Home > dunia > US: bom b53 terhebat di dunia, yang boleh membunuh jutaan manusia akan di musnah kan

US: bom b53 terhebat di dunia, yang boleh membunuh jutaan manusia akan di musnah kan

October 25, 2011 Leave a comment Go to comments

 

Bom terhebat didunia ini ia 600 kali lebih hebat dari bomb yang di lepas kan di hiroshima, ia sebesar sebuah van, B53 nuclear bomb. The 10,000-pound bomb is scheduled to be dismantled Tuesday, Oct. 25, 2011 at the Pantex Plant just outside Amarillo, Texas. It’s a milestone in President Barack Obama's efforts to reduce the number of nuclear weapons and their role in the U.S.

Amarillo, Texas (AP) – bom yang paling berkuasa nuklear yang terakhir – satu senjata beratus-ratus kali lebih kuat daripada bom digugurkan di Hiroshima – bom ini telah ujud hampir setengah abad yang mana ia telah dicipta pada kemuncak Perang Dingin.

Komponen akhir bom B53 akan dipecahkan Selasa ini, (hari ini) pada Pantex Plant berhampiran Amarillo, yang mana hanya disin sahaja yangg mempunyai kemudahan pemusnahan senjata nuklear dan kemudahan pemasangan. Selesai program merombaPemusnahan ini adalah satu tahuntahun lebih awal daripada jadual, menurut Jabatan Negara AS Pentadbiran Keselamatan Tenaga Nuklear Negara, yang mana inilah dengan matlamat Presiden Barack Obama untuk mengurangkan bilangan senjata nuklear.

Thomas D’Agostino, ketua pentadbiran nuklear, berkata penghapusan bom ini adalah “peristiwa penting.”

Bom b53 ini mula-mula dimasukkan ke dalam perkhidmatan pada tahun 1962, apabila ketegangan Perang Dingin memuncak semasa Krisis Peluru Berpandu Cuba, B53 ditimbang seberat 10.000 paun atau 4.5 kilo dan ia sebesar saiz minivan. Menurut Persekutuan Amerika Saintis, ia adalah 600 kali lebih berkuasa daripada bom atom yang digugurkan di Hiroshima, Jepun, pada akhir Perang Dunia II.

B53 ini direka untuk memusnahkan kemudahan-kemudahan yang jauh di bawah tanah, dan ia di bawa oleh pesawat pengebom B-52.

Sejak ia telah dibuat dengan menggunakan teknologi yang lebih tua oleh jurutera yang telah bersara atau meninggal dunia, membangunkan proses pemasangan nya mengambil masa. Jurutera telah membangunkan alat yang kompleks dan prosedur baru untuk memastikan keselamatan.

Advertisements
Categories: dunia
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s