Home > dunia, nasional > terkini: gempa bumi di aceh, amaran tsunami di keluarkan

terkini: gempa bumi di aceh, amaran tsunami di keluarkan

Tsunami di jangka menyerang Pantai barat Semenanjung, gegaran pertama tadi dari makcik44 berkata dia terasa di USM Pulau Pinang  pada pukul 4.41 pm tadi dan kedua terasa pada pukul 6.46 ptg, area manjung pon goyang gak tadi , Berita mengata kan feri di pulau pinang akan di henti kan dan jambatan di tutup sementara adalah tidak benar, smeua masih berjalan seperti biasa.

Gempa bumi terasa di hampir keseluruhan Sumatra

Jabatan Pencegahan Bencana dan Mitigasi Thailand, mengeluarkan arahan itu untuk wilayah Krabi, Phuket, Phangga, Satul, Ranong dan Trang.

Pusat gempa bumi pada jam 4.38 petang itu dikesan pada kedudukan 431km barat daya Banda Aceh, Indonesia dan 962km di barat Kuala Lumpur.
Jabatan Meteorologi Malaysia hari ini mengeluarkan amaran kepada orang ramai menjauhi kawasan pantai di Kedah, Perlis, Langkawi, Pulau Pinang dan Perak yang berpotensi berlakunya tsunami.

Gempa bumi 8Dalam pada itu, warga kerja di bangunan Bernama turut merasai gegaran yang berlaku selama kira-kira 10 minit.

Di Kangar, gegaran kecil turut dirasai di beberapa lokasi di Perlis, antaranya di Flat Seri Sena di Kampung Bakau yang menyebabkan penghuni flet 12 tingkat itu meninggalkan kediaman mereka dan berkumpul di tempat letak kereta bangunan itu.


Petugas di Bangunan KWSP yang turut menempatkan pelbagai jabatan dan agensi kerajaan turut merasai gegaran kecil selama beberapa minit.

Gegaran turut dirasai penduduk di Kampung Behor Lateh dan kawasan Kuala Perlis.
8.9 pada skala Richter dilapor berlaku di Sumatera dan gegarannya turut dirasai di enam wilayah Thailand pada pukul 4.53 petang (waktu Malaysia: 5.53pm).

Gempa bumi lagi di indonesia , sekali ini ia berukuran 8.6 richter

Banda Aceh, Indonesia (AP) – Amaran tsunami telah dikeluarkan bagi negara-negara di seluruh Lautan Hindi selepas gempa bumi yang dahsyat melanda perairan Indonesia pada Rabu, mencetuskan panik meluas sebagai penduduk di sepanjang pantai yang melarikan diri ke tanah tinggi di dalam kereta dan di belakang motosikal.

Ada yang menjerit, Allahuakbar “Tuhan yang besar” kerana mereka dicurahkan dari rumah mereka. Lain-lain, dipisahkan daripada saudara-mara, menangis kerana mereka berlari panik melalui jalan-jalan.

Kajian Geologi Amerika Syarikat berkata gempa 8.6 skala Richter berpusat 20 batu (33 kilometer) bawah dasar laut di sekitar 269 batu (434 kilometer) dari ibu kota wilayah Aceh.

Gegaran itu dirasai di Singapura, Thailand, Bangladesh, Malaysia dan India. Pangsapuri bertingkat tinggi dan pejabat-pejabat di pantai barat Malaysia bergegar selama sekurang-kurangnya satu minit.

Pusat Amaran Tsunami Pasifik di Hawaii berkata jam tsunami adalah berkuat kuasa bagi Indonesia, India, Sri Lanka, Australia, Myanmar, Thailand, Maldives dan lain-lain pulau-pulau Lautan India, Malaysia, Pakistan, Somalia, Oman, Iran, Bangladesh, Kenya, Afrika Selatan dan Singapura.

Amaran tsunami bermakna terdapat potensi untuk tsunami, tidak bahawa seseorang tidak dapat dielakkan.

