Home > dunia > Rakyat Turki percaya, mereka perlukan senjata nuklear

Rakyat Turki percaya, mereka perlukan senjata nuklear

naib presiden Iran, Mohammad-Reza Rahimi dan Perdana Menteri Turki Tayyip Erdogan semasa majlis sambutan di Tehran. (Foto fail)

Lebih daripada separuh daripada tinjaun di Turki percaya negara ini harus mempunyai senjata nuklear jika Iran membangunkan senjata nuklearnya sendiri, menurut tinjauan pendapat yang dikeluarkan hari ini.

Sejumlah 53.9 peratus daripada responden berkata Turki harus mempunyai senjata nuklear sendiri dalam kes ancaman nuklear dari Iran, bukannya bergantung kepada Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara untuk perlindungan, berkata kajian yang dijalankan oleh Pusat Pengajian Ekonomi dan Dasar Luar.

Hampir 35 peratus daripada mereka yang disurvei berkata Turki harus tidak membangunkan senjata nuklear di bawah apa-apa syarat, manakala lapan peratus berkata payung keselamatan NATO adalah mencukupi untuk menangkis ancaman.

Turki, barat laut jiran ke Iran, mempunyai tentera kedua terbesar dalam NATO dan baru-baru ini telah menubuhkan sebuah perisai radar amaran awal untuk melindungi sekutu NATO daripada serangan nuklear, terutamanya dari Iran.

Walaupun pegawai Turki sering mendakwa bahawa radar tidak menyasarkan mana-mana negara tetapi merupakan satu langkah pertahanan,

Tinjauan ini dijalankan di seluruh negara di kalangan 1,500 peserta berusia lebih 18 tahun.

Phil Hoover, seorang jurutera di Sandia Makmal Nasional, menunjukkan badan ujian penerbangan untuk senjata nuklear B61-12, kecil tapi mampu memusnahkan sebuah bandar

Phil Hoover, seorang jurutera di Sandia Makmal Nasional, menunjukkan badan ujian penerbangan untuk senjata nuklear B61-12, kecil tapi mampu memusnahkan sebuah bandar

Advertisements
Categories: dunia
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s