Home > gaya hidup, variety > 10 fakta berkenaan kucing

10 fakta berkenaan kucing


Kucing menjadi teman yang amat manja kepada manusia, kucing dan anjing adalah dua haiwan yang membuatkan kita mampu tersenyum, menjadi teman setia dan membuatkan kita cinta kepada mereka. Penciptaan kemanjaan kucing dengan bulu nya lembut, muka nya yang cute, tiada kerenah dan sepastinya dia tidak menyakitkan hati kita, kita amat senang dengan kucing.

Jika anda mencintai kucing ada 10 fakta menarik. Untuk menyenangkan pembacaan anda, kami telah mengumpul beberapa fakta menarik tentang kucing:

1. Kucing boleh mencapai ketinggian yang hebat.

Pada tahun 1963, Perancis menghantar kucing pertama ke angkasa lepas. Dikenali sebagai Felicette, dia juga digelar “Astrocat” oleh akhbar. Melalui diimplan elektrod, vitals Felicette sentiasa dipantau dan beliau berjaya kembali ke Bumi. Diberikan, meletakkan kucing ke dalam kosmos melalui roket, mungkin bukan idea yang terbaik, tetapi ia telah membuktikan kucing mampu bertahan.

20151122_150130.jpg

Scottish Fold, – Scientific name: Felis catus -Higher classification: Cat – Origin: Scotland – Rank: Breed

2. Kucing tidur 2/3 hari.

Secara purata, fakta tentang kucing mengesahkan, mereka amnya tidur kira-kira dua pertiga setiap hari. Jika anda buat kiraan matematik, ia bermakna kucing kecil berusia sembilan tahun telah cukup banyak tidur kira-kira enam tahun hidup. Kemungkinan besar, mereka akan mencari tempat tertentu yang mereka menikmati dan ia menjadi spot untuk tidor. Menyimpan kegemaran mereka untuk napping, kecederaan jatuh untuk kucing adalah yang paling jarang berlaku, mereka lebih cenderung untuk timbul dalam slip jarak yang sangat dekat. Apabila digabungkan dengan keadaan tidur, beberapa kucing tidak sentiasa mempunyai masa ke kanan diri mereka dan jarang melakukan pergerakan merangkak.

20151122_145746.jpg

3. Kucing mempunyai emosi seperti manusia.

Satu perkara kucing kelabu, berkongsi beberapa persamaan yang ketara dengan otak manusia. Walaupun pakar-pakar tidak bersetuju kepada kedalaman dan pelbagai, semua mengesahkan bahawa kucing mempunyai rasa emosi yang tiada beza seperti manusia. Kebahagiaan, mudah terangsang, suka main-main, kemurungan dan kemarahan. Mana-mana pencinta kucing akan bersetuju – Melihat daripada emosi yang terakhir – kucing tidak berpuas hati ia boleh meninggalkan anda dengan kerusi dipenuhi air kencing , dicarik gulung kertas tandas yang berselerak atau pun memecah pinggan mangkuk.

20151122_145232.jpg

4. Gigitan kucing berbahaya.

Memang benar – gigitan dari kucing boleh menjadi toksik dan berbahaya. Menurut fakta yang sedia ada tentang kucing dan pemilik mereka, lebih kurang 40,000 individu yang digigit oleh kucing di Amerika Syarikat setiap tahun. “Ia adalah bahaya yang serius,” kata Peter Muller, seorang Doktor Perubatan Veterinar dan pemilik Briarcliff Animal Hospital di Atlanta. “Gigitan kucing boleh menyebabkan jangkitan yang serius, ia menngandungi bakteria Pasteurella multocida,” Muller menerangkan. “Ia boleh dirawat dengan mudah dengan penisilin, tetapi jika tidak dikawal, terutama warga tua atau mereka dengan sistem imun yang terjejas, ia berpotensi berkembang di bawah kulit anda, tersebar di seluruh sistem limpa anda, dan dalam beberapa kes yang jarang berlaku, membawa kepada kematian. Itulah mengapa ia selalu idea yang baik untuk berjumpa dengan doktor segera selepas terkena gigitan kucing. ”

20151122_151544.jpg

5. Kucing boleh melompat tinggi.

Adakah anda tahu bahawa sesetengah kucing boleh melompat sehingga lima kali ganda dari ketinggian mereka sendiri hanya dalam satu lompatan? Memang benar.

6. Kucing boleh diklon.

Mempunyai kucing kegemaran dengan personaliti yang terbaik yang pernah dan banyak wang tambahan untuk berbelanja? Telah ’em klon! Ya, teknologi wujud dan boleh diakses jika anda mempunyai doh untuk mengeluarkan. “Little Nicky” dilahirkan pada tahun 2004 dan merupakan kucing pertama komersial klon. Dilaporkan dihasilkan daripada DNA si mati Maine Coon, pemilik diagihkan $ 50.000 untuk meniru versi baru seorang sahabat lama dan mendakwa personaliti kedua-dua kucing yang sungguh menarik ini yang serupa.

