Home > makanan/resepi, nasional > masakan: ikan bawal masak minang

masakan: ikan bawal masak minang

February 19, 2014 Leave a comment Go to comments

image

Ikan bawal besar size sekilo digoreng garing. kemudian ketepikan.
Kuahnya: Masaknya sama mcm masak lemak cili padi  atau masak lemak putih (tanpa guna kunyit idup) cuma.. kuahnya dimasak pekat dengan 3 biji santan kelapa, untuk 2  ekor ikan bawal Dan satu tin susu cair. Yang pentingnya  dalan masakan ini Ialah mesti pekat.
Masakan bawal minangni sebenarnya sesuai untuk lobster. ‘lobster minang’ yang mana Ia dikenalkan julung Kali oleh seorang chef Di sebuah restaurant ternama, ‘the kancil of kl’ Di bukit bintang 28  tahun lepas. saya tidak tahu resepinya,saya cuma dapat makan Dan masih kuat mengingati rasanya. Rasa lemak santan, Rasa manis, kepekatan santannya dsb. maka apa yang saya masak ini.. inilah lebih kurang rasanya. Dan saya gunakan ikan bawal besar.
Selesai masak kuahnya. bila nak makan barulah tuangkan keatas ikan yang di goreng garing tadi. (untuk elak ikan lembik)
Hidangkan dan harus di makan panas panas.

tip:  ikan bawal duration gorengnya,  (utk Dpt  garing) lebih Lama dari siakap Dan ikan yang sewaktu dengan nya

image

yummy.. lemak berkrim.

Categories: makanan/resepi, nasional
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s