Home > dunia > Keganasan terhadap golongan syiah merebak dari Lebanon ke Mesir

Keganasan terhadap golongan syiah merebak dari Lebanon ke Mesir

Keganasan berlaianan fahaman agama mula merebak dari Syria hingga bawa ke Lebanon dan kini di Mesir pula, Menunjukkan bagaimana Konflik Syria telah merebak membuatkan penduduk Syiah di beberapa negara merasa terancam, Bagaimana hizbullah mula masuk campur di Syria dibantu oleh kuasa besar dunia iaitu Iran menjadikan konflik agama ni makin panas, Di Doha penduduk syiah merasakan mereka juga terancam apabila ada demostrasi terhadap peperangan di Syria dan anti-syiah di sini. Dijangka ia akan menular ke beberapa negara termasuk di asia tenggara ini kelak. Melihat penduduk syiah terbesar di asia tenggara iaitu Indonesia bakal meledak beberapaa bulan atau tahun akan datang jika ia tidak di bendung.

Mereka golongan sederhana sunni cuba untuk tidak menjadi extrimis tetapi… apabila melihat video video keganasan golongan shabata (militan syiah syria) membunuh kejam penduduk sunni di syria menjadikan mereka sendiri geram dan tidak dapat menerimanya.

Mufti mufti seperti Yusuf Qardhawi: mula mengeluarkan fatwa supaya berjihad menentang Bashir di bumi syria, bukan menentang syiah di bumi yang lain yang mana tiada konflik berlaku. amin

Keganasan terhadap golongan Syiah merebak ke Mesir 4 di pukul dibunuh kejam

Keganasan terhadap golongan Syiah merebak ke Mesir 4 di pukul dibunuh kejam

Mesir: Pada malam Ahad, di sebuah kampung di selatan Kaherah, empat Syiah Mesir telah diheret ke mati oleh gerombolan Islam militan sunni yang dilaporkan marah pada percubaan baru-baru ini Syiah ‘untuk menggalakkan kepercayaan mereka di sebuah kampung yang ber mejoriti Sunni.
Rusuhan telah “didorong oleh golongan Salafi,” Bahaa Anwar, jurucakap minoriti Syiah Mesir, memberitahu Al Arabiya English pada hari Isnin.
Serangan itu bermula sebagai beratus-ratus orang berkumpul untuk menyerbu rumah seorang penduduk Syiah di kampung Abu Mussalem, mengheret keluar orang-orang di dalam dan menewaskan mereka. Kumpulan itu percaya bahawa Syiah terkemuka ulama, Hassan shehata, adalah di dalam penyerangan ini.
Penduduk difilemkan serangan dan bertukar-tukar klip video telefon bimbit dan gambar dengan satu sama lain, menggambarkan bagaimana “bangga” mereka adalah dari gerombolan itu, menurut laporan tempatan.
video serangan tersebut telah diposkan di YouTube, di mana rusuhan boleh didengar menjerit nama shehata dalam kemarahan dan imej-imej keganasan berdarah dilihat.
“Shehata telah menghadiri satu majlis keagamaan di rumah seorang penduduk,”  kata Diaa Moharram seorang syiah yang bermastautin di Mesir kepada agensi berita AFP sambil menangis

Advertisements
Categories: dunia
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s