Home > agama, dunia > Salah satu manuskrip al-Quran yang tertua di dunia ditemui di UK

Salah satu manuskrip al-Quran yang tertua di dunia ditemui di UK

Ujian radiokarbon menunjukkan serpihan kita suci Alquran yang dipunyai oleh Universiti Birmingham berumur sekurang-kurangnya 1,370 tahun.

Sebahagian surah al-Quran di Birmingham University ini, telah didapati antara yang tertua di dunia.

Berikut analisis radiokarbon oleh Universiti Oxford, manuskrip, yang ditulis pada perkamen (kertas kulit), telah bertarikh dari antara AD 568 dan 645, dengan 95 peratus ketepatan.

Keputusan meletakkan kertas manuskrip ini dekat dengan zaman Nabi Muhammad, yang secara umumnya dianggap telah hidup antara AD 570 dan 632.

Susan Worrall, Pengarah Koleksi Khas di Universiti Birmingham, berkata: “radiokarbon telah menyampaikan hasil yang menarik, yang menyumbang dengan ketara kepada pemahaman kita tentang salinan terawal bertulis daripada al-Quran.

“Kami amat gembira bahawa apa-apa dokumen sejarah yang penting di sini di Birmingham, bandar yang paling pelbagai budaya di UK.”

AL Quran tulisan tangan tanpa baris, di percayai di tulis oleh sahabat atau di zaman tabiin, allahuakbar

AL Quran tulisan tangan tanpa baris, di percayai di tulis oleh sahabat atau di zaman tabiin, allahuakbar

Dua kertas kulit menjadi sebahagian daripada Mingana Collection Universiti manuskrip Timur Tengah.

Kitab suci itu yang berada di perpustakaan Universiti Birmingham sejak hampir seabad lalu tanpa diketahui statusnya bersama disimpan bersama buku-buku dan dokumen dari Timur Tengah. Ia telah terikat bersama dengan buku buku, mereka terlepas pandang.

 

Manuskrip ditulis dengan dakwat dalam bentuk khat Hijazi – bentuk awal bahasa Arab. Mereka mengandungi bahagian-bahagian surah (bab) 18 hingga 20.

Selama seabad telah berada di univ birmingham tanpa mereka sedari kerana ia telah terikat bersama buku buku dari timur tengah

Selama seabad telah berada di univ birmingham tanpa mereka sedari kerana ia telah terikat bersama buku buku dari timur tengah

Dr Muhammad Isa Waley, Kurator Lead untuk Parsi dan Manuskrip Turki di Perpustakaan British, berkata:. “Sesungguhnya ini adalah satu penemuan yang menarik Kita tahu sekarang bahawa kedua-dua folio, dari tangan yang indah dan menghairankan, ia mudah dibaca, hampir pasti tarikh dari masa tiga orang Khalifah. ”

Menurut salah seorang pensyarah Universiti Birmingham, David Thomas, tarikh itu memungkinkan bahawa orang yang menulis manuskrip itu mungkin masih hidup ketika zaman Nabi Muhammad SAW.
“Penulis itu mungkin juga mengenali Nabi Muhammad. Mungkin juga penulis melihat Nabi Muhammad, mendengar Nabi Muhammad berkhutbah dan mengenalinya secara peribadi,” katanya.
 


 

Manuskrip ini Mempunyai 4 surah iaitu 18-20, maka dengan itu menunjukkan manuskrip ini kemungkinan mempunyai atleast 7 lagi buku yang telah hilang, atau ia telah musnah.

Alhamdulillah… first time dapat tengok tulisan dari jari jemari para sahabat/tabiin ajmain. Subahanallah

http://www.aljazeera.com/news/2015/07/world-oldest-quran-manuscripts-uk-150722110034399.html

 

Categories: agama, dunia
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s