Home > agama > Mahu Bayaran Balik Penuh Selepas sedari, Kasut Rm700, Kulit Babi

Mahu Bayaran Balik Penuh Selepas sedari, Kasut Rm700, Kulit Babi

September 4, 2014 Leave a comment Go to comments

Seorang wanita Muslim yang membeli sepasang kasut SGd $ 279 (Rm700) menjadi marah apabila mengetahui, selepas memakai menggunakannya selama enam bulan, bahawa kasut telah dibelinya adalah dari kulit babi.

Pembantu pentadbiran Nur Najwa Abdullah, 43, menuntut bayaran balik sepenuhnya dari rantaian penjagaan kaki Happy Walker, dengan mendakwa bahawa kakitangan jualan telah memberitahunya kasut diperbuat daripada kulit anak lembu.

Ustaz Firdaus Yahya, pengurus Darul Huffaz Pusat Pembelajaran yang menggalakkan pemahaman al-Quran, berkata: “Dalam Islam, apa-apa yang berkaitan dengan daging babi, seperti daging atau kulit, dianggap najis.”

Sumber: http://www.straitstimes.com/news/singapore/more-singapore-stories/story/muslim-seeks-refund-shoes-lined-pig-skin-20140624

woman pig shoe_0

Najwa dan kasut kulit babinya, Najwa ada memberitahu saya bahawa dia suka kasut tu, kerana fixed dengan kaki nya yg besar di depan,

Pakar Islam mengatakan penggunaan produk kulit babi tidak dianggap dosa, seorang Muslim harus melalui upacara pembersihan jika dia telah menggunakan produk.

Cik Najwa membeli sepasang kasut coklat dari sebuah kedai Happy Walker di pusat membeli-belah Velocity di Novena Disember lepas. Dia memakai mereka hampir setiap hari selama setengah tahun, walaupun dalam perjalanan ke Kuala Lumpur.

“Saya amat gembira dengan kasut. Saya mempunyai kaki rata dan ia sukar untuk mencari kasut dengan memotong luas yang patut saya, “katanya.

Tetapi dia di Buona Vista Star Vista pusat membeli-belah untuk kasut baru untuk Hari Raya awal bulan ini apabila dia melihat sebuah kedai menjual gaya kasut yang sama dia tidak berpakaian – disertai dengan tanda yang menyatakan bahawa mereka mempunyai lapisan kulit babi. “Ia adalah kejutan dalam hidup saya. Bagaimana ini boleh berlaku? “Kata beliau.

Beliau mengadu kepada outlet Happy Walker dan memberitahu Majlis Ugama Islam Singapura (Muis) mengenainya. Muis menasihatkan beliau untuk membuang kasut dan membasuh kakinya dengan air dan tanah liat, pembersihan ritual.

Cik Najwa berkata dia mendekati Berita Harian kerana mahu meningkatkan kesedaran mengenai isu itu.

Pengurus cawangan Happy Walker outlet Velocity ini ini Teo Tong Shu, 57, mengesahkan beliau menerima maklum balas kepadanya. “Bahagian luar (kasut) diperbuat daripada kulit lembu, hanya bahagian dalam diperbuat daripada kulit babi. Kami tidak tahu mengenainya, “katanya.

images (1)“Oleh kerana dia telah dipakai kasut selama enam bulan, kami telah mencadangkan untuk membayar balik separuh beliau daripada kos.”

Beliau berkata dalam tempoh tujuh tahun Happy Walker di sini, tidak ada aduan tersebut. Peruncit, yang mempunyai lima cawangan, tidak lagi mempunyai kasut model yang sama yang telah di beli oleh Cik Najwa kerana “mutu kerja tidak begitu baik,” kata Encik Teo.

“Jenama baru kami (kasut) tidak akan diperbuat daripada lapisan kulit babi,” katanya.

Pig skin lining

Pig skin lining

Cik Najwa mahu bayaran balik sepenuhnya, dan sedang mempertimbangkan untuk pergi ke Tribunal Tuntutan Kecil.

Kes-kes seperti ini jarang berlaku. Muis berkata ini adalah kali pertama ia mempunyai maklum balas itu; Persatuan Pengguna Singapura (Case) tidak menerima aduan itu.

images (2)Peruncit kasut Bata dan Isetan berkata, mereka biasanya mempunyai tanda-tanda atau tag kasut pelabelan yang dipenuhi dengan kulit babi. Kakitangan diberitahu bahawa mereka harus mengarahkan mereka kepada pelanggan Islam.

Ustaz Firdaus berkata: “Bagi majoriti umat Islam di bahagian dunia ini, apa-apa yang yang ada kaitan dengan babi adalah sesuatu yang perlu dielakkan. Walaupun anda memanggil seseorang babi, ia dianggap sebagai penghinaan yang besar. ”

Nur najwa ketika berada di Bkt bintang

Nur najwa ketika berada di Bkt bintang

Muis berkata terserah kepada pengguna Islam untuk mengesahkan apa bahan produk yang diperbuat daripada. Pengarah Eksekutif Kes Seah Choon Seng berkata cerita Cik Najwa ini boleh menjadi kes tuntutan palsu.

p/s Sorry najwa,,aku pon tak sedar ia adalah kulit babi. kerana aku pon bukan pakar, aku rasa aku ada pegang kasut ko tu,,, tapi takperla, ia kering semasa aku memegangnya.

 

Advertisements
Categories: agama
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s