Home > dunia > Israel sudah berani go global, 4 pesawat menyerang kilang senjata di Khartoum

Israel sudah berani go global, 4 pesawat menyerang kilang senjata di Khartoum

October 25, 2012 Leave a comment Go to comments

Tidak menjadi masaalah buat Israel kerana mereka yakin tidak akan ada tindas balas, yang penting gudang peluru mortar dsbnya di serang dahulu. Sepastinya Amerika telah di maklumkan oleh Israel sebelum penernagan dilakukan oleh 4 jet pejuang di hantar.

Israel sudah berani go global, Sudan berkata pada hari Rabu bahawa empat pesawat telah mengebom sebuah kilang senjata di Khartoum pada malam sebelumnya, menyalahkan Israel untuk serbuan mengejut

Oleh Al Arabiya Dengan Agensi

Sudan berkata pada hari Rabu bahawa empat pesawat telah mengebom sebuah kilang senjata di Khartoum pada malam sebelumnya, menyalahkan Israel untuk serbuan mengejut ini.

“Kami fikir Israel melakukan pengeboman,” Menteri Kebudayaan dan Maklumat Sudan Ahmed Bilal Osman

Sudan berkata pada hari Rabu bahawa empat pesawat telah mengebom sebuah kilang senjata di Khartoum pada malam sebelumnya, menyalahkan Israel untuk serbuan mengejut.

“Kami fikir Israel melakukan pengeboman,” Menteri Kebudayaan dan Maklumat Sudan Ahmed Bilal Osman

“Kami fikir Israel melakukan pengeboman,” Kebudayaan Sudan dan Menteri Penerangan Ahmed Bilal Osman memberitahu satu sidang akhbar.

“Kami berhak untuk bertindak balas di tempat dan masa yang kita pilih.”

Bukti menunjuk kepada Israel telah ditemui di kalangan saki-baki bahan letupan, katanya.
Penduduk di kawasan itu sebelum ini memberitahu AFP pesawat atau peluru berpandu terbang ke atas kemudahan itu sejurus sebelum ia meletup dan terbakar., dunia harus buat sesuatu

Kementerian Luar Israel, yang telah lama dituduh Khartoum berkhidmat sebagai asas untuk militan dari kumpulan Islamis Hamas Palestin, enggan mengulas.

Osman berkata empat pesawat telah terlibat dalam serangan itu, yang berlaku kira-kira pada tengah malam (21:00 GMT) di kemudahan pembuatan tentera Yarmouk di selatan ibu negara Sudan.

Bukti menunjuk kepada Israel telah ditemui di kalangan saki-baki bahan letupan, katanya.

Penduduk di kawasan itu sebelum ini memberitahu AFP pesawat atau peluru berpandu terbang ke atas kemudahan itu sejurus sebelum ia meletup dan terbakar.

Satu kilometer wartawan AFP beberapa (batu) jauhnya menyaksikan dua atau tiga kebakaran pembakaran di seluruh kawasan yang luas, dengan asap tebal dan berkelip sekejap cahaya putih pecah atas kilang milik kerajaan Yarmouk.

“Saya mendengar bunyi seperti kapal terbang di langit, tetapi saya tidak melihat mana-mana cahaya dari kapal terbang. Kemudian saya mendengar dua letupan, dan api meletus di kompaun, “kata seorang penduduk yang diminta untuk dikenal pasti hanya sebagai Faize.

Seorang wanita yang tinggal di selatan kompaun juga melaporkan dua letupan awal.

“Saya melihat pesawat yang datang dari timur ke barat dan saya mendengar letupan dan ada panjang pendek masa antara satu yang pertama dan yang kedua,” katanya, meminta untuk tidak disebutkan namanya.

“Kemudian saya nampak api dan rumah jiran kita dilanda oleh serpihan, menyebabkan kerosakan kecil. Tingkap rumah saya sendiri bingung selepas letupan kedua. ”
Menteri Pertahanan Kejadian Abdul Rahim Mohamed Hussein dan pegawai-pegawai kanan melawat tapak letupan itu dan mengadakan mesyuarat tergempar dengan jeneral tentera atas manakala pasukan keselamatan yang ditutup kawasan sekitarnya kompleks dan menghentikan trafik.

Khartoum gabenor Abdul Rahman Khedr memberitahu SUNA agensi bahawa tiada siapa yang mati dalam letupan itu. Beliau berkata kebakaran itu di bawah kawalan dan siasatan punca adalah di bawah cara.

Pada tahun 2009, konvoi yang membawa senjata di timur laut Sudan disasarkan dari udara, membunuh puluhan. Ia secara meluas dipercayai bahawa Israel menjalankan serangan ke atas penghantaran senjata yang diketuai untuk militan Palestin di Semenanjung Gaza. Israel tidak mengesahkan atau menafikan bahawa. Ahli parlimen Sudan menafikan bahawa senjata telah diangkut di kawasan itu.

Pada tahun 1998, Amerika Syarikat pelayaran peluru berpandu mengebom sebuah kilang Khartoum farmaseutikal yang disyaki kaitan dengan al-Qaeda selepas pengeboman kumpulan pengganas kedutaan AS di Kenya dan Tanzania yang mengorbankan 224 orang.

Sudan telah menjadi hab utama bagi militan al-Qaeda dan transit bagi penyeludup senjata dan Afrika pengedar asing.

Categories: dunia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s