Home > dunia > 147 Mati, berakhirnya episode Garissa Kenya

147 Mati, berakhirnya episode Garissa Kenya

Sekurang-kurangnya 147 orang terbunuh selepas tentera Kenya memasuki asrama universiti di bandar Garissa di timur laut Kenya yang telah dirampas oleh lelaki bersenjata al-Shabab,
Ahli-ahli kumpulan yang berpangkalan di Somalia menyerang kampus selepas subuh pada hari Khamis dan telah berkurung di dalam asrama dengan tebusan sehingga petang.
Pegawai berkata, 79 pelajar telah cedera dalam serangan itu, dan 587 telah dipindahkan.
Pasukan keselamatan telah mengepung bangunan itu bertukar tembakan dengan pejuang di dalam, yang dipercayai telah memegang pelajar untuk di jadikan tebusan.
Saksi memberitahu Al Jazeera mereka mendengar tembakan berat dan melihat asap datang dari kampus pada petang Khamis dan ia telah berakhir 147 mati bergelimpangan.

64ff5ffb778b4b7cb16b0194c4e65f5a_18

Mereka yang terselamat dari serangan yang amat brutal ini,

Yusuf Nkaissery, Menteri Dalam Negeri, berkata empat penyerang telah mengikat diri dengan bahan letupan.

Bagaikan KARMA untuk kenya, sudah 3 tragidi, dan sepasti nya selepas ini akan ada lagi tragidi yang sama bakal berulang,

Kesalahan kenya ialah memasuki dengan menghantar askar dan senjata berat menyerang masuk kedalam Somalia, Satu kes di mana dua orang rakyat perancis di tahan oleh pemberontak, maka dengan itu mereka telah masuk kedalam Negara somalia untuk memburu mereka yang terlibat, hanya ingin menunjukkan kekuatan tentera beliau, kes yang lain,, bagaimana skuad membunuh yang ujud didalam Kenya special death squad police ,  yang mana mereka membunuh ulama ulama. Setelah jalan mengheret kemahkamah meletakkan tuduhan tuduhan keatas ulama ulama  dengan membuat ubah suai keterangan dan mereka cipta bukti gagal, jalan terakhir ialah, mereka akan di arah untuk membunuh seseorang ulama tersebut. Lihat , Skuad pembunuh ini pula mendapat latihan dari askar Israel.

Kita condemn serangan ini, ia adalah brutal, dan pengecut, kerana yang terbunuh ialah Pelajar pelajar di asrama, tanpa senjata untuk mempertahankan diri. Polis pula hanya meletakkan dua anggota untuk menjaga, adalah tidak mencukupi.

 

kenya

Kenya University Attack

Al Shabaab Massacres 147 People in Garissa Dawn Raid

Skuad pembunuh Kenya

Categories: dunia
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s