Home > dunia > Lebih ramai mati kerana Wabak sindrom penafasan Timur Tengah MERS

Lebih ramai mati kerana Wabak sindrom penafasan Timur Tengah MERS

Arab Saudi, di mana MERS ditemui kira-kira dua tahun lalu, merupakan negara yang paling terjejas. (Gambar ihsan: abclocal)

Arab Saudi, di mana MERS-cov ditemui kira-kira dua tahun lalu, merupakan negara yang paling terjejas. (Gambar ihsan: abclocal)

Menakutkan, makin ramai yang mati atas penyakit ini iaitu penyakit baru di beri nama mers-cov iaitu wabak timur tengah penafasan virus korona dimana, di  arab saudi sahaja sudah 339 kes dan 102 kematian di catitkan, bulan ini sahaja 39 kematian di Saudi, tidak termasuk di negara lain. dan ramai juga yang sedang menerima rawatan dan ramai juga sedang bertarung nyawa di atas katil. Penyakit ini adalah penyakit berjangkit, Minggu lepas , sekurang-kurangnya empat doktor Saudi,di Hospital Jeddah Raja Fahd enggan merawat pesakit kerana takut jangkitan. Kerana paling teruk di jangkiti Virus MERS-cov ini, ialah kakitangan hospital dan doktor terlibat.

terbaru: april28 , 8 lagi kes kematian

Apa itu MERS virus

2012 Wabak Timur Tengah sindrom pernafasan virus korona merujuk kepada wabak betacoronavirus novel, mula-mula dipanggil virus korona Novel 2012 atau virus korona novel, yang kini dikenali sebagai Timur Tengah pernafasan sindrom virus korona (MERS-CoV), pertama yang dikenal pasti dalam pesakit dari Arab Saudi pada April 2012. Ia adalah dari keluarga yang sama seperti virus SARS,

Serangan Mers virus 

MERS boleh menyebabkan batuk , demam dan radang paru-paru, kegagalan buah pinggang dan seterusnya membawa kepada kematian mudah.

Origin

Yang pertama kes disahkan adalah dilaporkan keatas pesakit lelaki berusia 60 tahun dengan radang paru-paru akut dan kegagalan buah pinggang akut, yang meninggal dunia di Jeddah, Arab Saudi pada 24 Jun 2012. [4] pakar virus Mesir Dr Ali Mohamed Zaki mengasingkan dan mengenalpasti yang virus korona sebelum ini tidak diketahui dari paru-paru manusia. [6] [7] [8] Dr Zaki kemudian mencatatkan penemuan beliau pada 24 September 2012 pada Promed-mel. [9] [7] [9] sel-sel terpencil menunjukkan kesan cytopathic (CPE ), dalam bentuk pembundaran dan syncetia pembentukan

Kebanyakan kes telah dilaporkan di Arab Saudi, tetapi ada juga kes di Eropah dan Afrika Utara [EPA]

Kebanyakan kes telah dilaporkan di Arab Saudi, tetapi ada juga kes di Eropah dan Afrika Utara [EPA]

Negara yang diserang MERS

16 April 2014, kes-kes MERS-CoV telah dilaporkan di beberapa negara, termasuk Arab Saudi, Malaysia, Jordan, Qatar, Emiriah Arab Bersatu, Tunisia, dan Filipina. Kiraan adalah MERS 238, dengan 92 kematian [2] (lihat 2012 Timur Tengah pernafasan wabak sindrom virus korona untuk senarai penuh negara dan kecelakaan).

Arab Saudi berkata kes-kes virus MERS mencecah 300 orang
lebih ramai orang mati Sindrom Pernafasan Timur Tengah, 14 orang pesakit ditemui, menjadikan jumlah keseluruhan kepada 313pesakit

Satu kenyataan Kementerian Kesihatan pada hari Jumaat berkata kes baru dilaporkan di Riyadh, bandar pantai Jeddah dan di Mekah dalam tempoh 24 jam.

Pihak berkuasa juga telah mendaftar lima lagi kematian akibat virus itu , katanya.

Melompat dalam kes-kes yang merisaukan kerana Arab Saudi akan menjadi tuan rumah jemaah haji dari seluruh dunia pada Julai dalam bulan Ramadan , dan juga pada awal Oktober apabila berjuta-juta dari hamba menunaikan haji tahunan.

Secara keseluruhan , 92 orang telah meninggal dunia akibat MERS di Arab Saudi , kata kementerian itu di laman webnya.

Arab Saudi telah menyaksikan lonjakan dalam kadar jangkitan dalam beberapa minggu kebelakangan ini, dengan kebanyakan kes baru direkodkan di Jeddah , bandar kedua terbesar di negara itu .

Sebahagian besar daripada orang yang dijangkiti adalah pekerja penjagaan kesihatan.

health-virus-who-saudi-459774MERS muncul di Timur Tengah pada tahun 2012 dan adalah dari keluarga yang sama seperti virus SARS, yang mengorbankan kira-kira 800 orang di seluruh dunia selepas ia mula muncul di China pada tahun 2002.

MERS boleh menyebabkan batuk , demam dan radang paru-paru .

Walaupun bilangan jangkitan MERS di seluruh dunia adalah agak kecil , kadar kematian lebih daripada 40 peratus di kalangan kes yang disahkan dan penyebaran virus di luar Timur Tengah adalah menjaga ahli-ahli sains dan pegawai-pegawai kesihatan awam berjaga-jaga.

Jurucakap Pertubuhan Kesihatan Sedunia di Geneva berkata, pada hari Jumaat ia ” berkenaan ” tentang nombor MERS meningkat di Arab Saudi.

“Ini hanya menekankan keperluan untuk mengetahui lebih lanjut tentang virus , kira-kira penghantaran, dan kira-kira laluan jangkitan, ” katanya.

virusRaja Arab Saudi Abdullah digantikan Menteri Kesihatan itu minggu lalu selepas kebimbangan orang ramai yang semakin meningkat mengenai penyebaran penyakit ini.

Pihak berkuasa Saudi berkata, mereka telah menjemput lima pembuat vaksin antarabangsa yang terkemuka untuk bekerjasama dengan mereka dalam membangunkan vaksin MERS , tetapi pakar-pakar virologi berhujah bahawa ini tidak masuk akal dari segi kesihatan awam

Categories: dunia
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s