Home > agama, dunia, Syria/Iraq > Siapakah ISIS itu, whois

Siapakah ISIS itu, whois

Mideast Iraq Al-Qaida Baghdadi

Bahagian pertama.

 

 


ISIS atau ISIL

Adalah satu kumpulan baru, yang tidak dikenali langsung dalam setahun yang lalu, tetapi berjaya menengelamkan populariti Al qaeda di Iraq dan menengelamkan populariti FSA di syria. Saya sukar untuk menggunakan perkataan ‘kumpulan’, kerana mereka ini mempunyai asset yang cukup sama seperti sesebuah negara, mereka mempunyai polis sendiri, askar, ambulance, bomba, badan kehakiman syariah, jabatan kerja raya, jabatan saluran dan air, jabatan kewangan dan sebagainya. Well done

Kumpulan militan ini amat berjaya sekarang, Mereka berjaya menganggu gugat dua kuasa tentera iaitu Syria dan Iraq. Pon begitu mereka di lihat tidak alert kepada islam yang syumul, seperti berita terbaru mereka cuba untuk menghalau penduduk kristian dari tanah rumah mereka sendiri jika tidak mahu memeluk islam, sama ada mereka membayar cukai, atau memeluk islam, atau keluar dari tanah rumah mereka sendiri, tetapi bila melihat video yang di keluarkan vice news (lihat)  tiada pula mereka menghalau penduduk kristian, donno which one is right (lihat terkini ISIS di serang), 10659212_956695584346649_3938479341057827741_nPersenjataan mereka di kira hebat, kewangan mereka hebat sehingga mempu memberi gaji bulanan kepada para pejuang, yakni.. didalam perjuangan suci mereka. Mereka amat pantas, dalam beberapa bulan sahaja berpuluh bandar di Iraq dapat mereka tawan. Mereka di sambut kegembiraan oleh penduduk sunni di utara dan tengah Iraq. Mereka berdepan dengan tentera iraq dan tentera syria yang terlatih. Di Iraq mereka berdepan dengan askar Iraq dan 7 kumpulan milita Syiah Iraq termasuk dari hisbullah lebanon disamping kumpulan militan syiah yang kecil. Di Syria pula, Mereka pejuang yang di geruni oleh Shabiha (pejuang anak muda syiah syria) dan 24 lagi kumpulan pejuang syiah yang pro-assad, disamping hisbullah dan askar Syria yang bermutu tinggi, ISIS amat di geruni ialah kerana suicide bom mereka, mereka sentiasa ada sahaja pejuang yang menunggu nunggu giliran untuk melakukan kerja ini, mereka yang sedang menunggu syahid ini di layan amat baik, mereka beramai di letakkan di suatu rumah mewah, di sediakan segala kemudahan, makanan yang sedap sedap, swimming pool dan sebagainya, (lihat youtube vice)

Bendera ISIS

Bendera ISIS

Di Syria, ada beberapa ketidak fahaman berlaku antara kumpulan sesama militan sunni ini. Iaitu ISIS pernah bertempur sehingga berbunuhan sehingga ada kes beratus telah maut, bertempur dengan FSA (free syrian army), Al qaeda dan juga Al-Nusra Front dan beberapa pejuang dari kumpulan kecil lain. Kenapa mereka sesama militan dan sunni bertempur? kita takkan faham jika kita berada disana, hanya mereka sahaja yang faham secara detail, Di iraq mereka tiada masaalah sangat dengan kumpulan pejuang sunni lain atau dari pemimpin puak. Ada yang tidak bersependapat dengan Seal_of_the_Islamic_State_in_Iraq_and_the_Levantperjuangan ISIS di iraq tetapi tidak dapat berbuat apa apa, Pon begitu ada kumpulan Pejuang dari kalangan sunni Iraq sudah mula bertempur ddengan ISIL ini.

Mereka ISIL memperkatakan dan menegakkan Syariah daulah islamiah, Di syria FSA dan Al nusra mereka ingin membebaskan tanah air mereka dahulu kemudian barulah memikirkan Sistem syariah tetapi ISIS di sebaliknya.

