Home > dunia, ekonomi, gaya hidup > Bandar masa hadapan Sondo Korea, go green

Bandar masa hadapan Sondo Korea, go green

Songdo, Korea Selatan adalah bandar untuk masa depan – future city.

Bandar masa hadapan Sondo Korea, go green, di katakan tercanggih di dunia, Ramai perancang bandar seluruh dunia, melihat bagaimana Sondo melakukannya.

Apabila anda membina sebuah bandar yang baru, terdapat banyak teknologi dan ciri-ciri untuk dipertimbangkan bahawa, sama ada ia wujud secara praktikal atau tidak.Ada ujud pelbagai daripada teknologi dalam pembinaan sistem perbandaran cara baru, untuk semua faedah bagi pihak swasta seterusnya kepada perkhidmatan awam.
Di Songdo, perancang dan pemaju sedang membina sebuah bandar $35 bilion..

Apakah titiknya? Penduduk Songdo menggunakan 40% kurang tenaga untuk setiap orang daripada bandar yang sedia ada secara purata, kerana hal-hal seperti penebatan bangunan, lampu berteknologi tinggi, pemanasan, dan sistem penghawa dingin, dan sebagainya, mengikut kepada wakil-wakil. Dan bandar mempunyai hampir 14 juta kaki persegi ruang yang telah di certified

Berikut adalah 8 ciri Bandar Songdo telah tawarkan, bahawa kebanyakan bandar tidak mempunyai seperti yang di punyai oleh Songdo.

Hanya menekan satu butang, sampah secara auto akan di lupuskan dan di alirkan di pembentung bawah tanah di sucking dan terus di tempat pembuangan sampah, amat canggih

1. Pneumatik Sampah Sarap
Tiada tong sampah unweildy dan trak bising yang datang mengangkut sampah, yang meliputi seluruh kota, mereka menggunakan sistem vakum berkuasa literal dengan menghisap sampah dari banggunan terus ke tapak buangan. Setiap Bangunan disambungkan grid sampah, tetapi terdapat juga portal di beberapa tempat di sekitar bandar. Manfaatnya ialah:tiada sampah di tempat awam, pelupusan yang lebih mudah, kurang trak ke atas jalan-jalan, dan pengeluaran asap kenderaan yang lebih rendah.

2. Banyak Tempat letak kenderaan bawah tanah secara besar-besaran

Kira-kira 95% daripada tempat letak kereta Songdo adalah di bawah tanah, termasuk satu lot dengan lebih daripada 2,000 ruang. (Jangan lupa di mana anda diletakkan!) Ini bermakna lebih terbuka, ruang hijau untuk semua orang.

Dalam meminimizakan air untuk tasik buatan, mereka mengpump air laut untuk masuk kedalam tasek buatan di bandar SoongDo’s central park

3. Air Rangkaian pintar
Songdo mempunyai tiga rangkaian air: Air Tawar, kumbahan, dan dirawat “air kelabu,” yang digunakan untuk pengairan dan beberapa flushing tandas. Plus setiap bangunan dalaman mengitar semula sebahagian besar sisa air.

Cisco’s high-resolution video conferencing dalam HD, telah di guna pakai dan akan dipasang di 10 ribu buah rumah dalam masa beberapa tahun kelak.

4.Definisi-tinggi Telepresence

Songdo adalah di Korea Selatan, jadi secara semula jadi ia mempunyai akses internet super cepat. Ia juga merupakan medan ujian untuk produk persidangan video resolusi tinggi Cisco: Kira-kira 10,000 Cisco unit, dijangka akan dipasang di Songdo kediaman lebih beberapa tahun akan datang, yang membolehkan orang ramai untuk sidang video dalam HD dan berinteraksi dengan tutor berasaskan video dan perkhidmatan pekerja rencam. Di Sekolah Chadwick di bandar ini, kanak-kanak boleh melakukan mesyuarat telepresence dengan rakan-rakan mereka di kampus utama Chadwick di California.

Lighting dari luar,blinds, tv, hi fi dan sbg, Mereka boleh memantau dan mengawal pangsapuri mereka daripada mana-mana sahaja melalui di rumah, desktop, dan antara muka mudah alih, serta daripada kiosk komputer

5. Home dan Automasi Bangunan

Penduduk Songdo boleh memantau dan mengawal pangsapuri mereka daripada mana-mana sahaja melalui di rumah, desktop, dan antara muka mudah alih, serta daripada kiosk komputer di sekitar bandar. Mereka boleh menggunakan cap jari untuk membuka pintu mereka. Mereka boleh mengawal lampu, birai, dan banyak lagi. Mereka bahkan boleh memanggil lif dari panel di apartmen mereka.

6. Sensor merata-rata
Songdo adalah penuh dengan sensor. Pelbagai pangsapuri dan bangunan memantau sistem keselamatan dan kebakaran sehingga untuk tracker lalu lintas lebuh raya. Sensor aliran mengawal terusan air masin di Central Park Songdo. Pengurus bangunan dapat mengesan dan memaparkan penggunaan tenaga untuk menggalakkan orang ramai untuk memelihara.

7. Kuasa pintar dan Pemanasan

Kuasa di Songdo ini dihasilkan oleh gas asli. Haba buangan dalam bentuk air panas, panas bangunan atau kuasa penyejukan melalui penyejuk penyerapan.

8. Master-Pelan Bandar Layout
Apabila anda membina sebuah bandar dari awal, anda mempunyai corak peluang pengangkutan unik mengoptimumkan, kepadatan penduduk, peluang rekreasi, dan faktor-faktor lain bahawa perkara kepada orang yang hidup htere. Songdo dibina di sekitar ruang pusat hijau, Central Park. Semuanya direka untuk berjalan kaki 12 ke 15 minit atau berbasikal pendek dari segala sesuatu yang lain untuk menggalakkan berjalan dan tidak menggalakkan memandu. Bangunan bercampur, termasuk kediaman dan ruang komersial.

Categories: dunia, ekonomi, gaya hidup
  1. July 2, 2013 at 10:49 am

    Hi there very cool web site!! Guy .. Beautiful .. Wonderful .. I’ll bookmark your website and take the feeds also?I am glad to search out so many helpful information here in the post, we want develop more techniques on this regard, thank you for sharing. . . . . .

    Like

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s