Home > agama, nasional > Arab Saudi bakal mewajibkan ‘e-gelang’ untuk semua jemaah haji

Arab Saudi bakal mewajibkan ‘e-gelang’ untuk semua jemaah haji

AP10ThingsToSee - Muslim pilgrims pray on a rocky hill called the Mountain of Mercy, near the holy city of Mecca, Saudi Arabia, Monday, Oct. 14, 2013. Joined by their faith and a desire to purify their souls, more than 2 million Muslims from nearly 200 countries gathered around a hill in Saudi Arabia on Monday marked by a small white pillar. It is here, in Mount Arafat on the Mountain of Mercy, known in Arabic as Jabal al-Rahma, that the Prophet Muhammad is believed to have delivered his last sermon to tens of thousands of followers, calling on Muslims to unite.(AP Photo/Amr Nabil, File)

AP10ThingsToSee – Muslim pilgrims pray on a rocky hill called the Mountain of Mercy, near the holy city of Mecca, Saudi Arabia,

Semua bakal jemaah haji akan di wajibkan menggunakan e-gelang atau e-bracelet.

Ia canggih dan ia amat advance, gps, data perubatan, data peribadi, bacaan bar code, waktu solat, kompas dan kemana arah tuju suapya tidak sesat dan sebagainya –

Begitu banyak masalah yang di hadapi oleh pentadbiran dua tanah suci, dengan ada nya e-bracelet ini kelak bakal mengurang kesusahan didalam sistem yang sedia ada. 2,5 juta manusia serentak di tanah mekah, Bukan mudah untuk mengatasi semua perkara ini, Semua nya bakal dan akan menjadi mudah.


 

The Saudi Ministry of Hajj will soon ask all pilgrims to wear electronic bracelets containing important information, Al-Watan Arabic daily reported on Saturday.

Kementerian Arab haji tidak lama lagi akan meminta semua jemaah memakai gelang elektronik yang mengandungi maklumat penting,

Sumber dari jabatan kerajaan berkata kementerian pedalaman haji dan telah menyiapkan kajian kemungkinan awal ke dalam memperkenalkan skim ini.

electronic+bracelet2

E-bracelet

Beliau berkata: “Projek itu kini dengan Kementerian Kewangan bagi cadangan belanjawan. Apabila Kementerian Kewangan dan pihak berkuasa yang lebih tinggi meluluskan projek itu, Kementerian Haji akan melaksanakannya dengan segera. ”

Beliau berkata e-gelang tahan air dan untuk dipakai oleh setiap jemaah haji. “E-gelang ini mempunyai bar di mana semua maklumat yang jemaah haji yang disimpan.

Maklumat yang disimpan termasuk alamat tempat tinggal di United dan rekod perubatan penuh. Dengan mengimbas kod bar, kementerian akan dapat untuk mendapatkan semua maklumat yang diperlukan. ”

Watch-font-b-gps-b-font-font-b-tracker-b-font-font-b-bracelet-b-font

e-bracelet yang canggih

Beliau berkata projek itu mempunyai enam fasa bermula dengan kajian awal projek, diikuti dengan perancangan projek, mendapatkan kelulusan di atasnya, membentuk jawatankuasa, pembuatan dan pelaksanaan, pengedaran dan pengawasan.

Sumber itu berkata: “e-gelang akan mempunyai perkhidmatan untuk jemaah haji dan juga sistem GPS.

E-gelang juga perlu memberi amaran kepada waktu solat, kompas menunjuk jemaah di mana mereka akan menghadapi apabila mereka berdoa, hajjand langkah ziarah Umrah dan doa untuk kedua-duanya. ”

Beliau juga berkata akan terdapat maklumat yang tersedia dalam beberapa bahasa untuk membantu jemaah bergerak jalan-jalan di Makkah.

“Kementerian ini bertujuan untuk berkhidmat kepada jemaah dan pengunjung Makkah dalam kapasiti penuh itu.

“E-gelang akan menjadi revolusi teknologi yang akan mempercepatkan banyak proses seperti mengumpul statistik jemaah.”

Beliau berkata persatuan swasta jemaah Arab telah membangunkan satu prototaip e-gelang. “E-gelang mempunyai persatuan itu menggunakan sistem GPS sebagai ciri utamanya.

“Rancangan mereka adalah untuk cepat dan mudah mencari jemaah dalam kes kecemasan. “Eksperimen membuka jalan untuk e-gelang baru kami.”

Categories: agama, nasional
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s