Home > Uncategorized > Syria: istihar darurat penunjuk perasaan makin ramai dan berani

Syria: istihar darurat penunjuk perasaan makin ramai dan berani

Syria lifts emergency

Syria telah mengistiharkan undang-undang darurat 48 tahun, agensi berita negara, Selasa.

bermula 3 irbu org dipagi ,ptg menjadi 10 ribu org dan dimalam hari menjadi 20 ribu org, berhimpun untuk protess Kerajaan Syria yang kejam

Syria: istihar darurat penunjuk perasaan makin ramai yang berhimpun tetapi masih lagi di bandar Homs iaitu 100km dari bandaraya Damsyik, dijangka protester akan bergerak perlahan lahan ke ibukota Damshik sebagai kemuncak proetst untuk menjatuhkan  Bashar al-Assad , Tetapi adakah ia bakal terjadi? Syria terkenal dengan Askar dan POlis yang taat setia kepada presiden. yang bersedia untuk melepaskan Peluru hidup bilabila masa sahaja. Bahkan sejarah menunnjukkan Senajata berat kereta kebal, perisai,  bom tangan pernah digunakan untuk membunuh rakyatnya.
Presiden Bashar al-Assad dari Syria disampaikan pada janjinya minggu lalu untuk menamatkan hampir setengah abad kuasa kecemasan.

Pemerotes telah menuntut meninkar larangan ini, mereka inginkan kebebsan , sejak aksi protes bermula bulan lepas.

Undang-undang darurat 48 tahun berkesan ditangguhkan paling perlindungan perlembagaan bagi warga negara dan dianggap tidak demokratik.

Menurut Agence-France Press, pengunjuk rasa di al-sha Square meneriakkan “duduk-dalam, duduk-dalam hingga kejatuhan rejim,” dan “Freedom, Freedom.”

The Homs tidak berganjak di tmepat protess bermula dengan sekumpulan 3,000 orang, tetapi naik mendadak menjadi 10.000 orang pada  petang  hari Isnin, dan dua kali lebih banyak di malam hari.

Syria penduduk dianggarkan 23 juta, menurut kaji selidik terkini.

Ribuan menuntut penggulingan Presiden Assad 46 tahun pada hari Isnin di pemakaman 17 pengunjuk rasa mati di Homs, 165 km (100 batu) utara Damsyik. juru kempen hak asasi manusia mengatakan 17 mati  pada Minggu malam selama protes terhadap kematian dalam tahanan seorang pemimpin suku di Homs. Dipercayai disiksa sehingga mati.

Advertisements
Categories: Uncategorized
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s