Home > dunia > Senjata berat yang hilang di Libya, di temui dijual di pasaran gelap di Sinai

Senjata berat yang hilang di Libya, di temui dijual di pasaran gelap di Sinai

October 14, 2011 Leave a comment Go to comments

SAM7 di lancar dari bahu, darat ke udara

Senjata di bawa masuk dari Libya telah mengusarkan Israel, ada banyak senjata berada di dalam pasaran gelap termasuk  SAM-7 roket anti-pesawat yang telah hilang dan 20 ribu peluru berpandu yang dilancarkan dari bahu, bumi ke udara juga telah hilang di Libya.

  • Nato di arah mengebomb semua store simpanan tentera Libya semata mata takut, dia jatuh ke tangan militan Islam atau pejuang palestin
  • NAto merasakan mereka telah berjaya dalam misi tetapi berpuluh ribu senjata berjaya di bawa lari dan terus di seludup di luar Libya
  • 10 ribu peluru SAM7 anti pesawat yang hilang yang mana ia boleh menembak jatuh helikopter dan pesawat pejuang
  • 20 ribu peluru berpandu bumi ke udara yang hilang yang mana boleh di lancarkan dari bahu
  • Dipercayai senajta tersebut ada yang telah sampai ke tangan pejuang Palestin

Menurut seorang pegawai kanan NATO, Laksamana Giampaola di Paola, sekurang-kurangnya 10.000 peluru berpandu diambil kira di Libya, membimbangkan penganalisis bahawa senjata boleh jatuh ke tangan kumpulan pengganas.

  Pasaran gelap di Semenanjung Sinai sedang dibanjiri dengan senjata yang dianggap hilang di Libya, The Washington Post menyatakan semasa dan bekas pegawai tentera Mesir dan pedagang senjata sebagai berkata. Salah satu pegawai tentera di Kaherah berkata pegawai-pegawai keselamatan Mesir ” telah mepintas peluru berpandu permukaan-ke-udara, sebahagian besar daripada mereka dilancarkan dari bahu, di jumpai di jalan raya ke Sinai dan terowong penyeludupan yang menghubungkan Mesir ke Semenanjung Gaza “sejak kejatuhan Tripoli pada bulan Ogos. ujud senjata berat termasuk roket dan anti senapang-pesawat, kata peniaga-peniaga senjata.

RPG7 anti tank, yang amat berkuasa

Kemasukan senjata banjir Sinai, yang sudah tidak stabil dan terletak berhampiran Gaza dan Israel, kebimbangan Israel dan negara-negara lain.

“Kita tidak mahu melihat Mesir sebagai laluan untuk menyeludup senjata,” Sameh Seif el-Yazal, Mesir bersara umum, memberitahu The Washington Post.

Menurut Yazal, peluru berpandu permukaan-ke-udara beberapa telah dipintas di jalan raya padang pasir dari Libya ke bandar Mesir dari Alexandria.

“Kami percaya beberapa kumpulan Palestin yang dibuat perjanjian dengan Libya untuk mendapatkan senjata khas, seperti peluru berpandu permukaan-ke-udara yang dilancar dari bahu,” katanya.

SAM7 anti pesawat yang mampu menjatuhkan pesawat pejuang atau heli

Sinai adalah sebahagian besarnya dihuni oleh Badwi, yang bergantung kepada penyeludupan untuk membuat hidup, termasuk makanan simen, dan komoditi lain ke Gaza untuk wang tunai.
Seorang peniaga senjata Badwi bernama Abu Ahmed berkata bahawa “pemimpin-pemimpin puak membeli secara pukal bagi suku dan kemudian menjual apa yang mereka tidak perlu.”

Beliau juga berkata bahawa bilangan orang-orang bersenjata di Sinai telah meningkat dua kali ganda pada bulan-bulan kebelakangan ini.

“Badwi yang menyimpan senjata-senjata ini dalam hal kebangkitan yang menggulingkan Presiden Hosni Mubarak tidak berjaya dan pihak polis akan terus melancarkan operasi kepada sasaran mereka sekali lagi.”
Menurut seorang pegawai kanan NATO, Laksamana Giampaola di Paola, sekurang-kurangnya 10.000 peluru berpandu diambil kira di Libya, membimbangkan pegawai bahawa senjata boleh jatuh ke tangan kumpulan pengganas . Ketua Mohammed Adia, Majlis Kebangsaan Peralihan (NTC), yang menjaga alat-alat perang di Kementerian Pertahanan, berkata bahawa kira-kira 5,000 SAM-7 roket anti-pesawat yang telah hilang . Menurut anggaran AS, bagaimanapun, terdapat kira-kira 20.000 peluru berpandu Libya telah hilang. Amerika pada mulanya menyangka bahawa beribu-ribu peluru berpandu telah dimusnahkan oleh serangan bom NATO, tetapi banyak peluru berpandu nampaknya dirompak dari gudang lengah semasa huru-hara kebangkitan Libya.

Advertisements
Categories: dunia
 1. No comments yet.
 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s