Home > agama, dunia > Azerbaijan sebuah negara Islam sekular yang mejoritinya syiah mengharamkan tudung di sekolah

Azerbaijan sebuah negara Islam sekular yang mejoritinya syiah mengharamkan tudung di sekolah

September 16, 2011 Leave a comment Go to comments

 Azerbaijan sebuah negara Islam sekular yang mejoritinya syiah mengharamkan tudung di sekolah, pelik dan ajaib, ketika negara negara dunia sedang dan telah menerima wanita bertudung, negara bekas soviet ini pula dah terbalik, bukan sahja mengharamkan tudung tetapi telah mengugut ala tentera soviet untuk ‘menangkap dan  menghukum’ ibubapa yang tetap bertegas tidak mahu anak mereka hadir ke sekolah. Mesjid mesjid pula ada yang ditutup agar mereka tidak bersolat di mesjid.

 

Tudung dijual di kedai Azerbaijan , dilarang murid sekolah untuk memakainya, Negara Islam masih belum ada yang mengutuk terhadap arahan terbaru ini

Azerbaijan akan menghukum ibu bapa yang menentang pengharaman ke atas anak-anak gadis yang memakai hijab Islam di sekolah-sekolah di negeri ini terutamanya Islam tetapi secara rasmi sekular, Kementerian Pelajaran berkata, pada hari Rabu. “Kami akan mengambil tindakan terhadap orang-orang ibu bapa yang tidak biarkan anak-anak mereka menghadiri kelas kerana larangan memakai hijab, “kata jurucakap kementerian pendidikan Zamina Aligyzy memberitahu AFP. tudung Islam adalah dilarang di bawah peraturan-peraturan yang menetapkan pakaian seragam murid-murid mesti memakai ex-Soviet Azerbaijan, di mana pihak berkuasa telah berusaha untuk menghalang kebangkitan Islam radikal Pengharaman itu telah membawa kepada beberapa siri demonstrasi oleh orang-orang yang beriman yang soleh, tetapi Aligyzy berkata bahawa ibu bapa yang memelihara anak-anak mereka dari sekolah telah melanggar undang-undang.
“Kami telah mendapat panggilan dari anak-anak gadis yang memaklumkan kepada kami tanpa nama yang mereka lakukan mahu pergi ke sekolah tetapi ibu bapa mereka jangan biarkan mereka berbuat demikian, mengatakan bahawa mereka mesti memakai hijab,” katanya.

Jabatan Negara Amerika Syarikat mengkritik larangan hijab dalam suatu laporan mengenai kebebasan agama di seluruh dunia yang telah disiarkan pada hari Selasa, menyifatkannya sebagai satu perkembangan yang “negatif “. Jabatan Negara juga mengkritik kerajaan Azerbaijan bagi penutupan beberapa buah masjid yang berterusan dan untuk meningkatkan denda kerana melanggar undang- undang yang mengawal selia aktiviti keagamaan. Azerbaijan adalah sebuah negara Islam terutamanya Syiah tetapi selepas dekad pemerintahan Soviet, ia muncul sebagai salah satu daripada negeri-negeri yang paling sekular di dunia Islam dan telah menjadi pembekal tenaga yang penting kepada Barat dan sekutu dalam kempen yang dipimpin NATO di Afghanistan.

Advertisements
Categories: agama, dunia
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s