Home > nasional > Pesawat german wings terhempas dengan 142 penumpang

Pesawat german wings terhempas dengan 142 penumpang

Lagi terhempas 😦

Sebuah pesawat Airbus yang dikendalikan oleh Germanwings dengan sekurang-kurangnya 142 penumpang, dua juruterbang dan empat atendan penerbangan di atas kapal telah terhempas di kawasan Alps Perancis.

Kesemuanya ialah 150 penumpang/anak kapal

Updated: terkini: Pihak berkuasa Perancis mendapati pembantu juruterbang pesawat malang Germanwings itu sengaja menjunamkan pesawat sehingga terhempas di pergunungan Alps, Selasa lalu.

Warga Jerman itu satu-satunya juruterbang yang berada di kokpit pesawat Airbus A320 itu pada masa kejadian yang mengorbankan 150 orang.

Beliau enggan membuka pintu ketika juruterbang kembali ke kokpit dan menekan satu butang yang membuatkan pesawat tersebut jatuh terjunam, lapor Reuters.

25PLANE5-master675

Sebuah helikopter penyelamat sepanjang pergunungan Alps sebelah perancis., berhampiran lokasi kemalangan daripada Airbus A320 semalam. Kredit Jean-Paul Pelissier / Reuters

Aircraft information

ModeS
3C6618
Registration
D-AIPX
Type code
A320
Type
Airbus A320-211
S/N
0147
Airline
Germanwings

Dalam taklimat secara langsung pada hari Selasa, Presiden Perancis Francois Hollande berkata adalah tidak mungkin bahawa ada mangsa yang terselamat, sambil menambah bahawa kawasan kemalangan itu jauh.

D-AIPX-Germanwings-Airbus-A320-200_PlanespottersNet_522351

Lokasi pesawat terhempas

Lokasi pesawat terhempas

The plane went down in a remote part of the Alpes-de-Haute-Provence department, and search teams struggled to get to the area. When French air traffic controllers lost contact with the aircraft, it was flying at approximately 6,000 feet; the elevations in the search area range between 2,000 and 9,000 feet.

germanwings found

Pesawat berkecai di lereng pergunungan Alps

Hollande berkata ia adalah berkemungkinan bahawa beberapa mangsa adalah Jerman. Ia tidak jelas sama ada sesiapa yang telah cedera, katanya.
“Ia adalah satu tragedi di tanah air kami,” kata Hollande.
Hollande “dilanjutkan semua sokongannya” kepada Canselor Jerman Angela Merkel semasa panggilan telefon, presiden Perancis berkata dalam satu kenyataan, manakala Duta Jerman ke Perancis berkata beliau akan melawat lokasi kemalangan di Alps selatan dalam beberapa jam.
Perdana Menteri Sepanyol Mariano Rajoy berkata dalam satu kenyataan bahawa sekurang-kurangnya 45 penumpang Sepanyol telah dipercayai di atas kapal pesawat.

Pemilik tapak perkhemahan yang berhampiran katanya mendengar pesawat menjunam. “Ada suara keramaian dan kemudian tiba-tiba apa-apa. Pada mulanya saya fikir ia datang dari jet pejuang yang sering mengadakan latihan di kawasan itu,” Pierre Polizzi kepada Al Jazeera.
“Pesawat itu terhempas hanya 2 km dari sini, tinggi ke atas sebuah gunung,” Polizzi, pemilik Camping Rioclar, berkata.
Eric Ciotti, ketua majlis serantau, berkata pasukan mencari dan menyelamat telah menuju ke lokasi kemalangan di Meolans-Revels.
TV Perancis melaporkan bahawa 240 anggota bomba tempatan dan tiga skuadron polis telah digerakkan untuk usaha menyelamat.

Pesawat yang dipercayai jatuh berhampiran kawasan di pendalaman jauh Digne-Les-Bains di Alpes-de-Hautes-Provence.

Al Jazeera Jacky Rowland, melaporkan dari Paris, berkata kawasan pergunungan di mana pesawat yang menjunam jatuh boleh menyukarkan usaha menyelamat.

debris di jumpai

debris di jumpai

Sumber keselamatan Perancis mengesahkan bahawa pesawat itu milik Germanwings, anggota gabungan syarikat penerbangan Jerman, Lufthansa, dan telah membuat perjalanan antara Barcelona dan Dusseldorf.
Kerusi A320 satu lorong biasanya berjumlah 150-180 orang.
Germanwings, syarikat penerbangan kos rendah, berkata ia akan mengadakan sidang akhbar pada 1400 GMT di lapangan terbang Cologne-Bonn di barat Jerman.

Peta pada Flightaware.com menunjukkan bahawa pesawat yang hilang dari radar di selatan Perancis Alps [Al Jazeera]
Sumber: Agensi

CBBqxrgW8AATfZ7

Media berpusu pusu

proxy

Debris di pergunungan , sukar

darI NY TIMES

Anggota keselamatan di Digne-les-Bains, sebuah bandar yang berhampiran dengan lokasi kemalangan, menyifatkan adegan bangkai hampir tidak dapat dibayangkan, dengan struktur logam walaupun pesawat merempuh menjadi kepingan yang tidak terkira banyaknya.

“Pesawat tersebut telah benar-benar hancur,” Capt. Benoit Zeisser, ketua pusat operasi dan maklumat untuk pihak polis tempatan di Digne-les-Bains, berkata lewat kelmarin. “Tiada Ada apa-apa yang tinggal; kawasan kemalangan itu adalah besar. ”

Encik Valls mengumumkan siasatan kehakiman ke dalam kemalangan. Banyak soalan kekal, termasuk sama ada juruterbang sedang mengawal pesawat semasa menurun dan apa yang yang telah menyebabkan pesawat dengan pilot yang berpengalaman dan rekod keselamatan yang kukuh untuk berlanggar dalam cuaca terutamanya dalam keadaan jelas dan terang.

Para penumpang termasuk Jerman, Sepanyol, Turki dan Australia, dan di antara mereka adalah kelas 16 orang pelajar sekolah tinggi Jerman dan dua orang guru yang telah pulang dari program pengajian berhampiran Barcelona. Sebahagian daripada ibu bapa mereka berkumpul di lapangan terbang di Düsseldorf, dgn penuh ketakutan menunggu berita.

search-oblique-zoom-v

Tiada helikopter telah dapat mendarat kerana rupa bumi yang berceranggah di sekitar lokasi kemalangan. Pencari terpaksa diturunkan, melambatkan lagi usaha penyelamatan

germanwings2
The jetliner reached a cruising altitude of 38,000 feet but remained there for only a few minutes before beginning to descend rapidly.


Germanwings crash What we know about the plane

Advertisements
Categories: nasional
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s