Home > dunia, Syria/Iraq > Syria tidak akan menggunakan senjata kimianya

Syria tidak akan menggunakan senjata kimianya

December 9, 2012 Leave a comment Go to comments

Syria memberitahu Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada hari Sabtu bahawa ia tidak akan menggunakan senjata kimia terhadap rakyatnya.  Lega bila mendengarnya.

Oleh Al Arabiya Dengan Agensi
“Tiada senjata kimia atau biologi yang pernah akan digunakan, dan saya ulangi, tidak akan digunakan, semasa krisis di Syria tidak kira apa perkembangan di dalam Syria,” kata Jurucakap Kementerian Luar Syria, Jihad Makdissi. Dia juga memberi amaran bahawa pejuang pembangkang juga capable boleh menggunakan senjata kimia, berikutan ancaman antarabangsa campur tangan tentera jika Presiden Bashar al-Assad menggunakan senjata pemusnah.

Syria bukan kuasa dunia tetapi senjata kimia dialah menyebab kan dunia takut kepadanya, dibantu pula oleh Syiah Iran dan Rusia Menjadiikan dia kuat

Syria bukan kuasa dunia tetapi senjata kimia dialah menyebab kan dunia takut kepadanya, dibantu pula oleh Syiah Iran dan Rusia Menjadiikan dia kuat

“Kumpulan pengganas boleh mengambil jalan keluar dengan menggunakan senjata kimia terhadap rakyat Syria … setelah mendapat kawalan klorin toksik kilang “timur Aleppo, menteri asing menambah, menggunakan istilah kerajaan untuk kumpulan pejuang pembangkang.

Kebimbangan global ke atas stok simpanan senjata kimia Syria meningkat selepas para pegawai AS minggu ini persendirian berkata rejim telah mula mencampurkan bahan kimia prekursor yang boleh digunakan untuk sarin ejen saraf maut.

Beberapa laporan media berkata bahawa bahan itu telah dimuatkan ke dalam bom untuk pesawat pejuang.

Setiausaha Luar British William Hague, bagaimanapun, berkata ada bukti kerajaan Damsyik sebenarnya boleh menggunakan senjata kimia saham dalam konflik yang kumpulan hak asasi berkata telah membunuh sekurang-kurangnya 42,000 orang dalam hampir 21 bulan.

Hague berkata pada hari Sabtu terdapat bukti tentera kerajaan Syria boleh menggunakan senjata kimia terhadap pemberontakan.

“Kami amat bimbang tentang stok simpanan senjata kimia dan biologi, dan kita juga bimbang tentang keterangan semasa beberapa minggu lepas bahawa rejim itu boleh menggunakan mereka,” katanya kepada pemberita di Manama di luar persidangan keselamatan.

Hague berkata Britain telah menyertai Amerika Syarikat dalam menyampaikan mesej yang kuat kepada kerajaan Assad dan bahawa masyarakat global telah “pelan kontingensi mengenai senjata kimia tetapi tidak akan mendedahkannya.”

Advertisements
Categories: dunia, Syria/Iraq
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s