Home > Uncategorized > 9 airport tercantik didunia

9 airport tercantik didunia

 World’s Most Beautiful Airports

 

Terminal 3, Beijing International Airport

Terminal 3, Beijing Lapangan Terbang Antarabangsa

Dibuka dalam masa untuk Sukan Olimpik 2008, luas Terminal 3 (dua batu panjang dan salah satu bangunan terbesar di dunia) adalah dianggap mewakili naga. Arkitek Foster and Partners kod warna langit-langit-a mesh dizzyingly kompleks yang membolehkan sinar matahari untuk menapis di-dengan zon merah dan zon kuning.

 `

`

Terminal 4, Barajas Airport, Madrid

Terminal 4, Lapangan Terbang Barajas, Madrid

Di designkan oleh Richard Rogers Partnership, Terminal 4 dibuka pada tahun 2006. pylons warna-warni Its menyokong sebuah buluh atap bergelombang-berbaris mencipta siri ngarai diisi siang hari-di mana kedua kedatangan dan berlepas penumpang melewati satu ruang spektakuler, walaupun pada tahap yang berbeza. Terminal, yang direka untuk menangani 35 juta penumpang pada setiap tahun, adalah tawaran Madrid untuk menjadi dominan hubungan ke negara Eropah

`

John F. Kennedy Airport

TWA Terminal, Lapangan Terbang John F. Kennedy, New York City

Memang, anda belum boleh terbang keluar dari terminal 1962 mercu tanda Eero Saarinen dalam hampir satu dekad. Tapi swoops yang dituangkan-konkrit dan kurva, sebuah puisi liris untuk romance penerbangan, masih menetapkan standard untuk arkitek terkemuka saat ini yang ingin kembali ke-arsitektur sebagai Saarinen mengatakan-yang akan “mengekspresikan kegembiraan perjalanan udara.”   

Carrasco International Airport Montevideo Uruguay

Carrasco Lapangan Terbang Antarabangsa, Montevideo, Uruguay

Terminal baru, dibuka pada tahun 2009 dan direka oleh arkitek kelahiran Uruguay Rafael Viñoly, adalah sebuah kemunduran cantik untuk sekitar JFK 1960. Dalam semangat, ini seperti Saarinen’s TWA Terminal, tetapi dalam gaya, itu lebih mirip dengan dewan ketibaan antarabangsa JFK’s dirancang oleh Skidmore, Owings & Merrill. Sebuah lengkungan, 1,000-kaki-panjang dan rendah, itu adalah yang sederhana seperti menggambar seorang kanak-kanak dari lapangan terbang, satu terputus, kurva anggun. Di dalam, ruangan berlepas adalah ruang, besar diterangi matahari, seperti stesen kereta api tua, dan teras tingkat atas arahan pemandangan landasan kapalterbang

Sondika Airport Bilbao Spain

Sondika Lapangan Terbang, Bilbao, Sepanyol

Santiago Calatrava lapangan terbang ini direka, dibina pada tahun 2000, digelar La Paloma, atau Dove, untuk siluet burung tersebut. Di dalam, terminal nakedly patung, sebuah kajian lugas di bawah sinar matahari dan pola berirama dicipta oleh tulang rusuk konkrit. “Itu memukul saya seperti Gaudí kontemporari semacam tempat,” kata Design Dalam Reach Rob pengasas Forbes, “sepenuhnya sesuai dengan Sepanyol / Basque / tradisi Catalan ‘moden baroque.'”   

`

Incheon International Airport South Korea

Lapangan Terbang Antarabangsa Incheon, Korea Selatan

Sejak dibuka pada tahun 2001, Incheon, direka oleh Arkitek Denver Fentress, telah hadir sering di tempat nombor satu dalam senarai lapangan terbang terbaik di dunia. Tidak hanya itu cekap dan mesra, hal ini dimaksudkan untuk menjadi sebuah karya budaya Korea. Haluan garis atap yang mengemulasi sebuah kuil tradisional Korea, lorong-lorong kedatangan yang dilapisi dengan 5.000 tahun artifak Korea, dan terminal liar biomorphic kereta lapangan terbang adalah salah satu daripada beberapa tempat di bumi yang masih terlihat benar-benar futuristik.  

Chek Lap Kok Airport Hong Kong

Lapangan Terbang Chek Lap Kok, Hong Kong

Dibandingkan dengan lapangan terbang Beijing yang spektakuler, tahun 1998 ini projek Foster + Partners adalah relatif rendah hati. Keindahannya dapat dikaitkan dengan fungsi yang luar biasa. Bahkan sleepiest penumpang dari penerbangan 17 jam dari New York boleh bermanuver melalui lapangan terbang dengan mata setengah terbuka. atap kubah menggelembung bekerja seperti anak panah bawah sedar, terus menyenggol penumpang di arah yang benar. Antara JETWAY dan kereta ekspres ke Hong Kong, tidak ada tangga atau eskalator.  

Kansai International Airport Osaka, Japan

Lapangan Terbang Antarabangsa Kansai, Osaka, Jepun

Walaupun tidak lagi terbesar di dunia, lapangan terbang yang terletak pada sebuah pulau buatan manusia raksasa dua batu lepas pantai Dubai masih merupakan sesuatu yang hairan. Ditubuhkan oleh arkitek Renzo Piano dan dibuka pada tahun 1994, itu adalah tabung, tunggal sinar matahari penuh, sebuah pesawat pesawat supersize yang membentang selama lebih dari satu batu, dengan garis atap yang bergerak melalui ruang seperti gelombang. penumpang Antarabangsa, berangkat dari tingkat atas terminal, dilayan dengan paparan struktur-terpapar seperti dalam karya terkenal awal arkitek, Centre Pompidou-mendedahkan kompleksitas indah bangunan ini tampak sederhana.  

Kuala Lumpur International Airport, Malaysia

Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur, Malaysia

Salah satu daripada siri megaprojects oleh bekas perdana menteri Mahathir Mohamad untuk membuat Malaysia lebih kompetitif dengan negara jiran di Asia, KLIA dibuka pada 1998. Direka oleh arkitek Jepun Kisho Kurokawa dalam kerjasama dengan syarikat tempatan, gaya KLIA adalah sangat ganjil Eklektik bahawa anda tidak boleh kesalahan itu untuk lapangan terbang lain di dunia. Di ruang berlepas antarabangsa, siri paraboloids kubah-hiperbolik Islam-gaya-dipegang tinggi-tinggi oleh aneh, medan gemuk yang lancip ke arah atas. Bahkan lorong-lorong transfer yang panjang, dengan langit-langit kayu ditusuk dengan lampu sorot kecil, memiliki karakter jelas.

Advertisements
Categories: Uncategorized
  1. Anonymous
    December 3, 2012 at 9:48 am

    tiada tempat secantik mekah 🙂

    Like

  1. April 18, 2014 at 9:16 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s