Home > dunia, Syria/Iraq > Pejuang Syria menggunakan pengawal Play station untuk menembak roket

Pejuang Syria menggunakan pengawal Play station untuk menembak roket

October 25, 2012 Leave a comment Go to comments

Oleh Al Arabiya dengan AFP

Antara senjata buatan sendiri adalah pelbagai bahan letupan, bom tangan dan mudah alih-pelancar roket, tambahan kepada pengawal PlayStation digunakan untuk menembak pusingan mortar.
Abu al-Fadhel, bekas seorang penyelidik saintifik, bersama-sama dengan juruteknik lain mampu menghasilkan ratusan senjata setiap hari.

Sebagai Tentera Pembebeasan Syria,  mereka amat kekurangan peluru dan senjata anti-kapal, mereka berazam untuk menandakan kemenangan untuk perjuangan mereka terhadap Presiden Syria Bashar al-Assad. Penentuan sedemikian menyebabkan dalam mewujudkan senjata buatan sendiri yang diciptakan daripada apa-apa bahan yang mereka boleh kumpul, menurut laporan yang diterbitkan oleh Mail harian pada Selasa.

Antara senjata buatan sendiri adalah pelbagai bahan letupan, bom tangan dan mudah alih-pelancar roket, tambahan kepada pengawal PlayStation digunakan untuk menembak pusingan mortar.

Abu al-Fadhel, bekas seorang penyelidik saintifik, bersama-sama dengan juruteknik lain mampu menghasilkan ratusan senjata setiap hari.

Dia teringat bagaimana dia adalah seorang jurutera bahan letupan bagi Tentera Arab Syria, di bawah pemerintahan lewat Presiden Syria Hafez al-Assad pada 1970-an. Sejak revolusi Syria bermula 19 bulan yang lalu, lelaki itu menyertai pemberontak untuk menumbangkan rejim Syria.

Dalam temu bual dengan AFP, Abu al-Fadhel berkata: “Saya tidak membuat keputusan untuk membuat roket atau senjata sahaja, saya memutuskan untuk melawan pemerintah zalim yang menghujani peluru pada kaumnya, yang membunuh anak-anak kita dan disesarkan terhadap wanita kami. ”

Beliau menjelaskan bahawa sebab pemberontak mengambil mewujudkan senjata adalah hasil daripada kekurangan dalam bantuan asing. Senjata-senjata buatan sendiri adalah tidak sempurna dan boleh terlepas sasaran mereka kadang-kadang, katanya.

Saksi di kawasan Kota Lama Aleppo menyaksikan pemberontak berjuang untuk memunggah mortar yang dikuasakan oleh bateri kereta dan melepaskan tembakan menggunakan Sony PlayStation sebagai pengawal, kemudi.

Pemberontak membebaskan beberapa kawasan dari angkatan rejim, kadar jenayah dan rompakan telah meningkat, yang membawa pemberontak untuk menjaga dalam memulihkan agar kembali ke bandar-bandar dan jalan-jalan, dengan penjara improvising untuk mengunci diri mana-mana penjenayah.

Kadar jenayah meningkat dalam bandar Syria Minbej selepas pasukan pemberontak mengambil kawalan bandar pada bulan Julai, selepas itu mereka mula membina semula pasukan polis. Hasilnya, banduan disimpan dalam kemudahan hotel, di mana bilik telah bertukar ke dalam sel-sel tahanan

Categories: dunia, Syria/Iraq
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s