Home > dunia > Baitulmuqaddis Barat sudah mula bergolak dijangka lebih ramai kematian minggu ini

Baitulmuqaddis Barat sudah mula bergolak dijangka lebih ramai kematian minggu ini

November 18, 2014 Leave a comment Go to comments

Serangan oleh dua lelaki Palestin bersenjatakan pistol dan kapak, ditembak mati oleh polis selepas mendapat masuk ke Har Nof Synagogue pada pagi Selasa. Serangan terhadap rumah ibadat di Baitulmuqaddis Barat itu telah meragut nyawa lima Israel dan mencederakan lapan orang lain.

Pergolakkan di Baitulmuqaddis Barat tidak dapat di tahan dan di bendung lagi, seharian, siang dan malam, mereka turun berdemo untuk keadilan untuk rakyat pelestin tetapi tidak di perdulikan, maka tiba lah fasa kedua iaitu serangan yang membunuh,  Ia seperti bagaikan sudah di rancang yang mana pendudukan rakyat Yahudi keatas tanah, rumah dan bangunan rakyat palestin tidak di endahkan, mereka bagaikan menunggu rakyat palestin melakukan pembunuhan, maka apabila pembunuhan telah berlaku, mereka akan pergi lebih jauh dengan terus mengambil asset asset palestin seperti tanah, rumah dan banggunan kediaman, dan askar akan di hantar konon untuk menjaga keselamatan rakyat mereka. Tujuan sebenar adalah untuk merampas sedikit demi sedikit tanah rakyat palestin. Runtuhan baru rumah rakyat palestin terus berlaku.

Everyone expected this to happen. Jerusalem is boiling. Yesterday, the Israeli forces demolished the houses of the Palestinians who attacked Israelis but they never punish Israeli attackers

4 Lelaki yahudi dibunuh di sini apabila dua orang rakyat palestin berjaya menyusup masuk kedalam kuil ibadat yahudi di Baitul Muqaddis

4 Lelaki yahudi dibunuh di sini apabila dua orang rakyat palestin berjaya menyusup masuk kedalam kuil ibadat yahudi di Baitul Muqaddis

Serangan ke atas rumah ibadat di Baitulmuqaddis Barat telah membunuh sekurang-kurangnya empat Israel dan dua penyerang Palestin, polis telah berkata, mendorong Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu untuk bersumpah yang “tindakan balas”.

Presiden Palestin Mahmoud Abbas mengutuk serangan hari Selasa ke atas Har Nof Synagogue, manakala kumpulan Hamas yang menyambut baik program itu dan berkata ia adalah “tindak balas semula jadi untuk amalan Israel” terhadap rakyat Palestin.

Jurucakap polis Israel, Micky Rosenfeld, mengesahkan serangan dan jumlah kematian dalam jawatan Twitter. Sumber polis sebelum itu memberitahu Al Jazeera bahawa lima Israel terbunuh.

Al Jazeera Stefanie Dekker, melaporkan dari Jerusalem, berkata tujuh Israel cedera dalam serangan itu.

Penyerang, yang telah dikenal pasti sebagai dari Israel-Timur Baitulmuqaddis, berjaya masuk ke dalam rumah ibadat sebelum ditembak mati oleh polis.

Rosenfeld berkata ia tidak akan jelas apa senjata suspek digunakan untuk menyerang orang.

Forensik polis tiba di tempat kejadian

Forensik polis tiba di tempat kejadian

Dekker berkata terdapat laporan yang bercanggah mengenai apa yang mereka bersenjatakan, yang menyifatkan lelaki mempunyai pisau dan kapak. Laporan sebelum ini menyebut penyerang bersenjatakan senapang.

baitulmuqaddis4

Yousuf di jumpai mati semalam didalam bas nya dengan tali terikat di leher, yahudi mengatakan ia membunuh diri tetapi di tolak oleh keluarga dan rakyat palestin, ia dipercayai di bunuh oleh pelampau yahudi

Kawasan ini telah dikepung oleh polis, rakaman televisyen menunjukkan.

Setiausaha Negara Amerika Syarikat John Kerry mengutuk serangan itu dengan berkata ia adalah satu “tindakan keganasan tulen dan kekejaman yang tidak masuk akal dan keganasan”.

Berikutan kejadian itu, polis Israel telah memasuki beberapa kawasan terutamanya Arab di Yerusalem untuk membuat tangkapan.

Sesetengah penunjuk perasaan Palestin melemparkan batu pasukan polis, yang bertindak balas dengan gas pemedih mata.

Israel telah meningkatkan ancaman keselamatan di seluruh negara.

Lebih banyak keganasan dijangka akan berlaku.

Keganasan terbaru datang selepas se bulan ketegangan antara Israel dan Palestin di bandar, yang dibahagikan antara timur sebahagian besarnya Arab dan barat kebanyakannya Yahudi.

Lewat semalam, seorang pemandu bas Palestin ditemui digantung di dalam kenderaan itu. Polis Israel berkata dia membunuh diri, tetapi ramai rakyat Palestin percaya dia telah dibunuh oleh penduduk Yahudi.

Sekurang-kurangnya enam orang Israel terbunuh dalam beberapa siri serangan sejak beberapa minggu lalu.

“Semua orang menjangka ini akan berlaku. Yerusalem akan mendidih,” Ghazi Hamad, seorang pegawai kanan Hamas, memberitahu Al Jazeera.

“Semalam, tentera Israel merobohkan rumah-rumah rakyat Palestin yang diserang Israel tetapi mereka tidak pernah menghukum penyerang Israel. Kami menjangkakan lebih banyak keganasan.”

Yerusalem juga telah menyaksikan konfrontasi, yang kadang-kadang bertukar maut, sekitar flashpoint Masjid al-Aqsa di bahagian timur bandar.

Palestin marah pada apa yang mereka katakan adalah cubaan berulang oleh sayap kanan Yahudi untuk memasuki kompaun perumahan Islam yang dikendalikan masjid. Sebatian ini juga dianggap oleh orang-orang Yahudi untuk menjadi tapak yang suci.

Palestin juga mengadu bahawa tentera Israel mengenakan sekatan ke atas orang-Muslim untuk beribadat di sana.

Advertisements
Categories: dunia
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s