ISIS untuk di mudah fahami mereka bagaikan extremist didalam islam dan FSA bagaikan moderated didalam islam. Disamping itu mereka ISIS juga, pernah berdepan dan bertempur dengan askar kurdish.

Humvee yang di rampas, menjadi asset ISIS

Humvee yang di rampas, menjadi asset ISIS

Sistem Khalifah adalah cara pemerintahan mereka, Sejak tahun hujung 90an, sehingga hari ini, ramai anak muda mencari-cari sistem ini, suatu ketika dahulu saya berjumpa dengan seorang kawan di area masjid india. mereka ini menceritakan bab khalifah ini. dia berkata dia menunggu muncul sistem khalifah ini. Mereka ini sudah muak dengan sistem diraja di arab saudi, sistem anarki di seluruh dunia islam, sistem sekular, liberal, sistem undi, dan mereka mencari cari pemerintahan secara selain daripada ini. Saya percaya memang ramai menunggu nunggu keujudan sistem khalifah ini mahu di asia tenggara juga di Sham, tanah hijaz, tanah khurasan, tanah kurdistan, tanah habshah, sehingga ke tanah magribi. Maka dengan ini tidak susah untuk ISIS mendapat kemasukan ahli baru dalam kumpulan mereka. Kerana mereka percaya bahawa, mereka kena kembali balik ke sistem khalifah yakni dinamakan juga sistem amirul mukminin.

150mm meriam

150mm meriam

Sistem ini adalah sistem yang di bawa pada sahabat ajmain. Khalifah pertama di dunia ialah Abu bakar as sidiq r.a. Sistem ini hanya ada seorang ketua untuk sesuatu jajahan atau negara atau benua, dan dia bukan di pilih oleh rakyat atau sesuatu keputusan dan tidak terikat pada sistem mejoriti atau minoriti. Amirul mukminin di lantik di kalangan mereka mereka secara mushawarah, Adakah ISIS ini perlantikan khalifahnya, sedemikian rupa? adakah ISIS ini yang disebut sebut yang boleh capable, untuk menyatukan umat Islam?
 

 Bahagian kedua.


 

 

 

 
Awal ISIS

ISIS ini ialah mereka yang pada mulanya tidak pernah berperang, mereka tidak ada kemahiran dalam peperangan, apa yang mereka tahu ialah berdemo, demo adalah kerja mereka dan demo mereka pula ialah secara aman. ISIS permulaan mereka, menjalankan program yang tidak ganas, termasuk perkhidmatan sosial, ceramah agama dan dakwah-menarik anggota baru kepada penduduk tempatan. Ia juga melaksanakan tugas-tugas awam seperti membaiki jalan raya dan mengekalkan bekalan elektrik, dan kerja kerja kemaknusian. Awal mereka ialah, katanya,, mereka kumpulan yang ditubuhkan di Institut al-Furqan untuk Pengeluaran Media, yang menghasilkan CD, DVD, poster, risalah, dan produk web yang berkaitan dengan dakwah Islam. Media utama ISIS adala I’tisaam Media Foundation. Mereka mahir dalam social networking.

Scud yang dirampas dari tentera Syria, Syria mempunyai 5 versi Scud jarak jauh, (Scud-B, Scud-C, Scud-D, Hwasong-6, Hwasong-7)

Scud yang dirampas dari tentera Syria, Gambar keluar pada 1 Jun 2014, Syria mempunyai 5 versi Scud jarak jauh, (Scud-B, Scud-C, Scud-D, Hwasong-6 dan Hwasong-7)

