Home > dunia > US: tentera membongkar senjata hipersonik yang bergerak 5 kali kelajuan bunyi

US: tentera membongkar senjata hipersonik yang bergerak 5 kali kelajuan bunyi

Canggih dan teramat canggih, Barrack Obama boleh menyerang sesebuah negara dalam masa 30 minit anywhere in the world

Tentera AS mendedahkan peluru berpandu terbang hipersonik yang boleh menyerang sasaran di mana-mana sahaja di dunia hanya dalam masa 30 minit.
Senjata Advanced hipersonik (AHW), yang bergerak lima kali kelajuan bunyi, telah diuji dengan jayanya semalam.
Ia telah dilancarkan oleh roket dari Hawaii, pada pukul 11.30 pagi, meluncur ke arah barat selatan, melalui atmosfera atas lebih ‘kelajuan hipersonik’ di Pasifik sebelum sampai ke sasaran di Atol Kwajalein, di Kepulauan Marshall – kira-kira 2500 batu jauhnya.
Tentera Udara AS berkata bahawa ia telah menghaslkan lapan unit, 15 tan Buster bom bunker, yang dipanggil Massive Ordnance Penetrator, yang boleh memecahkan 200ft konkrit.
Dan jika ia dilaksanakan oleh tentera Amerika Syarikat (AS), ia akan bermakna Amerika tidak lagi perlu bergantung kepada menempatkan peluru berpandu di negara-negara asing.

Pentagon tidak mendedahkan berapa cepat AHW, yang tidak seperti peluru berpandu balistik tradisional boleh maneuvered, sampai.

Jurucakap Leftenan Kolonel Melinda Morgan berkata ujian itu bertujuan mengumpul data ‘aerodinamik, navigasi, bimbingan dan kawalan, dan teknologi perlindungan haba’.

Projek AHW Tentera AS adalah sebahagian daripada program ‘Mogok Global Prompt’.

Ia bertujuan untuk memberikan tentera AS cara-cara untuk menghantar senjata konvensional di mana-mana sahaja di dunia dalam masa sejam.

Saintis mengklasifikasikan kelajuan hipersonik sebagai orang-orang yang melebihi 5 Mach – atau lima kali kelajuan bunyi – 3728 batu sejam.

Pada 11 Ogos, ujian Pentagon terbang lain gelungsur hipersonik digelar HTV-2, yang mampu terbang 16.776 batu sejam. Tetapi ia adalah kegagalan.

Julat AHW kurang daripada HTV-2, Perkhidmatan Penyelidikan Kongres berkata dalam satu laporan, tanpa memberi spesifik.

Walaupun setengah lilitan bumi di khatulistiwa berukuran 12.450 km, jarak maksimum dilalui oleh AHW akan menjadi ketara kurang, kerana ia akan mengikut trajektori yang semakin meningkat ke atas atmosfera sebelum membuat keturunan.

Pentagon telah melabur $ 239,9 juta dalam program Mogok Global tahun ini, termasuk $ 69 juta bagi bom terbang diuji semalam, berkata CRS.

US. tentera membongkar senjata hipersonik yang bergerak 5 kali kelajuan bunyi

Berita itu muncul sehari selepas USAF mendedahkan ia kini akan menggunakan Penetrator busting bunker 15 tan bom Ordnance Massive.

Pengebom Stealth B-2 akan menggunakan enam meter panjang GPS berpandu roket, yang digelar Blu Besar dan dilengkapi dengan 2.5 tan bahan letupan, untuk menghancurkan kubu bawah tanah terbuka dan terowong yang disyaki mengandungi senjata pemusnah besar-besaran.

Penghantaran bom super, dan ujian AHW itu, dalam minggu yang sama Presiden AS, Barack Obama berkata Amerika akan bertindak tegas terhadap mana-mana aktiviti percambahan nuklear oleh Korea Utara.

Dan ia datang sebagai Agensi Tenaga Atom Antarabangsa laporan diperbaharui memerlukan mogok pre-emptif terhadap kemudahan nuklear Iran.

Advertisements
Categories: dunia
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s