Home > nasional, Syria/Iraq > ISIS, bagaimana dia diterima di Syria dan Iraq dari VICE

ISIS, bagaimana dia diterima di Syria dan Iraq dari VICE

ISIS mencapai kemajuan yang amat cepat, di Negara Syria dan Iraq pada bulan Jun yang mana mereka telah mengejutkan kuasa barat mengejutkan dunia. Akhbar barat menumpukan kepada ISIS, menghentam ISIS, Untuk ISIS, ia bukan hanya kemenangan tentera kumpulan yang mendapat perhatian yang meluas – ia juga rentak dengan ahli-ahlinya yang telah mula mengukir sebuah negara yang berdaya maju.

isis raqqaVice news telah pergi ke Syria pada bulan ramadhan lepas selama 3 minggu mereka disana, untuk melihat rahsia kejayaan ISIS ini dan bagaimana ia di terima, tahniah buat VICE, yang bersusah payah dan apakah rahsia VICE sehingga mereka bebas membuat pengambaran disana, dan paling hebat ialah mereka(crew Vice) dapat berjumpa masuk hingga ke akar ISIS, berjumpa juga dengan khalifah Al baghdadi yang di sanjung rakyat yang di sebut sebut nama nya setiap minit oleh rakyat Raqaa, Tahniah kerana juga telah mendapatkan gambaran terbaik kisah kisah kehidupan penduduk di bawah pentadbiran ISIS dengan lebih dekat, bagaimana ia relevant kepada rakyat Syria dan Iraq.

Didalam video ini ,, ada yang positive dan negative semua berkenaan ISIS, anda tentukan,

Ayuh saksi kan video vice ini, 5 part

video 1

Pejuang Negara Islam, kumpulan jihad Sunni garis keras yang sebelum ini mempunyai hubungan dengan Al-Qaeda(sebelum ini mereka pernah berperang beratus mati di kedua pihak), telah menawan sebahagian besar Iraq dan Syria. Sebelum ini dikenali sebagai Negara Islam Iraq dan Syria (ISIS), kumpulan itu telah mengumumkan hasrat mereka untuk membina semula khilafah dan mengisytiharkan pemimpin mereka, bayangan Abu Bakr al-Baghdadi, sebagai khalifah.

Flush dengan wang tunai dan senjata AS yang disita semasa kemajuan terkini di Iraq, perkembangan Negara Islam tidak menunjukkan tanda-tanda perlahan. Dalam minggu pertama bulan Ogos sahaja, pejuang Negara Islam telah mengambil alih kawasan-kawasan baru di utara Iraq, menceroboh di wilayah Kurdish dan menghantar Kristian dan kaum minoriti lain melarikan diri sebagai mengatakan laporan konon pembunuhan beramai-ramai muncul.

video 2

Dalam Bahagian 2 secara eksklusif Vice News ‘di kemunculan Negara Islam, penerbit filem Medyan Dairieh bertemu ahli anggota ISIS dari Belgium yang bekerja untuk mengindoktrinasi beberapa anggota kumpulan termuda. Beliau juga mendapat wawasan lebih jauh ke dalam minda pejuang Negara Islam kerana mereka menjadi tuan rumah sambutan dan perarakan tentera yang memaparkan kereta-kereta kebal Amerika dan APC disita daripada tentera Iraq.

Negara Islam, kumpulan jihad Sunni keras yang sebelum ini mempunyai hubungan dengan Al-Qaeda(pernah berperang dengan al qaeda), kini mengawal petak besar wilayah di Iraq dan Syria. Kumpulan itu, yang berpegang teguh kepada bentuk yang ketat undang-undang syariah, ditentukan untuk mewujudkan khalifah yang terbentang di seluruh Timur Tengah dan ke seluruh dunia Islam.

Sebagai Negara Islam terus berkembang ganas di Syria dan Iraq, ia juga berusaha untuk memenangi hati dan minda rekrut baru dan ahli-ahli baru yang berpotensi di kawasan ia mengawal.

video 3

Negara Islam kini di bawah khalifah mengawal dari bandar utara pusat Syria Raqqa, yang pernah menjadi hab pertanian yang kebarat-baratan. Sebagai asas kuasa negeri, Raqqa adalah di mana ia mengenakan versi undang-undang syariah di seluruh petak besar Iraq dan Syria.

The “Hisbah” adalah polis syariah baru. Dalam episod terbaru ini Negara Islam, VICE news menyertai mereka pada rondaan harian mereka pada bulan Ramadan, dan saksi bagaimana mereka memeriksa kedai-kedai dan meneliti hasil, dan pada masa yang sama memastikan peraturan yang ketat ke atas penampilan wanita dipatuhi.

Kami juga dibawa ke penjara Negara Islam dan bercakap dengan banduan dituduh menyalahgunakan dadah dan menjual alkohol. Di sana kami belajar langsung hukuman tahanan, dan bagaimana mereka sejak “ditemui semula” pengabdian mereka kepada agama Islam sejak pemenjaraan mereka – tetapi kebenaran belum diberikan untuk mengisytiharkan kesetiaan mereka kepada khalifah, Abu Bakar al-Baghdadi.

bersambung…

Categories: nasional, Syria/Iraq
 1. achmad
  April 5, 2015 at 9:51 am

  Khilafiyah dilantik dikalangan mereka sendiri dan memaksakan ke atas pihak lain untuk menerima mereka. Jika ada muslim enggan membaiyah kekhilafiyah mereka maka akan dituduhnya kafir atau sesat (takfiri). Adakah ini daulah islamiah yg bagus?

  Orng islam disembelih, kafir dibiarkan… khawarij mereka semua ini. Anjing di dalam neraka.

  Like

 1. July 22, 2015 at 5:53 am
 2. August 14, 2014 at 3:41 pm
 3. August 14, 2014 at 1:35 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s