Home > dunia > Helikopter terhempas di Pakistan, isteri duta M’sia maut

Helikopter terhempas di Pakistan, isteri duta M’sia maut

pakistan crach

Kedua dua Pilot helikopter juga maut dalam kejadian tersebut

pak-crash_650x400_61431079590

helikopter menjunam kesebuah sekolah, sekolah terus menerus terbakar, kematian di jangka meningkat

Screen-Shot-2015-05-08-at-11.43.40

MI-17 Helicopters crash in Gilgit

Antara yang disahkan terbunuh setakat ini adalah Duta Norway, Leif H. Larsen dan Duta Filipina, Domingo D. Lucenario Jr menurut tentera Pakistan.

Antara yang disahkan terbunuh setakat ini adalah Duta Norway, Leif H. Larsen dan Duta Filipina, Domingo D. Lucenario Jr menurut tentera Pakistan.

List nama

List nama

AFP-2-WEB

Tentera berkumpul di sebelah sebuah helikopter tentera di sebuah hospital tentera di mana mangsa nahas helikopter telah dibawa untuk rawatan di Gilgit pada 8 Mei, 2015. FOTO: AFP

Utara pergunungan di Gilgit adalah kawasan yang bergunung ganang, Pesawat itu terhempas di kawasan Naltar Lembah Gilgit-Baltistan, kira-kira 300 km ke utara bandar Islamabad
Kemalangan itu disebabkan oleh “kesilapan teknikal” ketika helikopter itu mendarat, kata Bajwa.
Gilgit-Baltistan terletak di utara jauh Pakistan, dan di persimpangan tiga banjaran gunung utama: Himalaya, Karakorun dan Hindu Kush. Ia adalah rumah kepada lebih daripada 100 puncak yang lebih tinggi daripada 7000 meter. Ia juga adalah sebahagian daripada wilayah yang dipertikaikan Kashmir.

Gilgit valley , cantik benar, jomlah kita kesana

Gilgit valley , cantik benar, jomlah kita kesana

Kawasan helikopter terhempas ini terletak lebih utara di jamu kashmir Ia mengalami salji 8-9 bulan setiap tahun.,Gilgit merupakan bandar penting di Jalan Sutera, silk road satu ketika dahulu. Ia adalah juga kawasan Ski resort, Pasti Gilgit ini amat cantik,

Helikopter tentera merempuh sebuah sekolah dengan kanak-kanak di dalam dan bangunan sekolah terbakar, para pegawai memberi amaran bahawa kematian boleh meningkat.

Taliban Pakistan mendakwa bertanggungjawab hari ini untuk menembak jatuh sebuah helikopter tentera, membunuh enam orang termasuk duta Norway dan Filipina, dan berkata Perdana Menteri Nawaz Sharif adalah sasaran mereka.

Keindahan Gilgit, cantik nya

Keindahan Gilgit, cantik nya, – besarkan

“Helikopter itu telah ditembak jatuh oleh peluru berpandu anti-pesawat, membunuh juruterbang dan banyak duta asing,” kata kenyataan bahasa Urdu melalui e-mel oleh jurucakap utama mereka Mohammad Khurasani.

Ia tidak segera mungkin untuk mengesahkan tuntutan itu, tetapi rantau Gilgit-Baltistan di Pakistan-Diduduki Kashmir, di mana laluan helikopter , tidak diketahui sebagai benteng untuk organisasi militan.

Perdana Menteri Nawaz Sharif dalam perjalanan ke kawasan utara pergunungan di Gilgit pada pesawat yang berasingan untuk melancarkan dua projek apabila kemalangan itu berlaku. Beliau kembali ke Lahore, berkata pejabatnya.

The wife of Malaysia High Commissioner to Pakistan, Datin Habibah Mahmud, was among the six who were killed when a helicopter crashed landed on a school in northern Pakistan.

The wife of Malaysia High Commissioner to Pakistan, Datin Habibah Mahmud, was among the six who were killed when a helicopter crashed landed on a school in northern Pakistan.

Helikopter tentera merempuh sebuah sekolah dengan kanak-kanak di dalam dan bangunan terbakar, Para pegawai berkata bahawa kematian boleh meningkat.

Helikopter itu adalah salah satu daripada tiga yang membawa delegasi untuk memeriksa projek dalam perjalanan tiga hari ke wilayah Gilgit-Baltistan di mana mereka bersedia untuk bertemu dengan Perdana Menteri Sharif.

Leif H Larsen, Duta Norway, dan Domingo D Lucenario Jr dari Filipina terbunuh bersama-sama dengan isteri-isteri duta Malaysia dan Indonesia, serta dua juruterbang helikopter, menurut tweet rasmi oleh tentera.

sumber: http://www.ndtv.com/world-news/helicopter-crashes-in-pakistan-4-killed-army-761453

http://www.bipartisanreport.com/pakistan-helicopter-crashes-killing-norwegian-philippine-ambassadors

RT france mengeluarkan video nahas

Updated 9/5/15

ISLAMABAD – Pakistan hari ini menolak sebarang kemungkinan keganasan dalam nahas helikopter tentera yang terhempas di Naltar lembah Gilgit, membunuh tujuh orang, termasuk duta Norway dan Denmark dan pasangan duta Indonesia dan Pesuruhjaya Tinggi Malaysia, dua juruterbang dan seorang pegawai tentera.

Foreign Secretary Aizaz Ahmad Chaudhry said in a press conference here at the Foreign Office (FO) on Friday night.

Foreign Secretary Aizaz Ahmad Chaudhry said in a press conference here at the Foreign Office (FO) on Friday night.

“Box Hitam MI-17 helikopter tentera yang terhempas hari ini di Naltar telah ditemui dan Ketua Umum tentera Raheel Sharif telah ditubuhkan satu pasukan yang diketuai oleh Brigadier untuk menyiasat kejadian itu, Setiausaha Luar Aizaz Ahmad Chaudhry dalam satu sidang akhbar di sini pada Kementerian Luar Negeri (FO) pada malam Jumaat.

Tragedi kemalangan itu berlaku disebabkan oleh kegagalan teknikal enjin helikopter. “Cuaca juga baik pada masa kemalangan itu sebagai dua helikopter mendarat dengan selamat lain yang serupa yang terbang duta negara-negara lain,” katanya.

Beliau berkata Pakistan Army telah mengatur keselamatan kelas tertinggi bagi duta untuk membawa mereka ke Naltar dan tuntutan Taliban mengenai menembak helikopter sama sekali salah dan palsu. Beliau berkata daripada 19 di papan helikopter MI-17, termasuk lima anak kapal, 12 diselamatkan dan lima, termasuk empat diplomat kehilangan nyawa mereka.

Jurucakap pakistan berkata sebahagian daripada mereka mendapat kecederaan serius yang termasuk Pesuruhjaya Tinggi Indonesia ke Pakistan, yang mendapat 75 peratus kecederaan terbakar peratus dan masih dalam keadaan kritikal. Beliau berkata duta Belanda, Pesuruhjaya Tinggi Malaysia dan beberapa diplomat lain yang menerima kecederaan tidak berada dalam keadaan kritikal tetapi masih dalam rawatan.

Categories: dunia
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s