Home > agama, dunia > Video: Keganasan agama Syiah muslim di indonesia

Video: Keganasan agama Syiah muslim di indonesia

January 27, 2012 Leave a comment Go to comments

Kasihan melihat mereka kanak kanak wanita wanita di perlaku kan demikian ,, walaaupon mereka salah dalam menganuti agama yang mereka percayai,, kita mempunyai jalan jalan dialog, dakwah, dan sebagainya, penyelesain secara brutal tidak mendatangkan kebaikkan.

Ketegangan agama di Indonesia telah dipanaskan sekali lagi selepas panggilan oleh beberapa pemimpin-pemimpin Sunni Islam mengharamkan Syiah Islam membawa kepada serangan ke atas sekolah agama, persantren dan rumah-rumah masyarakat Syiah di Madura pulau di Jawa Timur. Penduduk Madura terkenal dengan ketegasannya, dan berani mati. Namun demikian mereka adalaah pengamal Islam yang benar benar islam, belum ada bangsa Madura yang murtad keluar dari Islam,  akhirnya mereka di uji dari golongan bangsa mereka sendiri tentang Syiah, Banyal rumah di bakar,  Sekarang pertempuran telah di hentikan dengan bantuan askar dan polis dan mereka sedang mengadakan dialog dan pihak Sunni telah mengusulkan supaya mereka kembali menganuti agama sunni dan jika tidak pertempuran akan berlaku lagi.  Adlaah mustahil mereka akan kembali menukar agama syiah kepada sunni dan beramal kembali dan beriman kepada ajaran Sunni.

Rasa hak asasi manusia mereka telah dicabuli, penduduk Syiah Madura telah meminta perlindungan dari Jakarta selepas para pemimpin Sunni cuba untuk memujuk shia untuk meninggalkan kepercayaan mereka atau berhadapan dengan serangan lanjut.

Setakat ini kerajaan telah diam sahaja, melihat serangan di Jawa Timur sebagai konflik tempatan.

Vaessen Langkah Al Jazeera melaporkan dari Jawa Timur.

Advertisements
Categories: agama, dunia
  1. callybambang
    July 27, 2012 at 2:52 pm

    Tiada manusia yang sempurna, tiada agama yang tidak bergelora, cuma ramai manusia tidak mahu mengakuinya walhal jelas dan nyata terdapat perkara-perkara yang memusykilkan dalam semua perkara. Konflik antara sunni dan syiah sebenarnya telah lama berlaku sejurus selepas kewafatan nabi muhammad (saw ), namun begitu pemimpin dan ulama dikedua belah pihak tidak berusaha untuk memahaminya, sebaliknya dalam kekalutan yang berlanjutan malah bertambah parah sejak lebih 1000 tahun lalu mereka masih menuntut kebenaran masing-masing tanpa tolak ansur malah sering diakhiri dengan jihad melalui serangan berani mati. Paling menyedihkan, belumpun ada penyelesaian perdamaian antara sunni dan syiah, penganut kedua-dua mahzab ini terus-terusan menghina agama lain dan paling ketara menjadi mangsa penghinaan ialah agama Kristian. Maka dengan itu seharusnya pemimpin dan ulama kedua pihak ini harus memperbetulkan kekusutan dalam islam itu sendiri sebelum menghina agama Kristian. Ada satu renungan, seburuk atau sehodoh manapun sebuah patung ukiran tidak pernah mengancam nyawa dan harta benda, tetapi sealim manapun, setinggi manapun iman seorang manusia boleh mendatangkan kemusnahan nyawa dan harta benda. Dalam kes Taliban di Afghanistan, patung yang mereka musnahkan tidak pernah berdosa sebaliknya pemimpin dan ulama islam taliban yang telah melakukan dosa yang sangat besar. Fikirkan lah….

    Like

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s