Home > dunia > Rusia bimbang Israel mendesak Amerika Syarikat berperang dengan Iran

Rusia bimbang Israel mendesak Amerika Syarikat berperang dengan Iran

January 13, 2012 Leave a comment Go to comments

Rusia bimbang Israel mendesak Amerika Syarikat berperang dengan Iran, ini hanya rumours, mereka tidak akan perang , walaupon sampai bila bila 🙂

Iran telah mengugut untuk menghalang Selat Hormuz, yang merupakan laluan laut yang penting untuk penghantaran minyak. (Foto File)

Kebimbangan Rusia bahwa Israel akan menolak Amerika Syarikat ke dalam konflik ketenteraan dengan Iran yang boleh bertindak balas dengan menyekat penghantaran minyak dari Teluk, orang kepercayaan Perdana Menteri Vladimir Putin berkata, Ini adalah disebabkan Negara EU bersetuju sekatan baru ke atas Iran berhubung program nuklearnya dimesyuarat menteri-menteri luar EU pada Jan 23. lepas.

“Terdapat kemungkinan maklum balas kepada konflik tentera, ke arah yang Israel mendesak Amerika,” Nikolai Patrushev, yang mengetuai Majlis Keselamatan Kremlin, memberitahu agensi berita Interfax.

Patrushev, bekas ketua pengganti utama untuk KGB Soviet-era, berkata Tehran boleh bertindak balas dengan menyekat Selat Hormuz antara Oman dan Iran, di mana 35 peratus daripada pas yg belayar di laut minyak dunia yang diniagakan.

“Ia tidak boleh menolak kemungkinan bahawa Iran akan mampu untuk melaksanakan ancaman mereka untuk menutup eksport minyak Saudi melalui Selat Hormuz jika berhadapan dengan tindakan ketenteraan terhadap mereka,” Patrushev berkata dalam satu temu bual yang disiarkan pada hari Khamis.

Advertisements
Categories: dunia
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s