Home > agama, dunia > Membina kembali Gadza dan kos nya

Membina kembali Gadza dan kos nya

September 6, 2014 Leave a comment Go to comments
  • kos bina rumah 17 ribu unit, semua Rm 8.3 bilion(exterior sahaja tidak termasuk interior)
  • power plant Rm 84 juta,
  • lain lain, seperti masjid, taman taman, dewan, infrastruktur rakyat, kenderaan kerajaan, banggunan kerajaan, bangunan swasta, jalan raya, pembentungan najis, saluran air dan saluran tenaga letrik, kos Rm 16 bilion
  • kos bina semula keseluruhan adalah Rm26 bilion
  • jangka masa di perlukan untuk membetulkan semua ini ialah 20 tahun
Israel melakukan kerosakkan

Israel melakukan kerosakkan, besar mana agak nya bomb itu

 

Gaza keseorangan ketika perang dengan Israel, Negara arab hanya mampu berdoa dari jauh, islam sunni di negara yang lain, hanya mampu menadah tangan melihat setiap minit setiap jam,  rakyat dan bumi gaza di musnah kan. dan kesedaran kita pula ia bermusim, Akhirnya.. Kemenangan Rakyat Gadza ini amat menakjubkan. Mengangkat senjata ada lah sahaja jalan untuk membebaskan dari di belenggu oleh Israel dan kuasa barat. Inilah masanya untuk kita lihat negara sunni islam seluruh dunia, kerajaannya dan rakyat nya, memberi bantuan kepada rakyat Gadza,

Membina semula Gadza akan menelan kos Usd 7.8 bilion (£ 4.7 bilion) Rm 26 bilion, Pihak Berkuasa Palestin berkata pada hari Khamis, dalam penilaian yang paling komprehensif sebelum kerosakan dari perang tujuh minggu dengan Israel di mana seluruh kawasan-kawasan perumahan dan infrastruktur penting telah diratakan.

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/gaza/11075376/Gaza-rebuilding-will-cost-7.8-billion.html

rumah dibomb jet tentera israel

rumah dibomb jet tentera israel

Kos membina semula 17,000 rumah diratakan dengan tanah Gadza dengan serangan bom Israel akan menjadi $ 2.5 bilion(Rm8.3), kata Pihak Berkuasa, dan tenaga letrik yang diperlukan 25 juta (Rm 84juta)selepas satu stau nya loji kuasa di Gaza telah dimusnahkan oleh dua peluru berpandu Israel.
“Serangan ke atas Gaza kali ini tidak duluan, Gaza telah dihentam dengan malapetaka dan ia memerlukan bantuan segera kerana banyak perkara yang tidak boleh

Kanak kanak Gadza bermain donkey atas bom yang tidak meletop

Kanak kanak Gadza bermain donkey atas bom yang tidak meletop

fce48c6a-b427-40a1-8699-57b66f88abcb

tidak selamat, bom yang besar, walaupon tidak meranap sebahagian tetapi ia boleh jatuh pada bila bila masa.

menunggu lama,” Mohammed Shtayyeh, seorang ahli ekonomi Palestin dan seorang anggota kanan parti Fatah dominan Bank Barat , kepada pemberita di Ramallah.
Membina semula Gaza bergantung sepenuhnya kepada bantuan asing dan memerlukan menamatkan persaingan Palestin dan Israel membuka lintasan sempadan, kata Encik Shtayyeh, yang mengetuai Majlis Palestin Ekonomi untuk Penyelidikan dan Pembangunan (PECDAR), yang berlari penyiasatan.
Tetapi tiada satu faktor yang disebut oleh Encik Shtayyeh muncul yang akan datang. Satu sidang penderma di Kaherah masih belum secara rasmi dijadualkan, institusi Palestin kekal dibahagikan antara Gaza dan Tebing Barat dan Israel masih belum meringankan asas pergerakan manusia dan barang-barang di sempadan Gaza.

Jalan Bait Hanaoun musnah sama skali bau mayat disekitarnya, ambulance tidak dapat masuk kerana  36 ambulans telah sebahagian atau sepenuhnya musnah di bom.• 102 kakitangan perubatan telah cedera dan 19 yang lain dibunuh. mungkin hari ini ambulance akan masuk.

Jalan Bait Hanaoun

Ia akan mengambil masa dua puluh tahun untuk membina semula beribu-ribu rumah musnah semasa serangan Israel ke atas Gaza, menurut laporan NGO baru-baru ini.
Sekurang-kurangnya 17,000 rumah telah dimusnahkan atau rosak teruk semasa konflik, dengan beribu-ribu lagi yang memerlukan pembaikan besar, menurut penilaian oleh Kluster Shelter.

lebih 10 ribu buah rumah musnah, dan angka terus meningkat

lebih 17 ribu buah rumah musnah,

f4d44261-d554-4721-9c05-6671abeed1a4

tiada dapat di perkatakan lagi konkrit lantai mnyembah bumi

Lebih daripada 2,100 rakyat Palestin, kebanyakannya orang awam, telah terbunuh dalam konflik itu. Selain 71 Israel terbunuh – semua tetapi enam daripada mereka orang awam.
Tetapi laporan itu mengenai stok perumahan Gaza menunjukkan penduduk jalur padat dengan penduduk akan menghadapi beban infrastruktur yang teruk sejak beberapa tahun akan datang.
Penilaian ini dikeluarkan sebagai berita muncul bahawa tentera Israel dilaporkan ditahan 597 rakyat Palestin di Tebing Barat dan Baitulmuqaddis Timur sepanjang bulan lepas.
Menurut Banduan Palestin Club, sebuah NGO yang berpangkalan di Ramallah, banyak tangkapan berlaku semasa demonstrasi terhadap serangan Israel ke atas Gaza.

Menurut Kluster Shelter, yang dipengerusikan oleh Norway Majlis Pelarian dengan penyertaan agensi pelarian PBB dan Palang Merah, laporan mereka adalah berdasarkan kepada keupayaan lintasan kargo Israel-Gaza utama untuk mengendalikan 100 trak bahan binaan setiap hari.
Apa-apa usaha untuk membina semula Gaza akan terhalang oleh sekatan yang dikenakan oleh Mesir dan Israel sejak kumpulan militan Islam Hamas merampas kuasa pada tahun 2007.
Israel telah sangat terhad import bahan binaan konkrit dan lain-lain ke wilayah itu, yang takut bahawa militan akan menggunakan mereka untuk membina roket dan mengukuhkan terowong serangan rentas sempadan.

 

Hancur, beratus rumah menyembah bumi

Hancur, beratus rumah menyembah bumi

Categories: agama, dunia
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s