Berkata, seorang pegawai di Indonesia Agensi Meteorologi dan Geofizik yang pergi hanya satu nama, berkata amaran tsunami telah dikeluarkan untuk bandar-bandar di sepanjang pantai pulau Sumatera.

Presiden Susilo Bambang Yudhoyono memberitahu pemberita: “Tiada tsunami dilaporkan setakat ini, tetapi kita sentiasa berhati-hati.”

“Sistem amaran kami berfungsi dengan baik, dan saya telah mengarahkan pasukan bantuan negara untuk terbang segera ke Aceh untuk memastikan keadaan adalah terkawal dan mengambil apa-apa tindakan yang perlu,” katanya.

Terima kasih Tuhan, daripada apa yang saya dengar ada bukan mangsa yang dilaporkan mahupun kerosakan utama di Banda Aceh atau tempat-tempat lain, “katanya.

Terdapat huru-hara di jalan-jalan, dengan gegaran sengit berterusan selama hampir empat minit.

Pesakit di beberapa bandar yang dikeluarkan dari hospital, sesetengah dengan menitis masih melekat pada tangan mereka. Di sesetengah tempat, elektrik telah dipotong secara ringkas.

“Ia bukan gempa kuat saya merasakan,” kata Tuti Rahmi yang berusia 22 tahun, ketika cuba untuk mencapai abangnya melalui telefon.

“Tetapi ia seolah-olah kekal selama-lamanya,” katanya. “Mudah-mudahan tidak akan menjadi terlalu banyak kerosakan.”

Satu jam selepas gempa bumi, orang ramai masih berdiri di luar rumah dan pejabat mereka, takut untuk kembali ke dalam.

Terdapat beberapa gempa susulan yang kuat.

“Saya berada di bilik mandi di tingkat lima hotel saya,” Timbang PANGARIBUAN memberitahu radio El Shinta dari bandar Medan. “Kami semua berlari keluar …. Kami semua berdiri di luar sekarang.”

Beliau berkata seorang tetamu yang cedera apabila beliau melompat dari tingkap biliknya.

Pusat Amaran Bencana Kebangsaan Thailand mengeluarkan suatu perintah pemindahan penduduk di enam wilayah di sepanjang pantai barat negara, termasuk destinasi pelancongan yang popular Phuket, Krabi dan Phang-Nga.

Pusat Amaran Tsunami India mengeluarkan amaran tsunami untuk bahagian Andaman timur dan pulau-pulau Nicobar.

Di Tamil Nadu di selatan India, polis mengepung dari pantai dan pembesar suara yang digunakan untuk memberi amaran kepada orang ramai meninggalkan kawasan tersebut.

Satheesh Shenoi, pengarah Pusat Kebangsaan India untuk Perkhidmatan Maklumat Lautan, berkata peluang tsunami telah berkurangan.

“Tiada tanda-tanda gelombang tsunami; Instrumen ini tidak menunjukkan apa-apa perubahan aras laut,” katanya.

Gempa bumi itu dirasai di Dhaka, Bangladesh, di mana ramai di daerah Motijheel komersial kota meninggalkan pejabat dan rumah-rumah mereka dalam keadaan panik dan berlari ke jalan-jalan. Tiada kerosakan atau causalities yang telah dilaporkan.

Male, modal Maldives, bangunan telah dipindahkan.

Indonesia straddles satu siri medan pertarungan yang membuatkan negara pulau yang luas terdedah kepada aktiviti seismik dan gunung berapi.

9.1 magnitud gempa bumi di luar negara pada 26 Disember, 2004, mencetuskan tsunami di Lautan India yang mengorbankan 230,000 orang, hampir tiga suku daripada mereka di Aceh.

People gather outside the Baiturrahman mosque after an earthquake hit Banda Aceh April 11, 2012. An 8.7 magnitude earthquake struck off Indonesia on Wednesday

Advertisements
Categories: dunia, nasional

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s