Home > dunia, Syria/Iraq > ISIS diserang jet pejuang Amerika di Erbil

ISIS diserang jet pejuang Amerika di Erbil

2 unit F/A-18F Super Hornet di gunakan menyerang kedudukan ISIS di utara Iraq

2 unit F/A-18F Super Hornet di gunakan menyerang kedudukan ISIS di utara Iraq

Serangan telah bermula,pertama kali Amerika mula masuk menentang ISIS menggunakan jet pejuang di utara Iraq. ISIS Kumpulan militan yang amat berjaya sekarang, Mereka berjaya menganggu gugat dua kuasa tentera iaitu Syria dan Iraq. ISIS sudah berada di beberapa Kawasan di Iraq yang mereka claim di iraq ialah, Jajahan Anbar, Diyala, Kirkuk, Salah al-Din,

Polis mengawal, seperti sediakala, semua peniaga merasa selamat, tiada arak di jual, tiada siapa berani mengambil dadah dan sebagainya

Polis mengawal, seperti sediakala, semua peniaga merasa selamat, tiada arak di jual, tiada siapa berani mengambil dadah, merompak dan sebagainya, tiba solat kedai terdedah,

Ninawa, dan sebahagian kawasan Babel. Inilah kawasan yang menjadi keutamaan Amerika dalam menyekat kedudukan ISIS,

Jabatan Pertahanan AS telah berkata tentera AS telah menjalankan serangan udara terhadap pejuang Negara Islam berhampiran bandar Iraq utara Erbil.

Satu kenyataan Pentagon berkata dua F / A-18 pesawat pejuang menjatuh 225 kilogram bom berpandukan laser keatas  meriam mudah alih ISIS, Serangan

tiada siapa berani mencuri, polis boleh dikira, takperlu ramai

tiada siapa berani mencuri, polis boleh dikira jumlahnya, takperlu ramai

artileri tentera Kurdish juga dilepaskan untuk mempertahankan Erbil di mana kakitangan Amerika Syarikat telah berada disana.”

Al Jazeera Jane Arraf, melaporkan di Erbil, berkata: “pejuang telah merampas senjata dan peralatan senjata buatan AS dan tentera Kurdish menarik diri daripada pelbagai kawasan di sana, dimana militan ISIS telah mengambil kawasan pentadbiran mereka, Washington juga mahu menangani isu itu..”

Mahkamah syariah yang di jalan kan oleh ISIS, sesiapa boleh buat report

Mahkamah syariah Di Rafaa yang di kendali kan oleh ISIS, sesiapa sahaja boleh buat report

Presiden Amerika Syarikat Barack Obama pada hari Khamis kuasa serangan udara terhadap pejuang Negara Islam di Iraq, yang telah mengambil alih kawasan yang besar di negara ini, berkata langkah itu bertujuan untuk mengelakkan “pembunuhan beramai-ramai”.

isis sharia report

Dia mendaftarkan diri di mahkamah apabila adik nya tidak mahu membahagikan keuntungan family business

“Kita boleh bertindak, berhati-hati dan bertanggungjawab untuk mencegah perbuatan yang berpotensi untuk pembunuhan beramai-ramai,” kata Obama pada hari Khamis, merujuk kepada Yazidis, kumpulan minoriti agama dikepung oleh pejuang dari Negara Islam.
Beberapa ribu Yazidis, ahli-ahli minoriti agama pra-Islam purba, terkandas di kawasan tanah tinggi di utara selepas dihalau keluar dari kampung halaman mereka daripada Sinjar oleh pejuang Negara Islam.

Ulama Syiah menyeru perpaduan

Kumpulan bersenjata, yang juga aktif di Syria, telah maju dalam pelbagai bahagian Iraq, menentang pasukan dari kerajaan Kurdish dan pusat.

Kumpulan itu melihat Syiah dan minoriti seperti Kristian dan Yazidis sebagai kafir Iraq.

Kaum penganut agama yezidi melarikan diri mencari perlindungan, kenapa mereka lari?, Ada yang tidak kena dengan ISIS ini.

Mereka berjalan ada yang sehingga 12jam untuk sampai ke jalan utama, Kaum penganut agama yezidi melarikan diri mencari perlindungan, kenapa mereka lari?,

Dalam apa yang akan ditafsirkan sebagai kritikan terhadap Perdana Menteri Nouri Al-Maliki, beliau juga berkata mereka yang berpegang kepada kedudukan mereka telah membuat satu kesilapan besar.

Penganut agama kristian telah mula melarikan diri mencari perlindungan, begitu juga dengan penduduk beragama Yezidi (Lihat) juga lari meninggalkan rumah mereka, selepas di arah oleh interligent dari British SAS , dipercyai mereka pelarian kristian dan yezedi serta kurds dijanjikan habuan atau bantuan kewangan, sepatutnya mereka berasa aman apabila ada orang Islam hampir kepada mereka, ini tidak, ada yang semacam tidak benar, terhadap perjuangan ISIS ini.

Seorang anggota ISIS berkata , demi allah kami tidak aniya mereka atau displace mereka

Seorang anggota ISIS berkata , demi allah kami tidak aniya mereka atau displace mereka. mereka memilih untuk berpindah dan kami membuka jalan aman untuk mereka, mereka bebas

Seperti mana kisah Khalifah Umar mengambil kunci baitul Muqaddis dengan tangannya, Semua akan merasa aman, sama ada kristian , yahudi dan islam. Kerana mereka tahu dan percaya Islam yang tulin, pasti akan adil kepada mereka.

Kita juga masih samar dalam berita berita terutama berita yang memburukkan ISIS apabila tiada bukti mengatakan rakyat yazidi atau rakyat kristian diutara Iraq ini dikata membunuh dengan tiada sebab, dirogol , di tanam hidup hidup dan sebagainya yang telah di lontarkan terhadap ISIS.(sila lihat)

Gereja Armenian Catholics kosong, apabila mereka semua meninggalkan nya

Gereja Armenian Catholics kosong, apabila mereka semua meninggalkan nya, Mula mula mereka terima untuk bayar jizyah, setuju, sepertimana dalam quran, tetapi ntah atas arahan siapa, mereka memilih berpindah, akhirnya ISIS ambil alih untuk di buat ceramah dan aktivity penduduk

berperang memang akan ganas, maka ia akan nampak negative di mata pembaca,  Ada banyak video menunjukkan tentera Iraq syiah melakukan kekejaman terhadap sunni iraq, begitu juga ada video ISIS melakukan kekejaman keatas askar atau kuncu yang mereka tangkap. nampak kejam, tetapi itulah hakikat peperangan, Umum mengetahui, Peperangan di syria dan Iraq adalah lagi kejam dari peperangan Israel-Gadza. dan sekarang Amerika pula masuk campur. Lagilah besar bom nya, laser guided, Dilepaskan dari udara dan semuanya tepat mengenai kepada sasaran.

 

Advertisements
Categories: dunia, Syria/Iraq

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s