Mereka mengeluarkan bermacam video DIY. Keluarkan berpuluh-puluh video yang menunjukkan bagaimana diy rawatan sakit untuk orang awam, Mereka disukai oleh masyarakat. Terbaru media mereka lebih besar (lihat Ajnad media foundation) Setelah mereka mengangkat senjata, Pada masa itu, Lain-lain kumpulan pembangkang bersenjata (yang mengangkat senjata yang awwalin daripada mereka) telah menentang ISIS, Termasuk kumpulan yang lebih established iaitu Al-nusra, kerana kumpulan lain itu menganggap perjuangan mereka yang sudah established itu, sudah cukup relevant dan tidak akan membenarkan pembangkang yang lain dari kumpulan mereka, untuk mengambil manfaat daripada penyeludupan senjata antara Syria dan Turki untuk mengambil peluang dari pintu sempadan seperti yang mereka telah lakukan. ISIS lahir (lihat video Raed Jarrah )  katanya daripada satu demonstrasi aman di Hallujah dan Fallujah pada tahun lepas 2013, tetapi tidak di endahkan langsung, tiada sebab kerajaan Iraq syiah yang di ketuai oleh PM Maliki dan di bawah kerajaan Amerika, untuk mendengar tujuan dan tuntutan demo mereka, Selama berminggu minggu, berbulan mereka turun ber demonstrasi aman, kemudian bertukar kepada demonstrasi yang ganas berdarah,  Maka disini lah bermulanya idea untuk mengangkat senjata yang mana ia tiada pon dalam pemikiran mereka pada awalnya.

138836879593

Setiap hari akan di gugurkan bom ini, Barrel bom buatan Rusia ini amat di takuti, ia amat besar, ia dilepaskan dari helikopter Askar Syria setiap hari, ia mengelurkan bunyi desingan dan apabila tiba di permukaan tanah ia menghasilkan letupan yang besar dan boleh di dengari sehingga 20km radius

Awal ISIS di ketuai beberapa orang penting , didalam organisasi tersebut ada beberapa orang penting, seperti seorang pegawai tinggi dalam askar iraq, ada pilot, ada juga sedikit pengikut tarikat naksabandiah yang mereka ini menjadi awwalin kepada pergerakan baru ini. Mereka mereka yang pakar ini, tahu bagaimana menguruskan, membentuk kumpulan kecil group ala militan perang gerila,

Barell bom yang memusnahkan ribuan rumah dan nyawa penduduk Sunni Syria

Barell bom yang memusnahkan ribuan rumah dan nyawa penduduk Sunni Syria

, dari sedikit pengikut nya menjadi makin bertambah banyak, mereka juga mendapat beberapa bekas askar iraq dan juga dari Syria dari kalangan mereka yang ber fahaman sunni yang tidak mahu bersengkokol dengan kerajaan syiah Iraq dan syria sekarang. Dengan kedatangan bekas askar Iraq ini, yang mana mereka ini mahir dalam sejarah peperangan. Bertambah teguh sedikit asset asset baru mereka ini.(lihat Raed Jarrar) Kerana mereka sudah di kenali sedikit sebanyak maka ramai yang telah datang ke utara iraq dan selatan syiria ini, untuk bersama mereka dalam perjuangan khalifah yang menjadi landasan mereka. Mereka juga telah mendapat ramai pengikut dari luar negara seperti dari eropah, dari utara afrika selatan, dari asia tenggara seperti malaysia dan indonesia. Diberitakan 15 rakyat Malaysia telah maut di sana, (lihat malaymail) kita pon heran bagaimana begitu ramai sehingga 15 syahid, ramai sangat ke yang pergi kesana, kita merasakan niat mereka, naluri mereka, kesana untuk berperang dengan senjata, (arm combat), sama ada mereka membunuh atau di bunuh, kita syaki mereka telah di brain wash menggunakan agama oleh pak arab  ketika di sana, multi tausiah, targhib, tashkil di gunakan, Maka dengan itu seramai 15 telah sukarela untuk suicide bomb. Tiada pula berita rakyat indonesia, rakyat filipina, rakyat tunisia , maghribi dan sebagainya, yang kita dengar melakukan suicide bomb. mungkin ada tapi tidak di war war kan, begitu juga tidak semua rakyat malaysia yang berada disana, mengikuti ISIS ini. Ramai yang salah faham bahawa rakyat malaysia yang berperang disana, ke semua nya mengikuti perjuangan ISIS. Ada antara mereka yang lebih awwalin di sana telah mengikuti FSA atau Al nusra atau kumpulan kecil lain dan ada antara rakyat malaysia yang mengikuti Ajnad al-sham. Isis adalah, kumpulan baru setahun jagung.
Tujuan asal ISIS adalah untuk menubuhkan sebuah pemerintahan di kawasan Sunni majoriti Iraq. Kerana penglibatannya dalam perang saudara Syria, maka kumpulan ini diperluas kan lagi untuk merangkumi mengawal kawasan Sunni majoriti Syria. Kumpulan isis ini mengistiharkan sistem ber khalifah ini pada 29 Jun 2014, iaitu 5 bulan lebih selepas dia mengistiharkan pembentukan ISIS pada 3 jan, 2014.