20151122_144734.jpg

7. Kucing mempunyai sistem GPS dalaman.

Hilang kucing benar-benar dapat mencari jalan pulang ke rumah mereka. Pakar-pakar pelbagai menunjukkan sudut cahaya matahari, medan magnet bumi dan keupayaan lain yang disebut sebagai PSI perjalanan. Walau apa pun kes itu, merekodkan fakta tentang kucing mengesahkan perjalanan selalunya panjang dan sukar mereka untuk sampai ke rumah dan ia adalah sahabat disukai manusia.

20151122_144728.jpg

Maine Coon – Scientific name: Felis catus – Mass: 17 lbs (Adult) – Higher classification: Cat – Origin: United States of America – Rank: Breed

8. Kucing boleh menggunakan pintu peliharaan.

Bagi keluarga yang mengekalkan kucing dalaman-luaran, tiada apa-apa jua lebih mudah daripada pintu haiwan peliharaan. Tahu siapa yang datang dengan idea tersebut? Graviti Raja Sir Isaac Newton! Menurut cerita yang diwarisi sejak bertahun-tahun, Newton telah bereksperimen dengan cahaya di dalam bilik yang gelap dan salah satu kucing yang paling berharga (dilaporkan dinamakan “Spithead“) terus membuka pintu dan mengganggu eksperimen. Untuk menjaga kerja-kerja yang dilakukan utuh dan membenarkan kucing bebas berkeliaran, beliau memotong satu lubang kecil di pintu dan menutup dengan kain. Yang berkembang menjadi apa yang hari ini dikenali sebagai pintu peliharaan, sesuai untuk kedua-dua kucing dan anjing.

20151122_144617.jpg

9. Kucing mempunyai banyak rambut.

Suatu badan kucing dilindungi dengan kira-kira 130,000 rambut bagi setiap inci persegi. Semua orang tahu apa itu bererti untuk rumah atau pangsapuri anda: rambut, rambut, mana-mana! Biarlah, bersikap jujur – ada apa-apa yang anda boleh lakukan yang pernah akan menyingkirkan semua orang-orang folikel kucing. Walau bagaimanapun, anda boleh mengurangkan kesan dengan memberus harian, dan sudah tentu, memvakum .

20151122_144546.jpg

10. Kucing boleh menggunakan tandas … dan mereka boleh mengepam.

Yang saya kenali Pakar latihan untuk kucing, Anda pasti dapat melatih kucing anda untuk menggunakan tandas. Latihan perlu di gunakan untuk kucing menggunakan tandas ini, dan ada kes yang mana kucing boleh mengempam toilet (flush tandas)

 

http://shine.yahoo.com/pets/ten-fascinating-facts-cats-175300214.html

https://abgrara.wordpress.com/2011/01/16/kucing-kiki-telah-berlawan-dengan-14-ekor-ular/

Advertisements
Categories: gaya hidup, variety
 1. February 28, 2015 at 7:57 pm

  i. like. cat.

  Like

 2. Heni Fatmayanti
  September 4, 2013 at 4:28 pm

  aku juga punya kucing, awalnya aku hanya punya kucing 1 yang ekornya pendek setelah 1 tahun ada kucing di tempat kayu nenekku akhirnya kucing itu jadi kucingku deh dan sesuai dengan yang aku inginkan ekornya panjang dan sangat menggemaskan, sekarang kucingku ada 2 deh yang sangat unyu-unyu, dan juga Kyut.

  Like

 3. ariswati nugrahanty
  March 4, 2013 at 9:05 pm

  aku dulu ktemu kucing kurus tp setelah aq pelihara kucingq jadi gendut n ngegemesin… karena aq harus pulang, kucingnya terpaksa aq tinggal. entah deh skrng msh hidup pa ga….

  Like

  • hery deway
   April 27, 2013 at 10:15 pm

   ariswati teneng aja kucing itu cerdas kok pasti dia bisa cari makan sendiri,selain itu diajuga pandai merayu manusia untuk memberi dia makan

   Like

 4. June 21, 2012 at 7:22 pm

  kucing saya yang berusia lebih kurang setahun terlepas ketika saya bawa ke kedai kerana takut dengan orang ramai.. jarak kedai ke rumah lebih kurang 100meter.. adakah kucing yang saya bela sejak kecil itu akan jumpa jalan balik ke rumah saya?

  Like

 5. loybunhok@yahoo.com
  June 19, 2012 at 2:02 pm

  Meyesal jga aku dlu tak ambl gambar kucingku semuanya.

  Like

 6. Anonymous
  May 4, 2012 at 11:45 am

  ye la kau aku lawan dengan ular terus.

  Like

 1. January 7, 2013 at 10:53 am
 2. March 17, 2012 at 9:31 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s