Home > dunia > Islam yang menjumpai Amerika

Islam yang menjumpai Amerika

November 17, 2014 Leave a comment Go to comments

Erdogan telah berkata bahawa Amerika telah ditemui oleh orang Islam pada abad ke-12,

201410116282162734_20Turkish leader says Muslims, not Christopher Columbus, discovered continent in 1178, offering to build a mosque in Cuba. 

Jika di lihat fakta kejatuhan Sepanyol kepada orang Islam yang di ketuai oleh panglima perang Ṭāriq ibn Ziyad iaitu pada tahun dan antara 711, make sense kerana Pelayar Islam telah mula berlayar lebih awal dari pada pelayar daripada eropah yang mana mereka telah juga belajar daripada orang islam dalam ilmu pelayaran,,  Siapakah orang Islam tersebut,

1000509261001_2041122612001_Christopher-Columbus-Did-Polynesian-Explorers-Discover-AmericaPresiden Turki Recep Tayyip Erdogan telah berkata bahawa Amerika telah ditemui oleh orang Islam pada abad ke-12, hampir tiga abad sebelum Christopher Columbus menjejakkan kaki di sana.

“Hubungan antara Amerika Latin dan tarikh Islam kembali ke abad ke-12. Islam menemui Amerika pada 1178, tidak Christopher Columbus,” kata Presiden dalam ucapan di televisyen semasa sidang kemuncak Istanbul pemimpin Islam dari Amerika Latin.

“Pelayar Islam tiba di Amerika dari 1178. Columbus menyebut kewujudan sebuah masjid di atas bukit di pantai Cuba,” kata Erdogan.

Presiden itu juga berkata bahawa Ankara bersedia untuk membina sebuah masjid di tapak yang disebutkan oleh explorer Genoa, agensi berita AFP melaporkan.

Sebuah Masjid tersergam indah di Cuba

Sebuah Masjid tersergam indah di Cuba

“Saya ingin untuk membincangkan perkara itu kepada saudara-Cuba saya. Masjid tersebut akan dibina dengan sempurna di atas bukit itu hari ini,” katanya.

Kebanyakan buku-buku sejarah mengatakan bahawa Columbus menjejakkan kaki di benua Amerika pada tahun 1492, untuk mencari laluan maritim baru ke India. http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2014/11/erdogan-says-muslims-discovered-americas-20141115181222841516.html

Dr Youssef Mroueh historian,  refers to a diary entry from Columbus that mentions a mosque in Cuba.

Dr Youssef Mroueh historian, refers to a diary entry from Columbus that mentions a mosque in Cuba.

Sebahagian ulama Islam telah baru-baru ini mencadangkan kehadiran Islam terlebih dahulu di Amerika, walaupun tidak ada pra-Columbus kehancuran struktur Islam yang pernah dijumpai.

Dalam artikel kontroversi yang diterbitkan pada tahun 1996, ahli sejarah Youssef Mroueh merujuk kepada suatu catatan buku harian dari Columbus menyebut bahawa sebuah masjid di Cuba.

Walau bagaimanapun, petikan tersebut secara meluas difahami untuk menjadi rujukan metafora untuk bentuk landskap.

Categories: dunia
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s