Abu Bakr al-Baghdadi kini dikenali sebagai Amir al-Mu’minin Khalifah Ibrahim telah dinamakan sebagai khalifah, dan kumpulan yang dinamakan semula sebagai Negara Islam. Kerana pengikut mereka ramai di Iraq ini,, maka ada sedikit sebanyak antara dari pengikut Tanẓīm Qāʻidat al-Jihād fī Bilād al-Rāfidayn, Jamāʻat al-Tawḥīd wa-al-Jihād, lain lain kumpulan dan sebilangan kecil ALqaeeda sendiri telah menyertai mereka.  Inilah tujuan mereka pon ,, untuk menyatukan semua kumpulan sunni agar menjadi satu di bawah satu bumbung dengan sistem ber khalifah. (lihat wiki) Kawasan yang mereka claim di iraq ialah, Jajahan Baghdad, Anbar, Diyala, Kirkuk, Salah al-Din, Ninawa, dan sebahagian kawasan Babel. kawasan yang mereka claim di syria pula ialah, Jajahan Al Barakah, Al Kheir, Al Raqqah, Al Badiya, Halab, Idlib, Hama, Damascus dan kawasan persisiran pantai.

1908403_956695191013355_8271864352259264958_n

Risalah ISIS 1

1069153_956695611013313_601822685716133069_n

Risalah ISIS 2

10702092_956695107680030_6275721719119492656_n

Risalah ISIS 3

Berapa besarkah kilometer persegi, jajahan ISIS sekarang? ia melebihi apa yang kerajaan syria ada dan apa yang kerajaan iraq ada. Ia amat besar. Makin hari semakin membesar, dan sekarang mereka merupakan kumpulan militan yang memiliki jajahan terbesar, asset terbesar dan terkuat didunia. Siapakah Abu Bakr al-Baghdadi ini, ramai berkata dia agen CIA , dan bermacam lagi, Berapa banyakkah kewangan dan harta mereka? Berapa banyak kah asset peralatan peperangan yang mereka ada? Apakah kekuatan mereka. Apakah pencapaian mereka sekarang dan target mereka untuk akan datang. Ulama Sunni di Iraq dan Syria berkata… mereka mampu mempertahan kan diri mereka disana, apa yang mereka perlu ialah doa dan kewangan dari luar, Kepada mereka yang rasa ISIS ini benar lagi benar dan sohih mengikut landas Islam, atau sebaliknya, harap mereka tangguh kan dahulu keinginan hati anda, kita dari jauh telah melihat, makin bertambah ke tidak samaan mengikut fiqh dan usul dalam perjuangan Islam adakah mungkin ketidak fahaman sebahagian daripada pejuang?, begitu juga banyak perkara yang positive dan relevant berkenaan ISIS ini. Relevant disini bermaksud mereka harus,wajib berjuang disana, kerana ada ‘maniq’ (halangan terhadap umat islam- beribadat) Dunia ini memerlukan ke seimbangan, bagaimana sungai dan hutan memerlukan keseimbangan, maka lahir lah ISIS, maka lahirlah Al nusra maka lahirlah FSA dan kumpulan kecil lain,

Kita melihat banyak keganasan, sememangnya apabila berada didalam peperangan, memang keganasan akan ujud, samaada di pihak yang menyerang atau pihak yang mempertahankan, kita tidak akan faham 100 peratus atau setengah daripadanya pon, kerana apa… kerana kita tidak berada disana dan mengalami peristiwa kisah tersebut.. kita hanya mampu menulis, membaca dan mentafsirkan.

