Home > dunia, Syria/Iraq > Syria: Bom berangkai yang haram digunakan telah di gunakan terhadap rakyatnya sendiri

Syria: Bom berangkai yang haram digunakan telah di gunakan terhadap rakyatnya sendiri

October 19, 2012 Leave a comment Go to comments

Bom berangkai sama standard yang di guna Israel ketika menyerang Lebanon, aktivis yang mengatakan telah di jatuhkan oleh jet pejuang Tentera Udara Syria yang setia kepada Presiden Syria Bashar al-Assad, dipaparkan di atas meja di pinggir kampung Taftanaz, timur bandar Idlib October 17, 2012. (Reuters) Oleh Al Arabiya dengan agensi

Pesawat pejuang rejim Syria telah menjatuh bom berangkai  terhadap pemberontak di bandar barat laut Maaret al-Numan, pejuang kepada AFP pada hari Jumaat.

Pejuang menunjukkan wartawan AFP di medan pertempuran bandar Idlib serpihan wilayah dari satu kelompok bom tersebut dan berpuluh-puluh bomblets lain yang gagal untuk meletup di kesan.

Pada hari Ahad, Human Rights Watch mengeluarkan kenyataan yang menuduh tentera udara Syria menggunakan bom berangkai terhadap pemberontak dan di kawasan berpenduduk seluruh negara yang dilanda persengketaan.

Tentera Syria menafikan dakwaan tersebut, mengatakan ia tidak memiliki senjata tersebut.

Barahimi tiba di Damsyik
PBB dan Liga Arab Duta Lakhdar Brahimi tiba pada hari Jumaat di Damsyik kerana dia menyuruh untuk mendapatkan gencatan senjata dalam konflik Syria 19 bulan, kata seorang wartawan AFP.

Brahimi telah diterima di Damsyik lapangan terbang oleh timbalan menteri Syria asing, Faisal Muqdad, dan telah dijadualkan untuk bertemu Menteri Luar Walid Muallem pada hari Sabtu.

Brahimi juga akan bertemu dengan Presiden Bashar al-Assad “sangat, sangat tidak lama lagi,” kata jurucakap Ahmad Fawzi memberitahu AFP pada hari Khamis.

Diplomat veteran Algeria telah dipanggil untuk gencatan senjata semasa cuti empat hari Islam Eid al-Adha yang bermula 26 okt.

Beliau tiba di Syria berikutan pelancongan serantau untuk negara-negara yang memainkan peranan berpengaruh dalam krisis – Mesir, Turki, Arab Saudi, Iran, Iraq, Lebanon dan Jordan.

 
Categories: dunia, Syria/Iraq
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s