Home > nasional > Qatar mendenda siapa tak solat jumaat Rm9600

Qatar mendenda siapa tak solat jumaat Rm9600

Qatar maju setapak lagi, sedikit demi sedikit

Menjadi kebiasaan bagi kaum wanita terutama di bandar besar untuk berbelanja, window shopping ketika tengahari  jumaat terutama jumaat terakhir setiap bulan dan jumaat pertama setiap bulan kerana ketika inilah, gaji mereka telah keluar  dan mempunyai masa yang panjang untuk melakukan keinginan shok, sedap, kegilaan, ketika kaum lelaki menunaikan solat wajib  jumaat,

tetapi tidak lagi di bandaraya di qatar ,

Qatar to fine shops not closing for Friday prayers

Qatar to fine shops not closing for Friday prayers

Qatar telah meluluskan undang-undang memaksa semua kedai-kedai, kafe, restoran, pusat membeli-belah, pejabat dan juga klinik untuk menutup selama 90 minit ketika solat Jumaat, atau menghadapi denda QR 10,000 (2746 USD) atau Rm 9600.

Menurut Qatar akhbar harian berbahasa Inggeris, The Peninsula, dekri baru diumumkan semalam dan ia datang terus dari Qatar Emir, Sheikh Tamim Al-Thani. Ia menjadikan kedai penutupan wajib dari panggilan pertama untuk solat jumaat (azan) setiap minggu.

Akhbar itu menambah bahawa undang-undang (Undang-undang No. 5 tahun 2015) hendaklah disiarkan dalam warta rasmi selepas itu ia akan berkesan, laporan QnA.

Qatar adalah kerana untuk menjadi tuan rumah Piala Dunia FIFA 2022, apabila beratus-ratus ribu peminat bola sepak akan turun di negeri teluk kecil – mencetuskan perdebatan hangat sama ada peminat akan dapat mengambil alkohol.

Pada akhir 2011 kerajaan Qatar digantung lesen alkohol di restoran-restoran dan kafe di Pearl – sebuah pulau buatan manusia yang merupakan rumah kepada banyak penduduk ekspatriat itu. Pihak luar mingguan dengan muzik keras dan alkohol bebas mengalir juga dihentikan.

Tiada sebab rasmi telah pun diberikan bagi keputusan itu.

#arab bangkit

Advertisements
Categories: nasional
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s