisi.

Ia tidak berbuat demikian dengan tujuan pembaharuan institusi-institusi ini, tetapi untuk cuba menguasai mereka. Pendekatan ini telah menunjukkan dengan jelas apabila Ikhwanul Muslimin dan sekutunya mengubal undang-undang yang mengubah umur persaraan bagi hakim berusia tujuh puluh hingga enam puluh tahun, satu langkah yang sepatutnya untuk memaksa 3,500 hakim bersara dan menyebabkan kemarahan di kalangan kebanyakan ahli dari pihak berkuasa kehakiman .

Isu kedua adalah pendirian berubah-ubah ideologi kumpulan. Ikhwanul Muslimin sentiasa digalakkan bermatlamat untuk mengenakan undang-undang syariah di negeri dan masyarakat, tetapi persepsi ini Ikhwan tidak berterusan selepas kuasa dengan andaian. Kesempatan jelas muncul dalam penyesuaian kumpulan itu beberapa idea-idea untuk mencapai kemenangan politik jangka pendek.

Peralihan dalam kedudukan tidak memadam dari fikiran orang Mesir ‘idea-idea ekstremis MB, yang merupakan tonggak asas dalam pemikiran kumpulan. Perbezaan jelas antara ideologi Ikhwan dan kedudukan politiknya telah menunjukkan untuk semua orang ketidakserasian antara pemikiran nilai-nilai demokratik Ikhwan Muslimin dan.

Faktor ketiga dalam menumbangkan MB adalah desakan kumpulan itu mengasingkan diri daripada seluruh masyarakat. Yang mengekalkan organisasi adalah matlamat itu sendiri berkhidmat untuk menjaga Ikhwan utuh sepanjang tahun lama dalam pembangkang politik. Tetapi apabila ascendance kepada kuasa, kepercayaan ini menjadi titik lemah kerana mereka memelihara ahli dalam kumpulan tertutup.

Pemusatan melampau kumpulan dan kekurangan ketelusan dalam membuat keputusan dijangka keputusan sifat kumpulan. Pekerja di kementerian sentiasa mengadu bahawa institusi negeri diketuai oleh bulatan kecil ahli-ahli Ikhwan Muslimin dan sekutunya. (mengadakan mesyurat sendiri selepas mesyuarat) yang mana ia tidak sunnah sama sekali, Dengan cara ini, Ikhwanul Muslimin berpindah amalan mengadakan mesyuarat rahsia di dalam kumpulan itu ke tengah-tengah kementerian dan institusi kerajaan, supaya pandangan mereka di terima atau mereka pembuat keputusan.

Secara umum, Ikhwanul Muslimin menegaskan atas baki kumpulan rahsia apabila ia tiba untuk kuasa dan enggan mengesahkan statusnya mengikut undang-undang negeri. Ini membuatkan persepsi bahawa ia adalah satu kumpulan rahsia yang memerintah Mesir dari belakang tabir dan merancang untuk kekal selama-lamanya berkuasa.

Source: http://www.albawabaeg.com/58923


 

Akhirnya semua terkubur. Mereka MB telah bangun memberontak sendirian, turun kejalan raya kembali untuk melakukan perkara sama, setiap hari mereka berdemo, berpuluh ribu turun melakukan demo berdarah setiap hari, satu persatu pendemo mati di tembak, satu persatu pemimpin mereka di tangkap, Yang menariknya antara mereka itu ujud satu pasukan 1000 pejuang, demo jalan raya bersumpah bahwa mereka tidak akan berhenti berdemo selagi Mursi tidak di bebaskan, akhirnya 1000 ini entah hilang kemana, mahu sekarang mereka telah dimakan oleh sumpahan sendiri, lari, menghilangkan diri dan mungkin telah letih, Ikhwanul muslimin secara rasminya telah tiada sambutan dari ahli mereka sendiri dan seterusnya misi mereka yang berbulan lamanya keseluruhannya ‘gagal’

Dan cara lain untuk mengatasinya, sebahagian dari mereka melakukan kekerasan dengan mengangkat senjata dan melakukan pengeboman, atas nama Allah, untuk cuba merubah landscape yang mereka sendiri gagal melakukannya ketika di beri kuasa.

Syed Qutb berkata: Kezaliman walau sekuat mana pon akan hancur, kebenaran walaupon kelihatan lemah, namun ia akan muncul 

Amat benar kata Syed ini dan kita meyakininya.. tetapi kita salah dalam mentadbirkan, membuat keputusan salah dalam merealisasikan nya.

wallahua’lam , kum fa’anzir

 

Advertisements
Categories: dunia
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s