Home > dunia, Syria/Iraq > Presiden Bashar tidak nyenyak tidor dan bertukar bilik setiap malam

Presiden Bashar tidak nyenyak tidor dan bertukar bilik setiap malam

December 30, 2012 Leave a comment Go to comments
Sebuah potret Presiden Syria Bashar al-Assad terbakar semasa pertempuran antara pemberontak dan tentera Syria di dekat Aleppo. (AFP)

Sebuah potret Presiden Syria Bashar al-Assad terbakar semasa pertempuran antara pemberontak dan tentera Syria di dekat Aleppo. (AFP)

Oleh Al Arabiya dengan Agensi

Presiden Syria Bashar al-Assad seolah-olah sangat berhati-hati selepas laporan mendedahkan bahawa dia tidur setiap malam di dalam bilik tidur yang berbeza dan telah menghadkan kawalan ke atas penyediaan makanan yang didorong oleh ketakutan beliau sedang atau akan dibunuh.

Presiden Syria yang telah berikrar dalam penampilan televisyen terakhir beliau untuk “hidup dan mati” di Syria, kini “menyekat kenalan kepada bulatan kecil ahli keluarga dan penasihat yang dipercayai,” Washington Post memetik pegawai AS dan Timur Tengah sebagai berkata pada hari Sabtu .

Laporan berkata Assad telah  tidur di bilik tidur yang berbeza setiap malam dan telah memberhentikan pergi di luar pada waktu siang, semua dilihat sebagai petunjuk bahawa mr presiden adalah menjadi sangat peka mengenai keselamatan, “kerana takut bahawa dia akan akan dilanda oleh peluru atau seorang penembak curi  , “kata akhbar itu.

“Pergerakan beliau mencadangkan negeri berterusan ketakutan,” kata seorang pegawai Timur Tengah memberitahu Washington Post dengan syarat tanpa nama untuk membincangkan kecerdasan sensitif.

Rusia mengakui pada hari Sabtu bahawa al-Assad tidak akan dipujuk untuk berhenti tetapi menegaskan masih ada peluang untuk mencari penyelesaian politik kepada konflik 21 bulan.

Duta keamanan antarabangsa Lakhdar Brahimi memberi amaran Syria menghadapi pilihan antara “neraka atau proses politik” selepas berunding dengan Menteri Luar Rusia, Sergei Lavrov pada tawaran akhir-tahun untuk mempercepatkan langkah untuk menghentikan konflik yang mengatakan monitor kini telah membunuh lebih daripada 45,000 orang.

Categories: dunia, Syria/Iraq
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s