Home > nasional > saintis telah berjaya mengesan di mana punca ebola bermula

saintis telah berjaya mengesan di mana punca ebola bermula

The Ebola Virus in Uganda

Seorang lelaki Uganda memaparkan kelawar dia ditangkap untuk makanan 1 Disember 2000 di sebuah gua di Guru Guru, Uganda. Kelawar sedang dikaji sebagai salah satu syarikat penerbangan kemungkinan virus Ebola yang. (Gambar oleh Tyler Hicks / Getty Images) | Tyler Hicks melalui Getty Images

Ebola menjadi tajuk dunia, menjadi carian nombor satu di google, penyakit yang paling bahaya di dunia ketika ini, di takuti oleh semua orang, semua bijak pandai berkumpul untuk mengetahui menganalasi tentang penyakit baru ini, dan belum ada lagi ubat di jumpai.

o-MAP-570

Ebola bermula dari sebuah kampung bernama , , Meliandou;

Saintis telah berjaya mengesan di mana punca ebola bermula, seperti umum mengetahui ia datang dari kelawar, kelawar itu di mana, apa jenis kelawar itu, di mana ia membiak, bagaimana kelawar itu boleh mengeluarkan virus tersebut, di negara mana dan di daerah mana, mana buktinya, ayuh kita baca kesemua tanda tanya ini,

Ahli-ahli sains telah mula mengesan kesan awal wabak Ebola semasa seorang kanak-kanak lelaki berusia dua tahun bernama Emile Ouamouno, yang tinggal di sebuah desa kecil bernama Meliandou di Guinea dan ia telah  meninggal dunia pada Disember 2013. Tetapi bagaimana kanak-kanak itu mendapatkan Ebola pada mulanya?

Sekumpulan kecil ahli-ahli antropologi, doktor haiwan dan ekologi fikir mereka mungkin mempunyai jawapan. Dalam kertas kerja yang diterbitkan Selasa untuk jurnal EMBO Perubatan Molekul ini, penulis utama Fabian Leendertz daripada Robert Koch Institute di Jerman, mengaitkan bahawa Ouamouno mendapat Ebola dari pokok yang berongga(berlubang) di suatu kampung, di mana kanak-kanak dalam masyarakat kampung tersebut pergi bermain main. Pokok itu, ia ternyata, adalah rumah kepada koloni besar kelawar berekor,

o-BURNT-TREE-570

Rumah penduduk di , Meliandou; dan pokok tersebut adalah pokok yang di pastikan tempat kelawar tersebut membiak, ia itu 55 ela dari perkampungan kampung tersebut.

Ebola adalah virus zoonotik, yang bermaksud bahawa ia boleh menjangkitkan virus daripada haiwan kepada manusia. Pada masa lalu, wabak Ebola telah dikesan terhadap pemburu daging dan pemakan daging segar dari primat besar. Saintis Leendertz dan pasukan, tidak menolak kemungkinan bahawa kerana dua sebab: satu, biasanya pemburu sendiri akan menjadi orang yang pertama akan di jangkiti dengan Ebola, dan dua, primat besar semakin sukar didapati dan sukar untuk menangkap berhampiran Meliandou, menurut penduduk kampung.

Ia adalah benar bahawa strain tertentu Ebola telah mempunyai kadar kematian 90%. Walau bagaimanapun, dengan wabak ini khususnya statistik yang lebih positif, kadar kematian kira-kira 60%.

Ia adalah benar bahawa strain tertentu Ebola telah mempunyai kadar kematian 90%. Walau bagaimanapun, dengan wabak ini khususnya statistik yang lebih positif, kadar kematian kira-kira 60%.

Jadi, daripada Leendertz alihkan perhatiannya ke arah kelawar buah, satu lagi dikenali pembawa virus Ebola. Tetapi negara-negara jajahan kelawar buah, agak jauh dari kampung Ouamouno dan selain itu, pemburu kelawar buah-buahan tidak adalah yang pertama untuk sakit kerana Ebola.

Akhir sekali, Leendertz memberi tumpuan kepada kelawar serangga, kanak-kanak lah yang kerap memburu dan memanggang kelawar tersebut. Beliau berkata besar, lubang besar pada pokok tunggul(pokok yang mati) kira-kira 55 kilometer dari rumah Ouamouno, iaitu jalan di mana wanita akan berjalan dalam perjalanan ke sebuah sungai kecil untuk melakukan basuhan mereka. Penduduk kampung memberitahu Leendertz bahawa kanak-kanak sering bermain di pokok yang berongga itu, yang ternyata ia menjadi rumah koloni besar kelawar serangga.

Kanak kanak sering menangkap kelawar ini dan bermain dengan mereka, Leendertz menulis , dan kelompok pertama kes Ebola di Meliandou kebanyakannya kanak-kanak dan wanita, dia menyatakan, tetapi kerana dia tidak mampu untuk menguji mana-mana kelawar yang tinggal di pokok itu , tidak ada cara untuk mengetahui dengan pasti jika mereka memang menghantar Ebola kepada anak kecil.

Buat masa ini, dia menulis bahawa kajian beliau adalah bukti yang cukup untuk memulakan termasuk kelawar serangga dalam wabak Ebola menganalisis, di mana sebelum saintis akan menuding jari kepada kelawar buah-buahan atau primat besar. Jika Ouamouno memang pesakit Ebola yang pertama wabak ini semasa, penjagaan tambahan perlu diambil untuk “mengelakkan serangan pembalasan dan keaiban di rantau ini,” Leendertz amaran. Beliau juga menulis bahawa, supaya orang ramai perlu dimaklumkan tentang risiko mengendalikan kelawar, mereka juga memerlukan pendidikan tentang “perkhidmatan ekosistem penting” kelawar menyediakan, termasuk manfaat kepada manusia.

Setakat ini dalam wabak Ebola ini, terdapat 19497 kes dan kematian 7588, menurut angka terbaru daripada Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

Advertisements
Categories: nasional
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s