Home > dunia, Syria/Iraq > Pejuang pembebasan Syria telah mara berada di pinggir bandar Damshik

Pejuang pembebasan Syria telah mara berada di pinggir bandar Damshik

February 22, 2013 Leave a comment Go to comments

Letupan yang amat kuat menggegarkan Ibukota Damshik semalam, Pejuang melepaskan mortar 3 hari berturut turut untuk memberi tekanan, dan para pejuang makin menghampiri ibukota. Mereka FSA telah berjaya dan berada di pinggir ibukota terbesar Damshik ini. Mereka menuggu lebih banyak senjata dan lebih ramai pejuang untuk hadir bersama mereka sebelum serangan lebih besar akan di lakukan kelak. Taktik terkini ialah secara gerilla, dipecah beberapa platon dan di bantu senjata berat. Bandar kubu terakhir Bashar al assad ini adlah bandar selamat dan terlindung dari serangan dan terkini sudah tidak selamat. Merisaukan penduduk terutamanya mazhab alawite, alawiyah ini.

  • Pejabat parti Baath, bom kereta diledakkan semalam membunuh 53
  • Pejabat Perisikan dan diluar Kedutaan Rusia, semalam bom di letupkan membunuh 22
  • Pada Rabu, dua peluru mortar meletup sebelah stadium bola sepak di Damsyik, membunuh seorang pemain.
  •  Diselatan Syria pula, masih panas FSA memberikan kata dua kepada Hezbollah dan memberi 48 jam untuk menghentikan operasinya di dalam Syria atau menghadapi serangan balas pada pembabitannya dari sempadan Lebanon. (AFP)

 

Associated Press / SANA - Gambar yang dikeluarkan oleh agensi berita rasmi Syria SANA, menunjukkan ejen keselamatan Syria membawa tubuh berikutan satu letupan yang besar yang menggemparkan pusat Damsyik, Syria, Khamis, Feb
Associated Press / SANA – Gambar yang dikeluarkan oleh agensi berita rasmi Syria SANA, menunjukkan ejen keselamatan Syria membawa tubuh berikutan satu letupan yang besar yang menggemparkan pusat Damsyik, Syria, Khamis, Feb

DAMSYIK, Syria (AP) – Sebuah bom kereta meletup Khamis berhampiran ibu pejabat parti pemerintah Syria di Damsyik, membunuh sekurang-kurangnya 53 orang dan berselerak mayat kalangan bangkai yang menjulang-julang dalam satu-hari paling berdarah di ibu negara sejak pemberontakan bermula hampir dua tahun yang lalu .

Tempat lain di bandar, dua bom lain melanda pejabat perisikan, membunuh 22, dan pusingan mortar melanda arahan pusat tentera, aktivis berkata.

Kemajuan pemberontak terbaru di pinggir bandar Damsyik, digabungkan dengan pengeboman dan tiga hari berturut-turut serangan mortar, menandakan cabaran yang paling berterusan perang saudara untuk mengawal kerusi kuasa Presiden Bashar Assad.

Media kerajaan Syria berkata pengeboman kereta berhampiran ibu pejabat Parti Baath dan Kedutaan Rusia adalah serangan berani mati yang membunuh 53 orang awam dan mencederakan lebih daripada 200, dengan kanak-kanak dari kalangan mangsa. Aktivis anti-rejim meletakkan angka kematian di 61, yang akan membuat ia pengeboman dahsyat Damsyik pemberontakan.

Keganasan telah menghancurkan rasa sediakala bahawa rejim Syria telah sedaya upaya cuba untuk mengekalkan di Damsyik, sebuah bandar yang sebahagian besarnya telah terlindung daripada pertumpahan darah dan kemusnahan yang telah meninggalkan pusat bandar lain dalam runtuhan.

English: The General Establishment of Post in ...

English: The General Establishment of Post in Damascus, Syria with images of presidents Hafez al-Assad and his son Bashar al-Assad, and the Syrian flag draped on the building. (Photo credit: Wikipedia)

Para pemberontak melancarkan serangan di Damsyik pada bulan Julai berikutan pengeboman yang menakjubkan pada mesyuarat peringkat tinggi krisis kerajaan yang membunuh empat rejim pegawai tertinggi, termasuk adik ipar Assad, menteri undang-undang dan menteri pertahanan. Berikutan serangan itu, kumpulan pemberontak yang telah pun mengukuhkan tapak di pinggir bandar telah ditekan, melawan pasukan kerajaan untuk lebih daripada satu minggu disitu dan operasi yang dibuat semalam adalah operasi terbesar dan berjaya.

Categories: dunia, Syria/Iraq
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s