Home > nasional > Siapakah Houthi itu whois

Siapakah Houthi itu whois

October 16, 2014 Leave a comment Go to comments

مسرح حرب صعدةHouthi pula membuat kacau bilau, Dengan kekuatan tentera beliau, Dengan bantuan senjata berat, artileri, senjata Atgm, dan kenderaan perang, dari Iran, Dari utara Yemen Sa’ada mereka mara ke bandar Sanaa, sebahagian bandar Sanaa jatuh ketangan mereka, Houthi atau Howthi ialah mereka yang menganuti agama syiah dari fahaman zaidi atau zaydi, Meskipun dianggap sebagai cabang Syiah Islam, Zaydis kadang-kadang disebut sebagai kaum Sunni dari Syiah. Mengapa? Oleh kerana ada perbezaan yang besar antara Syiah doktrin posisi imam Dua Belas yang dominan di Iran dan Zaydism, manakala jurang antara doktrin Zaydism dan aliran Sunni Islam adalah agak sempit. Walaupon fahaman mereka hampir kepada sunni macam kita,Tetapi syiah tetap lah syiah.

Terbaru:

  • Aden ialah tempat di mana Presiden Yaman bertahan, selepas lari mendapatkan perlindungan, ini ialah tempat terahir nya.
  • 24/3/2015  Houthi ingin meluaskan kawasan jajahan nya dengan mara kepada bandar perlabuhan iaitu Aden. Senjata askar kerajaan dan asset telah mereka rampas, ternasuk asset pemberian kerajaan amerika jatuh ketangan mereka. Sekali ini mereka ingin pergi lagi jauh iaitu menakluk ke selatan yaman.
  • 26/03/2015 Tanpa di sangka, Saudi dengan beraninya mengebom yaman, selepas lama sangat mendiam kan diri https://abgrara.wordpress.com/2015/03/26/saudi-telah-mula-bangkit-pengeboman-keatas-pemberontak-houthi/
Abdel-Malke-Houthi ketua Houthi sekarang

Abdel-Malke-Houthi ketua Houthi sekarang

Ditonton oleh tentera Yaman yang berselerak di sekitar Tahrir Square Sanaa, orang ramai yang terdiri dari pemberontak Houthi berkumpul pada 23 September untuk mendengar ucapan di televisyen Abdul Malik al-Houthi ini. “Usaha-usaha besar mencipta kejayaan yang hebat ini – kemenangan untuk semua rakyat, memaksa tindak balas kepada permintaan yang popular,” kata pemimpin Houthi, dua hari selepas pemberontak mengetatkan kawalan mereka setelah mengambil alih sebahagian ibu negara Yaman, Sanaa.

Pada hari Selasa Presiden Yaman Abd-Rabbu Mansour Hadi melantik Ahmad Awad bin Mubarak (pengarah jawatannya) sebagai Perdana Menteri baru negara itu. Tiga minggu lalu, pemerintah Yaman dan Houthis menandatangani perjanjian mengenai pembentukan kerajaan perpaduan nasional yang baru. Tetapi Houthis segera menolak pelantikan Mubarak. Di tengah-tengah ini, semakin ramai di Yaman dan rantau ini sedang bertanya tentang apa yang Houthis percaya dan apa matlamat sebenar mereka.

Siapa Houthi itu

Mideast Yemen

asset kumpulan Houthi

Houthi (bahasa Arab: الحوثيون al-Ḥūthiyyūn) adalah kelompok pemberontak Syiah Zaidi yang beroperasi di Yaman. Mereka juga telah disebut sebagai “puak yang berkuasa,” [12] dan juga dengan diberi title ash-Shabab al-Mu’min.

Kumpulan itu mengambil nama dari Hussein Badreddin al-Houthi, yakni, houthi lahir dari nama orang, ia itu bekas komander mereka, yang dilaporkan dibunuh oleh pasukan tentera Yaman pada bulan September 2004. Beberapa komander lain, termasuk, Ali al-Qatwani, Abu Haider, Abbas Aidah dan Yousuf al -Madani (seorang anak lelaki mertua Hussein al-Houthi) juga telah dibunuh oleh pasukan Yaman. bapa Houthi saudara ‘Hussein Badreddin al-Houthi dikatakan pemimpin spiritual kumpulan itu.

coverKeahlian kumpulan mempunyai antara 1,000 dan 3,000 pejuang pada 2005 dan antara 2.000 dan 10.000 pejuang pada tahun 2009. [18] Di Yaman Post itu mendakwa, bagaimanapun, bahawa mereka telah lebih dari 100,000 pejuang, dan ia terus meningkat. Menurut Houthi Ahli Ahmed Al-Bahri, Houthi mempunyai sejumlah 100,000-120,000 pengikut, termasuk kedua-dua pejuang bersenjata dan penyokong setia yang tidak bersenjata. lihat http://en.wikipedia.org/wiki/Houthis

Kawalan wilayah 
Melalui pemberontakan bersenjata, Houthi telah berjaya mendapatkan kawalan ke atas semua Saada Governorate dan bahagian-bahagian ‘Amran Governorate, Al Jawf Governorate dan Hajjah Governorate.

