Home > agama > Berapa lama dunia berpuasa Ramadan ini?

Berapa lama dunia berpuasa Ramadan ini?

Bulan Ramadan yang mulia bermula pada 18 Jun lalu, dengan bilangan jam puasa yang berbeza-beza mengikut negara bergantung kepada tempoh masa antara matahari terbit dan matahari terbenam, yang berubah tertakluk kepada latitud dan longitud.

world fasting

world fasting

Berapa lama dunia berpuasa Ramadan ini?

Tahun lalu, mereka mereka di Iceland dan Sweden berpuasa selama paling lama, pada hanya di bawah 22 jam dan 21 jam masing-masing. Australia mempunyai tempoh puasa yang singkat, iaitu hampir 10 jam.

Malaysia tetap sama ia itu , hampir 14 jam

 


 

Eropah
Peta yang diterbitkan oleh Radio Nederland Wereldomroep, dan diumumkan oleh beberapa outlet berita Arab, menunjukkan bahawa tahun ini akan menyaksikan Denmark akan berpuasa paling panjang waktunya, dengan purata 21 jam setiap hari.

Mereka mereka di negara-negara Eropah utara lain seperti Iceland, Norway dan Sweden akan berpuasa selama hampir sama panjang, dengan purata 20 jam setiap hari. UK akan berpuasa selama 18 jam dan 59 minit, dan Jerman pada 18 jam dan 9 minit.

Amerika dan Australia
Di Amerika Selatan, Argentina akan melihat tempoh puasa yang paling pendek di 12 jam dan 21 minit. Australia, Brazil dan Chile akan melihat tempoh puasa masing-masing sebanyak 12.5 jam, 13 jam dan 9 minit, dan 11 jam dan 58 minit.

Tempoh berpuasa di Amerika Utara di antara 15 hingga 18 jam, dengan Washington DC melihat purata 16 jam dan 44 minit. Umat ​​Islam di Kanada akan melihat purata 18 jam dan 9 minit.

Timur Tengah dan Afrika
Kebanyakan negara di dunia mempunyai 11-16 jam berpuasa, termasuk Arab Saudi pada 16 jam dan 13 minit, Emiriyah Arab Bersatu pada 15 jam dan 23 minit, dan Kuwait pada 15 jam dan 59 minit.

Timur Tengah dijangka mempunyai musim panas yang paling hangat dalam 33 tahun tahun ini, dengan ramalan bahawa suhu di Arab Saudi boleh mencecah rekod tertinggi.

Ini, bersama-sama dengan jam puasa yang berbeza-beza dari 14 jam kepada 16, boleh menyebabkan dehidrasi dan isu-isu kesihatan yang lain, maka puasa mereka harus mengelak daripada tempoh masa yang lama di bawah matahari dan hidrat apabila mungkin.

Afrika Selatan mempunyai tempoh ketiga-terpendek berpuasa di dunia pada kira-kira 12 jam, manakala negara-negara Afrika Utara seperti Mesir, Tunisia dan Algeria mempunyai 16,5-17,5 jam berpuasa.

Asia
India Muslim dan Pakistan akan berpuasa selama 17 jam dan 11 minit dan 16.5 jam masing-masing. Di China, cepat yang akan berlangsung selama 17 jam dan 28 minit. Rusia akan melihat cepat terpanjang di Asia, pada purata 20 jam dan 49 minit.
http://english.alarabiya.net/en/life-style/art-and-culture/2015/06/13/How-long-is-the-world-fasting-this-Ramadan-A-country-rundown-.html

 

Categories: agama
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s