Saya, kita, kamu,  tidak boleh menyalahkan mereka, Isis hanya menjadi begitu kejam kerana kekejaman Assad, pada orang yang tidak bersalah.

Anda tidak boleh hanya menyalahkan Isil secara melulu, mungkin ada di antara pejuang yang tidak berapa faham, seperti mana nabi saw suatu ketika di bawa kehadapannya kepala seorang mushrikin, oleh seorang sahabat , maka baginda saw berubah muka tanda beliau murka, Dizaman nabi saw sendiri pon masih ada sahabat yang jahil.(mungkin baru memeluk islam tika itu). Kebanyakan puak di Syria melakukan kekejaman itu. Kita tidak harus lupa bahawa adalah dalam satu kes antara 1000 kes, Assad telah membunuh 1500 wanita dan kanak-kanak dalam hanya beberapa jam

 

 


Bahagian ketiga.


 

 

Mengapa isil dan fsa betempur?

Isil menganggap Fsa, alnusra, Ahrar alSham’s adalah sekular dan tidak mengikut syariah, sebenarnya ia tidak begitu, FSa adalah pejuang yang meletakkan islam di hadapan, bagi ISIS mereka meng’aula’ kan Fsa dan alnusra adalah golongan yang mereka perlu perangi dahulu sebelum golongan alwawite bashar al assad, disini lah menjadi masaalah buat pejuang Islam di sana, bertempur sesama sendiri, berbunuhan sesama sendiri dan mereka semua ini tidak akan dapat kemenangan untuk melawan Presiden Bashar al assad selagi mereka tidak bersatu. Isis mengatakan FSA kafirun, menyebab kan ada beberapa kes, pejuang lari dari Isis dan kembali berjuang bersama al nusra atau FSA atau kumpulan kecil lain.

Adakah ISIS atau kumpulan lain di Syam akan dikalahkan?

ISIL atau kumpulan lain seperti FSA, al nusra, Ahrar alSham’s dan beberapa kumpulan lain tidak akan dapat dikalahkan.

Hadis nabi saw telah bersabda bumi Syam akan di pelihara, Ia tidak dapat di kalah kan oleh tentera sekuat mana pon, Tetapi kita tidak tahu adakah kumpulan yang mana dimaksud nabi saw itu, adakah kumpulan itu, atau ini, atau adakah apabila semua kumpulan jihad ini kembali bersatu, seperti yang telah di lakukan oleh Salahuddin alAyubi, dia menyatukan kumpulan di syam dan akhirnya menang didalam pertempuran salib di bumi barakah Palestin. Bumi Syam adalah bumi yang di barkatihi, wanusrahi, wahudahi, Bumi paling ramai nabi nabi dan rasul diturunkan, iman ada di syam, kelembutan ada di yaman, Syam akan di pelihara dan akan ada sentiasa golongan yang mempertahankan bumi syam ini, dan golongan ini tidak boleh di kalahkan oleh sesiapa, walaupon tentera sekuat mana pon sehingga hari kiamat, kerana nabi saw sendiri telah menyebut perkara ini lebih 1400 tahun, mereka pejuang agama dan Syam akan di pelihara. “Dan kami jadikan antara mereka dan antara negeri-negeri yang kami limpahkan berkat kepadanya, beberapa negeri yang berdekatan dan kami tetapkan antara negeri-negeri itu (jarak-jarak) perjalanan. berjalanlah kamu di kota-kota itu pada malam hari dan siang hari dengan dengan aman.” (QS Sabaa` : 18) 

