Home > nasional > China, sekali lagi, melarang umat Islam daripada berpuasa pada bulan Ramadan

China, sekali lagi, melarang umat Islam daripada berpuasa pada bulan Ramadan

Belum ada bantahan dari mana mana negara, termasuk negara Arab, juga dari Malaysia.
Dan amalan larangan ini, terus berlaku setiap tahun
wilayah xinjiang ini adalah lebih hampir dengan ibukota baghdad di bandingkan beijing.
Sungguh berani kerajaan China ini, membuat larangan ini, tiada negara di dunia yang berani, tetapi China terus terkehadapan dalam bab ini, apalah motif nya mereka berbuat demikian,?? yang rata rata nya pemerintah dari agama budha, daoist dan sebahagian nya christian, iaitu agama yang paling cepat naik di China.
Kita percaya tiada negara Islam yang akan buat bantahan, seperti tahun lepas, tiada juga berita di keluarkan dari berita utama nasional. Tetapi semua negara islam mengetahui nya berita ini, kerana setiap tahun ia adalah sama, Berita CNN, BBC, aljazeera, Irna, world news, sudah mengeluarkan berita larangan berpuasa di China terbaru ini.
Diterbitkan pada Jun 17, 2015
China, sekali lagi, Meng haram kan Berpuasa di bulan Ramadhan di Xinjiang kata anggota parti Islam, ia di arah kan kepada penjawat awam, pelajar dan guru.Umat ​​Islam di seluruh daerah – yang diketahui mempunyai penduduk minoriti Uighur – telah diberitahu untuk tidak berpuasa pada Bulan Suci.Pemimpin Uighur, Dilxat Raxit, melihat langkah itu sebagai usaha China untuk mengawal iman Islam mereka dan memberi amaran bahawa sekatan akan memaksa orang Uighur untuk menentang pemerintahan kerajaan China lebih kuat lagi.

Beliau menambah: “iman Uighur telah dipolitikkan dan peningkatan dalam kawalan boleh menyebabkan rintangan yang tajam.”

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, pihak berkuasa China telah dipersalahkan Uighur pemisah untuk rentetan serangan pengganas ke atas ramai orang awam dan institusi kerajaan, tetapi kumpulan itu telah secara konsisten menafikan penglibatan.

Aktivis telah lama menuduh Beijing membesar-besarkan ancaman sebagai alasan untuk mengenakan sekatan.

Uighur rights groups say China's restrictions on Islam in Xinjiang have added to violent ethnic tensions in the region [AP]

Uighur rights groups say China’s restrictions on Islam in Xinjiang have added to violent ethnic tensions in the region [AP]

Mr Raxit memberitahu Radio Free Asia: “Mereka [kerajaan China] yang mengeluarkan jaminan daripada ibu bapa, menjanjikan bahawa anak-anak mereka tidak akan berpuasa di bulan Ramadhan.”

Menurut laman web kerajaan, restoran-restoran halal berhampiran sempadan Kazakh yang digalakkan oleh pegawai-pegawai keselamatan makanan untuk kekal terbuka pada siang hari di bulan Ramadhan.

Kedai-kedai dan restoran-restoran yang dimiliki oleh muslins juga telah diarahkan untuk terus menjual rokok dan alkohol sepanjang bulan – atau ditutup sama sekali.

Beijing terus retak-down terhadap ‘pelampau agama’ walaupun kumpulan hak asasi manusia memanggilnya “penindasan agama”, sambil menambah bahawa pihak berkuasa mahu menghalang umat Islam dari ‘menanamkan agama’ ke dalam badan-badan awam.

Parti pemerintah mengatakan agama dan pendidikan harus disimpan berasingan dan pelajar tidak harus bergantung kepada ‘pengaruh agama’, walaupun kaedah ini jarang dikuatkuasakan untuk kanak-kanak Han Cina, yang – jika mereka mempunyai agama – kebanyakannya Buddha, Daoist atau Kristian

read also .http://www.aljazeera.com/news/asia-pacific/2014/08/chinese-city-bans-beards-veils-buses-201486145628284877.html

http://www.aljazeera.com/news/asia-pacific/2014/11/china-jails-wild-imams-mass-crackdown-2014111110131105352.html

Categories: nasional
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s