Home > dunia > Crimea mahu terus bersama Rusia, Ukraine hantar 40ribu tentera

Crimea mahu terus bersama Rusia, Ukraine hantar 40ribu tentera

Crimea: tetiba berita mh370 memadam seketika apabila tajuk berita utama dunia beralih kepada negeri Crimia yang mana sebuah negeri dalam Ukraine yang satu ketika dulu adalah salah sebuah negeri dari kesatuan soviet yaitu wilayah autonomi. negeri ini pernah di perintah ottaman turk, pernah di perintah rusia , pernah di perintah jerman, bulgaria dan sebagai nya. Kemudian ukraine mencapai kemerdekaan dan crimea berada dalam lingkungan tanah Ukraine.Crimea sebesar km2 iaitu 26,000 lebih kurang sebesar johor, berpenduduk 2 juta orang. http://en.wikipedia.org/wiki/Crimea

Berita terkini 6.40pm Ukraine mengerak kan 40 ribu tentera simpanan nya ke sempadan Crimea. untuk menanggani konflik ini.  Rusia telah banyak kali berlembut dengan EU dan Amerika, tidak sekali ini.. rusia kemungkinan tidak akan menjadi orang yang sama maka dengan itu, Rusia telah awal awal lagi menghantar tenteranya dan asset udara dan laut, kapal kapal perang mengawal pantai Crimea dan pantai sekitar Ukraine.

2014316181316944734_20Ia menjadi berita hebat di eropah apabila crimea telah mengadakan pilihanraya untuk memilih kemana arah tuju mereka. adakah mereka ingin bersama ukraine seperti kini atau untuk bersama russia, yang mana russia

telah menyediakan wilayah autonomi. penduduk crimea 57% adalah orang russians dan 24% ukriane dan 12% tartar (penduduk asal)  Di bantu hebat oleh russia, dan ini menyebab kan EU marah dan meradang, marah kepada rusia dan penduduk crimea. Eu berkata mereka tidak akan menyokong dan mengiktiraf pilihanraya smalam,

Crimea telah secara rasmi mengisytiharkan kemerdekaan dari Ukraine dan digunakan untuk menyertai Rusia, mengatakan semua harta kerajaan Ukraine di semenanjung akan negarakan. ini pasti menyebabkan ukraine dan kesatuan eropah amat marah. Rusia telah mengerakkan dan menambah askar nya di sempadan bersama kapal dan vesel perang untuk mempertahan kan Crimea.

Eropah  menjadi panas dalam 2 minggu ini dan akan terus menjadi konflik yang menyajikan berita menarik berpanjangan,. adakah akan berlaku peperangan di eropah tengah ini? perang mulut sudah bermula. Untuk mudah faham. Ia umpama bagaimana Sabah hendak keluar dari malaysia dan untuk bersama Filipina,. semua harta asset negara banggunan kerajaan persekutuan, asset polis, tentera dan semuanya di sabah akan dimilik negara kan kepada filipina.

” Republik Crimea membuat rayuan kepada Bangsa-Bangsa Bersatu dan kepada semua negara di dunia mengenalinya sebagai negara yang bebas , ” kata sebuah dokumen yang diluluskan pada hari Isnin oleh perhimpunan, sehari selepas rantau ini mengundi overwhelmingly untuk menjadi sebahagian daripada Rusia.

Kesatuan Eropah berkata referendum itu ” menyalahi undang-undang dan tidak sah ” dan hasilnya tidak akan diiktiraf.

Di Brussels pada hari Isnin, menteri-menteri luar Eropah dijangka membabar sekatan termasuk pengharaman visa dan membeku aset terhadap tokoh-tokoh di Moscow. Walau bagaimanapun, ahli-ahli kerajaan Rusia dijangka tidak terjejas.

Reuters Military personnel, believed to be Russian servicemen, march outside the territory of a Ukrainian

Reuters Military personnel, believed to be Russian servicemen, march outside the territory of a Ukrainian

Amaran AS

Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama telah memberitahu Presiden Rusia Vladimir Putin yang mengundi Crimea untuk menarik diri dari Ukraine dan menyertai Rusia ” tidak akan diiktiraf ” oleh Amerika Syarikat, kerana beliau dan pegawai-pegawai AS atas memberi amaran Moscow terhadap membuat langkah tentera seterusnya ke arah selatan dan timur Ukraine .

Panglima Yahudi yang diterajui unit khas, yang pergi oleh nom de guerre "Delta," dilihat di sini di jalan-jalan di ibu negara Ukraine semasa gangguan baru-baru ini. Beliau dan kumpulannya telah diberi "lampu hijau" oleh Washington dan kerajaan Barat yang lain.

Panglima Yahudi yang diterajui unit khas, yang pergi oleh nom de guerre “Delta,” dilihat di sini di jalan-jalan di ibu negara Ukraine semasa gangguan baru-baru ini. Beliau dan kumpulannya telah diberi “lampu hijau” oleh Washington dan kerajaan Barat yang lain.

Rumah Putih berkata Obama mengingatkan Putin melalui telefon bahawa Amerika Syarikat dan sekutu-sekutunya di Eropah akan mengenakan sekatan terhadap Rusia, ia perlu menjajah Crimea.

Putin menegaskan bahawa undi adalah undang-undang dan selaras dengan hak penentuan sendiri , menurut Kremlin.

Kapal tentera Rusia berlabuh di pangkalan tentera laut di Laut Hitam Ukraine

Kapal tentera Rusia berlabuh di pangkalan tentera laut di Laut Hitam Ukraine

Advertisements
Categories: dunia
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s