Saya paparkan 3 hadis sahih atas perkara ini,
nabi telah berdoa untuk tanah syam ini, NAbi saw bersabda, “Apabila penduduk negeri Syam telah rusak, maka tidak ada lagi kebaikan bagi kamu. Akan sentiasa ada segolongan dari umatku yang mendapatkan pertolongan, tidaklah membahayakan mereka orang-orang yang menyelisihi mereka hingga datangnya hari kiamat.” (HR at-Tirmidzi, Ahmad, Ibnu Hibban & Al Hakim) 
Syam adalah PINTU penting untuk kaum muslimin, dengan syam lah palestin dapat di tangan Umar al khatab, dari syam jugalah Salahuddin al’ayubi mendapatkan palestin dari tangan tentera salib selepas dia dapat menyatukan kaum kaum di syam. “Akan sentiasa penduduk Maghrib (barat) menampakkan kebenaran hingga datangnya hari kiamat.” (HR Muslim, Abu Nu’aim & As-Sahmi) 

Pasukan terbaik diakhir zaman akan berada di Syam dan Allah menjamin kemenangan mereka.

Pada akhirnya umat Islam akan menjadi pasukan perang: satu pasukan di Syam, satu pasukan di Yaman, dan satu pasukan lagi di Iraq. Ibnu Hawalah bertanya: Wahai Rasulullah, pilihkan untukku jika aku mengalaminya(jika aku berada pada masa itu). Nabi saw: Hendaklah kamu memilih Syam, karena ia adalah negeri pilihan Allah, yang Allah kumpulkan di sana hamba-hamba pilihan-Nya, jika tidak dapat hendaklah kamu memilih Yaman dan berilah minum (haiwan kamu) dari kolam-kolam (di lembahnya), karena Allah menjamin untukku negeri Syam dan penduduknya.” (Shahih, HR. Abu Dawud (2483) Imam Ahmad (4/110) Al-Hakim, dan Ibnu Hibban, di shahihkan oleh Al-Hakim dan Al-Albani).

Sebahagian ulama’ memberi komentar : “Ya, Rasulullah saw telah menjelaskan negeri ‘Al-Firqah An-Najiyah’ dengan penjelasan yang terang yang tidak ada lagi keraguan padanya, dan baginda mengkhabarkan bahwa negeri itu adalah Syam yang diberkati dan penuh kebaikan.” Apakah maksud tiga sabdaan nabi saw tersebut? anda sendiri menentukan

bersambung..“Kalian datang dari jihad kecil menuju jihad besar. (Mereka) berkata : “Apakah jihad besar itu?”. beliau menjawab : “Jihadnya seorang hamba melawan hawa nafsunya”.”

Terbaru april 2015  FSA juga telah membunuh 15 pejuang ISIS yang cuba untuk melintas sungai Euphrates untuk memasuki wilayah Kobane http://www.liveleak.com/view?i=634_1430028124

Rebel gains against ISIS/Assad on the 25th of April

Read more at http://www.liveleak.com/view?i=634_1430028124#10K93uR4aeUSa4tJ.99

Kehebatan Ahrar alSham’s, video terbaru 2015

Jabhat alNusra

JIka bertanya kepada saya untuk membuat pilihan, saya lebih suka dan lebih melihat yang mana mengikuti sunnah yang terdekat, saya melihat Ahrar alSham’s melebihi dari kumpulan yang lain.

http://ahraralsham.net/

Allah melihat apa yang kamu perjuangkan, meletakkan Allah di hadapan dan atas kamu, Sesiapa sahaja berjuang dengan diri dan harta mereka untuk mendapat keredaan allah dan mereka ikhlas tidak mengira kumulan mana pon ‘dahala jannah’ dan ikhlas itu pula adalah seperti semut yang berjalan di malam yang gelap, tiada siapa mengetahui nya. – Akhlasu dinahum lillahi faula ika ma;al mukminin, yang ikhlas didalam agama sahaja yang masuk dalam golongan mukminin,

‘Cintailah bangsa Arab dan jagalah kelestarian. Sesungguhnya kelestarian bangsa Arab adalah cahaya dalam Islam’.

‘Kelemahan bangsa Arab, adalah kelemahan Islam’.

‘Tidaklah yang membenci Arab itu kecuali orang munafik’.

Categories: agama, dunia, Syria/Iraq

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s