9 November 2011, Houthis dikatakan mengendalikan dua governorat Yaman (Saada dan Al Jawf) dan dekat dengan mengambil alih Gubernuran ketiga (Hajjah), yang akan membolehkan mereka untuk melancarkan serangan langsung terhadap ibukota Yaman Sana a. pada bulan Mei 2012, ia telah melaporkan bahawa Houthis dikawal majoriti Saada, Al Jawf dan governorat Hajjah, telah menguasai berbagai laut Merah dan telah mula mendirikan barikade utara ibukota Sana’a dalam persiapan untuk baru konflik.

Dengan 21 September 2014, Houthis dikatakan mengawal bahagian ibu kota Sanaa Yaman termasuk bangunan kerajaan dan stesen radio.

Ideologi 
Houthi adalah agama fahaman Zaidi yang datang dari pecahan Syiah, juga dikenali sebagai Fivers, sebuah sekte Islam hampir secara eksklusif hadir di Yaman. Mereka adalah berbeza daripada majoriti Syiah, yang Dua Belas yang terdapat dalam terutamanya di Iraq, Lebanon dan Iran dan dikenali sebagai seorang yang paling serupa dengan umat Islam Sunni dalam hal-hal undang-undang agama dan ketetapan Kod. Mereka bagaimanapun, percaya pada konsep Imami sebagai penting kepada agama mereka, yang membuat mereka berbeza dari Sunni.

Houthi telah menegaskan bahawa tindakan mereka adalah untuk membela komuniti mereka dari diskriminasi yang meluas dan sistematik, manakala pemerintah Yaman pada gilirannya menuduh pemberontak dari berniat untuk menggulingkan rejim dari keinginan untuk jabatan hukum menghukum agama Zaidi Syiah, ketidakstabilan kerajaan dan kacau bilau sentimen anti-Amerika.

Pemerintah Yaman juga menuduh Houthi mempunyai hubungan dengan penyokong luar, khususnya kerajaan Iran, kerana Iran merupakan negara Syiah majoriti. Seterusnya, Houthi telah membantah dengan tuduhan bahawa kerajaan Yaman sedang disokong oleh penyokong luar anti-Syiah seperti al-Qaeda dan kerajaan Arab Saudi,] walaupun pada hakikatnya bahawa bekas Presiden Ali Abdullah Saleh juga Zaidi.

Masa depan Yaman

HAdis nabi saw telah bersabda akan masa depan negara Yaman ini.. yang mana disini lah tempat pengumpulan pejuang islam akhir zaman, Penaklukan oleh golongan Houthi ini,, hanya lah sementara,, memang mereka sedang dominant di negara yaman ini, mereka amat kuat, sehingga askar yaman sendiri telah meninggalkan kubu mereka dan memberi jalan kepada Houthi untuk mengurangkan pertumpahan darah. Sekarang ini,, pada waktu ini, pejuang Al qaeda lah menjadi sandaran penduduk yaman.

Pada akhirnya umat Islam akan menjadi pasukan perang: satu pasukan di Syam, satu pasukan di Yaman, dan satu pasukan lagi di Iraq. Ibnu Hawalah bertanya: Wahai Rasulullah, pilihkan untukku jika aku mengalaminya(jika aku berada pada masa itu). Nabi saw: Hendaklah kamu memilih Syam, karena ia adalah negeri pilihan Allah, yang Allah kumpulkan di sana hamba-hamba pilihan-Nya, jika tidak dapat hendaklah kamu memilih Yaman dan berilah minum (haiwan kamu) dari kolam-kolam (di lembahnya), karena Allah menjamin untukku negeri Syam dan penduduknya.” (Shahih, HR. Abu Dawud (2483) Imam Ahmad (4/110) Al-Hakim, dan Ibnu Hibban, di shahihkan oleh Al-Hakim dan Al-Albani).

\

Demo besaran bulan lepas

Demo besaran golongan Houthi bulan lepas

Advertisements
Categories: nasional
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s