Home > dunia, Syria/Iraq > Camp Asharaf di bom lagi oleh Askar Iraq yang berpaksikan Syiah Iran

Camp Asharaf di bom lagi oleh Askar Iraq yang berpaksikan Syiah Iran

December 26, 2011 Leave a comment Go to comments

welcome-to-camp-ashraf

Tersepit di tengah tengah Iraq yang dikuasai pentadbiran Syiah sekarang  dan Iran, dan tidak pula disokong (not) oleh Amerika menjadikan nyawa mereka bagai di hujung hujung tanduk,  July 2009  mereka di serang oleh Askar Iraq, membunuh 11 orang dan mencedera kan 400 orang, Pada 7 Januari, 2011 pula, beberapa ejen Iraq yang diupah oleh kedutaan Iran di Baghdad menyerang kem ini mengakibatkan 176 cedera. Tentera Iraq pula telah menghalang mangsa yang cedera, 91 daripadanya adalah wanita, keluar dari kem dan untuk pergi ke hospital untuk menerima rawatan.

Camp Ashraf di iktiraf secara terbuka dan tidak oleh negara Arab dan oleh golongan

DIa Nouri al-Maliki adalah dalang pengeboman di Camp Ashraf ini

Arab sunni , mereka adalah mujahiden yang menentang Iran syiah suatu ketika dahulu, dan Di beri senjata berat dan senjata rampasan dari Iran (ketika perang iraq-iran) oleh pentadbiran Saddam suatu ketika dahulu. Camp Ashraf adalah tempat gerakan pembangkang Iran utama Organisasi Mojahedin Rakyat Iran (PMOI / Mek) di Iraq. Penduduk Ashraf adalah orang yang dilindungi di bawah Konvensyen Geneva Pengiktirafan ini adalah disebabkan oleh berkecuali dan kerjasama penduduk Ashraf, sebelum, semasa dan selepas perang. Ketua AS dan komander Bahagian Infantri ke-4, Ray Odierno, merujuk secara khusus kepada kerjasama yang positif daripada penduduk Camp Ashraf. Berkenaan dengan Nouri al Maliki ini Raja Fahd berkata

Saya “tidak yakin jua di (Iraq PM) Maliki, dan Duta Besar (Fraker) menyedari pandangan saya.” Raja mengesahkan bahawa beliau telah menolak entreaties bekas Presiden Bush bahawa dia bertemu dengan Maliki. Raja itu berkata beliau telah menemui Maliki awal dalam jangka Maliki jawatan, dan Iraq telah diberikan kepadanya senarai bertulis komitmen untuk perdamaian di Iraq, tetapi gagal membuat susulan ke atas mana-mana seorang daripada mereka. Atas sebab ini, Raja berkata, Maliki tidak mempunyai kredibiliti. “Saya tidak percaya kepada manusia ini,” Raja menyatakan, “Dia seorang ejen Iran.”

Askar Amerika mengawal luar kem Ashraf

BAGHDAD (Reuters) – Dua mortar melanda kem pembangkang Iran di Iraq hanya beberapa hari selepas Baghdad melanjutkan tarikh akhir hujung tahun untuk kem ditutup sebagai penempatan semula Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang dirundingkan 3,000 penduduk di sana, tentera Iraq berkata hari Ahad.

Mortar mendarat di Camp Ashraf, rumah Organisasi Mujahideen Rakyat Iran, atau PMOI, kumpulan pembangkang Iran Amerika Syarikat dan Iran rasmi mempertimbangkan kumpulan pengganas. Kem ini terletak 65 km (40 batu) dari Baghdad.

Pejuang wanita di dalam kem Ashraf yang menentang syiah iran

“Dua mortar yang mendarat di Kem Ashraf dan kita tidak dapat mengenal pasti bilangan mangsa kerana kita tidak dibenarkan masuk ke kem itu,” kata seorang pegawai tentera Iraq, meminta tidak dikenal pasti.

Satu kenyataan daripada wakil Camp Ashraf berkata kem itu dilanda oleh roket, tetapi tidak merujuk kepada mana-mana mangsa.

Perdana Menteri Iraq Nuri al-Maliki berkata minggu lepas beliau telah bersetuju untuk melanjutkan tarikh akhir untuk menutup kem itu dengan syarat pemindahan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) kira-kira 400-800 penduduk kepada negara-negara lain sebelum akhir tahun ini.

Penduduk tidak berdosa, di bom suatu ketika dahulu di serang bedilan roket oleh tentera iraq yang berpaksi kan syiah

Masa depan Camp Ashraf menjadi jelas selepas Washington berpaling ke Iraq pada 2009. Baghdad telah berulang kali berkata ia tidak mahu kumpulan gerila di tanah Iraq.

Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), bersama-sama dengan Kesatuan Eropah (EU), telah cuba untuk menyelesaikan masalah tersebut. Mortar datang hanya seminggu selepas terakhir tentera AS berundur dari Iraq, hampir sembilan tahun selepas pencerobohan pada tahun 2003.

Categories: dunia, Syria/Iraq
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s